بتازگی آماری روی خروجی برخی سایتها و خبرگزاریها قرار گرفته است که بهطور مستقیم با روابط اجتماعی افراد در یک جامعه سرو کار دارد، آماری که برای اولین بار از پدیدهای سخن میگوید که این روزها میتوان نام «آسیب اجتماعی» را بر آن نهاد. شاید تا چند سال پیش با وقوع یک درگیری ساده لفظی یا فیزیکی بین 2 نفر کمتر کسی تصور میکرد که اینگونه از نزاعهای خیابانی روزی آنقدر گسترده شود که نهتنها آمار رسمی منتشر شده از وجود آسیبهای ناشی از دعوا و نزاعهای خیابانی در جامعه خبر دهند بلکه کارشناسان اجتماعی هم نسبت به کاهش شدید آستانه تحمل مردم نگران و خواستار اجرای طرحهای ضربتی برای حل این آسیب جدی و فراگیر شوند.
براساس آماری که درباره نزاع در 10 ماه گذشته منتشر شده است، بیش از نیم میلیون تن از ایرانیان از ابتدای سال 92 تا پایان دی ماه به دلیل نزاع به مراکز پزشکی قانونی سراسر کشور مراجعه کردهاند. در 10 ماه امسال 521 هزار تن شامل 157 هزار و 989 زن و 363 هزار و 168 مرد به علت معاینات نزاع به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کردهاند و در مجموع حدود 30 درصد مراجعهکنندگان را زنان و 70 درصد باقیمانده را مردان شامل میشوند. گرچه به این آمار باید شمار افرادی که از مراجعه پزشکی قانونی یا طرح شکایت خودداری کردهاند را نیز اضافه کرد اما جمعآوری این آمار با توجه به در دسترس نبودن همه موارد غیرممکن است بنابراین آمار فعلی معیار خوبی برای بررسی نزاع در استانهای گوناگون و به نوعی تعیین جغرافیای نزاع در کشور است.
جالب اینجاست که درکنار مشکلات دیگر جامعه مانند آلودگی هوا، شلوغی و ازدحام جمعیت و مواردی از این نمونه که پایتخت همواره رتبه اول را دارد، اینبار در بحث نزاع هم پایتخت در رتبه اول بین استانهای دیگر قرار گرفته است. بر اساس آماری که «ایسنا» منتشر کرده است، استانهای تهران، خراسان رضوی و اصفهان به ترتیب دارای بیشترین آمار مراجعات نزاع به پزشکی قانونی بودهاند که از این بین تهران با 89 هزار و 561 مورد، خراسان رضوی با 48 هزار و 695 مورد و اصفهان با 37 هزار و 653 مورد رتبههای اول تا سوم جدول بیشترین آمار نزاع را به خود اختصاص دادهاند.
در میان مراجعهکنندگان نزاع در این 3 استان برای تهران 30 هزار و 386 مورد زن و 59 هزار و 175 مورد مرد، برای خراسان رضوی 15 هزار و 656 مورد زن و 33 هزار و 39 مورد مرد و برای اصفهان 11 هزار و 571 مورد زن و 26 هزار و 82 مورد مرد گزارش شده است. همچنین استانهای آذربایجان شرقی، فارس و آذربایجان غربی نیز با ثبت رکورد مراجعه به ترتیب 29 هزار و 60 تن، 27 هزار و 675 تن و 22 هزار و 15 تن رتبههای چهارم تا ششم را به خود اختصاص دادهاند. استانهای خراسان جنوبی، ایلام و سمنان نیز کمترین آمار مراجعهکننده نزاع را به خود اختصاص دادهاند به طوری که در استان خراسان جنوبی تنها 2728 تن شامل 979 زن و 1749 مرد، در استان ایلام 3602 تن شامل 790 زن و 2812 مرد و در استان سمنان 4045 تن شامل 1313 زن و 2732 مرد از ابتدای امسال تا پایان دی ماه ثبت شده است.
بررسی این آمارها بیانگر این است که افزایش و کاهش نزاع ارتباط مستقیمی با عواملی نظیر جمعیت، بافت شهری و توسعه فیزیکی دارد بهطوری که با میزان افزایش این مولفهها، آمار نزاع نیز افزایش داشته است تا جاییکه استان تهران حدود یک ششم آمار مراجعهکنندگان نزاع در کل کشور را به خود اختصاص داده است.
اما محسن ایمانی، کارشناس اجتماعی در این باره به«وطن امروز» میگوید: وقوع این حجم از نزاع معلول یک عامل مهم محیطی است و زندگیهای پرهیاهوی شهری کنونی و تغییراتی که این نوع از زندگی برای افراد دارد میتواند از عوامل تشدیدکننده کاهش آستانه تحمل مردم باشد. ایمانی آلودگی هوا، سرو صداهای ناهنجار شهری، ازدحام و ترافیک را نیز از دیگر عوامل موثر در کاهش آستانه تحمل میداند. بنابراظهارات وی، مشکلات اقتصادی نیز میتواند در این روند اثرگذار باشد اما باید با انجام آموزش، سطح آستانه تحمل جامعه را بالا برد. وی خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از وقوع نزاع علاوه بر گوشزد کردن تبعات حقوقی دعوا و گرفتاریهای بعد از آن لازم است حتی در کتب درسی مباحث آموزشی درباره همدلی، صبر و عجولانه قضاوت نکردن را گنجاند. ایمانی ضمن تاکید بردخیل بودن مباحث اقتصادی درکاهش آستانه تحمل بیان داشت: اگر با مشکلات اقتصادی دست به گریبان هستیم و راهی برای گشایش در این وضعیت نداریم میتوانیم با آموزش قناعت آثار منفی آن را خنثی کنیم.|امتیاز
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت