از علل شب ادراری کودکان میتوان به تاخیر در تکامل مغز، اختلالات سیستم اعصاب، مثانه نوروژنیک، ناپایداری مثانه، خواب سنگین، اختلالات روانی، بیماریهای ارثی، عفونت، استرس، بیماریهای عضوی ناحیه مثانه یا آلت تناسلی، شلی یا کاهش ظرفیت مثانه، کمبود هورمون ضد ادرار و... اشاره کرد.
غیر از درمان دارویی، روشهایی وجود دارد که میتواند تا حد زیادی به درمان این مشکل کمک کند.
برخی ورزشها مانند دراز و نشست و بشین و پاشو نیزدر تقویت عضلات شکم و مثانه موثر است.
همچنین میتوانید به کودک خود یاد دهید عضلات شکم خود را منقبض و نفس خود را برای چند ثانیه حبس کند و این کار را پشت سر هم حدود10 تا 20بار و چند بار در روز انجام دهد. این ورزش نیز در تقویت عضلات نگهدارنده ادرار و مثانه بسیار موثر است.
همچنین باید توجه کرد در طول شب بویژه چند ساعت قبل از خواب، کودک مایعات کمتری را بنوشد و حتما قبل از خواب به دستشویی برود.
بهتر است از خوردن هندوانه، مرکبات، ماست، دوغ و غذاهایی که خاصیت سرد دارند در شب خودداری شود.
بهتر است افرادی که به شب ادراری مبتلا هستند از خوردن مواد غذایی محرک مانند قهوه، فلفل، مواد کافئیندار نوشابههای گازدار، کنسروها، غذاهای آماده و فستفود خودداری کنند.برخی منابع نشان میدهد دمکرده سنبلالطیب در درمان شب ادراری کودکان مفید است.
گل ختمی نیز از جمله گیاهان مفید در درمان شب ادراری است که میتوان روزانه دوبار به صورت دمکرده میل کرد.
زنجبیل نیز از دیگر گیاهان مفید در درمان این مشکل است. به کودکتان اطمینان دهید با ورزش و تمرین و گوشکردن به توصیههای شما میتواند قدرت و ظرفیت مثانهاش را افزایش دهد و او را مطمئن کنید که این یک مشکل گذراست.
از مشکل شب ادراری کودک خود به دیگران، بخصوص هم سن و سالانش چیزی نگویید. هرگز از جملاتی مانند «بازم رختخوابتو خیس کردی» که بار منفی و سرزنش دارد، استفاده نکنید.
با این امر بسیار عادی برخورد کنید. حتی میتوانید از کودک خود بخواهید در نظافت و جمع کردن رختخواب به شما کمک کند که این امر ضمن تقویت مسئولتپذیری کودک، نوعی سهیم شدن وی در زحمات شما به علت شب ادراری اوست.
یکی از علل شب ادراری کودکان مسائل عاطفی و استرس است. با کودک خود بیشتر صحبت کنید.
سعی کنید محیط آرامتری برای وی فراهم کنید، از تماشای فیلمهای ترسناک و تعریف کردن قصههای وحشتناک و جنایی به طور جدی خودداری کنید.
طب سوزنی با مکانیسم ایجاد آرامش و تقویت کردن اسفنکترهای ادراری و تقویت مثانه نیز روش درمانی مفید در کمک به حل مشکل شب ادراری در کودکان و بزرگسالان است.
دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد