سالهاست گفته میشود ایران یک میلیون و 325 هزار معتاد دارد و از هر ده معتاد یک نفر آن زن است و در ازای هر 9 نفر مرد معتاد یک معتاد زن وجود دارد. اما این آمار چندان نزدیک به واقعیت به نظر نمیرسد، چون این که در همسایگی بزرگترین کشور تولیدکننده مواد مخدر (افغانستان) باشی و هر سال هزاران تن انواع مواد مخدر وارد کشور شود و تولیدکنندگان داخلی نیز هر روز مواد صنعتی وارد بازار کنند با آمار کوچک یک میلیون و 325 هزار نفری معتادان جور درنمیآید.
اگر موضوع را از زاویهای دیگر نیز نگاه کنیم خاصیت آمار این است که مدام بالا و پایین میشود، یعنی تقریبا محال است آمار مربوط به یک موضوع مثلا جمعیت، تعداد بیکاران، میزان صادرات و واردات و موارد شبیه به آن در چند ماه سال ثابت باشد، چه رسد به چند سال.
آمار معتادان کشور نیز از این قاعده جدا نیست، هرچند شکی نیست که پیدا کردن معتادان در لابهلای جمعیت تا چه اندازه مشکل است و نیاز به دقت دارد، بویژه شناسایی معتادانی که تابلو نیستند، به قول خودشان مصرفکننده تفریحیاند و برای درمان به هیچ مرکز درمانیای مراجعه نمیکنند.
با وجود این، بهروز شدن آمار معتادان موضوعی مهم است و میتواند از حقایق بسیاری پرده بردارد. البته به نظر میرسد بزودی این آمار در بخش زنان بهروز شود، چون روز گذشته مشاور زنان و خانواده دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر از اجرای طرح شیوعشناسی اعتیاد در زنان در سال آینده خبر داد؛ طرحی که زنان در صنفهای مختلف را در بر خواهد گرفت و ابتدا از زنان کارگر و کارمند شروع خواهد شد.
کسانی که میدانند فراگیری اعتیاد در زنان در سالهای اخیر بویژه گرایش آنها به مواد صنعتی و روانگردانها تا چه اندازه رشد داشته حتما اجرای این طرح را اقدامی مفید میدانند، چون به نظر میرسد تعداد مصرفکنندگان موادمخدر در این گروه بیشتر از آمار فعلی یک در ازای 9 مرد معتاد است. اما در کنار سرشماری جمعیت معتادان و شناسایی آنها در جمع 77 میلیون ایرانی، از چند موضوع نباید غافل شد و آن تمرکز بر پیشگیری از اعتیاد، کیفیتبخشی به درمان اعتیاد و افزایش حمایتهای اجتماعی از زنان معتاد و خانواده معتادان است.
آنها که معتاد شدهاند البته شانسشان برای بازگشت به زندگی سالم کم است، به همین علت حمایت از زنان و دخترانی که هنوز به موادمخدر آلوده نشدهاند، همچنین زنانی که در معرض خطر اعتیاد قرار دارند و ممکن است پایشان بزودی بلغزد، موضوعی است که باید به آن توجه جدی شود.
مریم خباز - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد