سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران صبح امروز دوشنبه در جشنواره حضرت امام علی (ع) که با موضوع دانش و پژوهش برگزار شد، ضمن تشکر از برگزار کنندگان این مراسم خطاب به حاضرین که جمعی از کارکنان معاونت آموزشی و پژوهشی سپاه پاسداران بودند، گفت: راهی که در آن قدم گذاشتهاید، آسان نیست و سخت است و دقت کنید در دامهایی که دیگران ایجاد و به صورت گسترده برایمان پهن کردهاند، نیفتیم.
وی با انتقاد از انتصاب برخی القاب علمی به پاسداران، تصریح کرد: شما پاسداران در عرصه علوم انسانی تلاش میکنید و باید دنبالهرو راه جدیدی باشید که حضرت آقا بر آن تاکید دارند و اگر شما روی این صحبت آقا جلسه نگذارید و منظور ایشان را دریافت نکنید، به سرمنزل نهایی خود نخواهید رسید.
فرمانده کل سپاه ادامه داد: باید ابزار علم را پیدا کنیم و اگر علمی ارتباطی با مبانی دینی و انقلابی حتی در بدنه سپاه و یا سازمانهای دیگر نداشته باشد، موثر و مطلوب نیست. البته ما نمیگوییم که سپاه عمل و اقدامش صد در صد در این مسیر است، باید بر اساس مبانی دینی و انقلابی به علم نهایی برسیم و آن را در دنیا علم کنیم.
سرلشکر جعفری با تاکید بر بازنگری در هدفگذاری بر اساس بیانات رهبر معظم انقلاب به کلیپی که در این مراسم با مضمون صحبتهای آقا پخش شد، اشاره کرد و افزود: باید این کلیپ را به همه حوزههای اندیشه پخش کنیم تا بهترین پاسخها را دریافت کنیم و همچنین مقالاتی در این زمینه باید نوشته شود تا عمل و راهگشای اهداف ما باشد.
وی تصریح کرد: در اقدامات تحولی سپاه، قرار بود سپاه از قدرت علمی و دانش لازم برخوردار باشد و باید در این مسیر از توان الگوبخشی برخوردار باشیم یعنی علمی که نیاز سپاه است باید توان الگوبخشی را نه تنها در بدنه سپاه بلکه در سازمانهای دیگر در جهت توسعه انقلاب داشته باشیم و این انتظاری است که از سپاه پاسداران داریم.
فرمانده سپاه در بخش دیگری از سخنانش علم مبتنی بر دین، تقوا و عمل انقلابی را 3 هدف و مبنای شکلگیری سازمان سپاه عنوان کرد و گفت: باید این 3 هدف را دنبال کنیم و این 3 هدف را باید با یکدیگر داشته باشیم و اگر هر یک از این پایهها سست و ضعیف باشد بنای سپاه، استواری و استحکام نخواهد داشت.
سرلشکر جعفری با بیان اینکه وقتی به عملکرد سپاه در عرصههای مأموریتی چه قبل از جنگ و چه بعد از آن نگاه میکنیم، در مییابیم که رویکردمان صد در صد و مطلوب در راستای این سه هدف نبوده اما نمره قبولی داشته است، اظهار داشت: ضعف ما در اینکه نتوانستیم به صورت مطلوب به هدف خود برسیم این است که دچار پارادوکس و دوگانگی شدهایم و این مشکل اصلی است که باید حل شود یعنی دانش ضمنی را به دانش صریح تبدیل کنیم. دانش تجربی سپاه را بیاموزیم و آن را به دانش صریح و قابل انتقال به نسلهای آینده تبدیل کنیم.
وی با بیان اینکه همه عمل سپاه صددرصد و ایدهآل نبوده و اشکالاتی داشته اما جهتگیری کلیمان بر اساس آموزههای دینی، بومی، انقلابی و واقعیتهای جامعه بوده است، افزود: نگاه صدام یک نگاه غلط علمی بود و ما نگاه خود را از او جدا کردیم و پس از چند ماه خرمشهر آزاد شد و به موفقیتهایی دست یافتیم.
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه منظور من از نگاه غلط صدام، نگاه علمی مبتنی بر غیر مبنای دینی بود، تصریح کرد: ما 8 سال جنگ را بر اساس نگاه دیگری استمرار دادیم و آن حماسه بزرگ آفریده شده و البته بقیه عرصههای ماموریتی سپاه هم شبیه به این دوره از جنگ بوده است.
انتظار رهبر انقلاب از فرماندهان سپاه
سرلشکر جعفری با تاکید بر اینکه رمز موفقیت سپاه در انجام ماموریتها البته نه به صورت صددرصد و مطلوب، این بوده که همیشه نگاهمان به اشاره حضرت آقا بوده است، خاطر نشان کرد: در این مقطع یعنی زمانی که نسل قدیم سپاه در دوران آخر خدمت هستند و سپاه را باید تحویل نسل جدید دهند، رسالت سنگینی بر دوشمان است و باید این تجربه 30 ساله را به نحو احسن انتقال دهیم و انتظار آقا از ما نیز همین است باید تجربه خود را انتقال داده و آن را در دنیا علم کنیم.
وی تصریح کرد: البته باید بگویم که در ماموریتهای درونسازمانی تجربه تلخ نیز داشتهایم و باید این ایرادات رفع شود و این ماموریت بر دوش معاونت آموزشی سپاه است.
ادامه دادن راه غربیها قله افتخار نیست
فرمانده سپاه در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت رشته علوم انسانی در سپاه پاسداران اشاره کرد و گفت: در علوم انسانی باید از تجربههای دیگران استفاده کنیم اما توجه داشته باشیم که ادامه دادن راه غربیها قله افتخار نیست.
عرصههای سپاه فقط صرف مسائل نظامی نیست
سرلشکر جعفری خاطر نشان کرد: در برخی جاها تقلید غلط و کورکورانه از روشهای برخورد دیگران به خصوص کشورهای دیگر و یا در داخل کشور، سازمانهای دیگر داریم که باید متوجه برخورد غلط باشیم و آن را ادامه ندهیم چرا که عرصههای سپاه فقط صرف مسائل نظامی نیست. ما در مسائل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز وظایفی داریم بنابراین وقتی که سپاه یک نیروی انقلابی است و بر مبنای دین، تقوا و درک عمل انقلابی شکل گرفته، باید دانشی را تولید کند که مبنای آن سه مولفه باشند و بهرهگیری از این دانش، ضعف ما بوده است.
وی بر همین اساس با انتقاد از الگو گرفتن از تاکتیکهای مدرن و کلاسیک نظامی پس از جنگ 8 ساله اظهار داشت: در آموزشهای تاکتیکی به خصوص بعد از جنگ 8 ساله تجربه تلخ این بوده است که به سراغ تاکتیکهای مدرن و کلاسیک رفتیم و تجربهها و آموختههای خود را از جنگ 8 ساله کنار گذاشتیم که تجربههای گرانبهایی بوده است.
در عرصههای فرهنگی و سیاسی هم کار میکنیم
سرلشکر جعفری ادامه داد: وظیفه ما فقط در عرصههای نظامی نیست در عرصههای فرهنگی و سیاسی هم کار میکنیم و باید نقش خود را به بهترین شکل ایفا کنیم اما فاصله زیادی برای رسیدن به نقطه مطلوب داریم و در این راه ممکن است کارهای غیرضروری و غیرمهم زیادی را شروع کنیم که این جدا از آن هدف اصلیمان است و این یک آسیب جدی است.
وی در ادامه خطاب به معاون آموزشی سپاه پاسداران گفت: از آقای نواب مطالبه کردم که یکی از عرصههای ماموریتی سپاه که موفقیتآمیز بوده، تجربهنگاری کنند و دانش ضمنی آن را به دانشی صریح تبدیل کنند که متاسفانه چنین چیزی را هنوز ندیدهایم.
باید جهاد علمی بزرگ کنیم
فرمانده کل سپاه ادامه داد: متاسفانه عدهای سادهترین کار را که محققان انجام میدهند بلغور کردن گفتههای دیگران است و فقط کلمات قلمبه سلمبه بیان میکنند و دانشگاههای ما هم این چیزها را مبنای علمی میدانند و اگر کسی مجهز به آنها نباشد، میگویند طرف علمی نیست بنابراین باید جهاد علمی بزرگی کنیم.
سرلشکر جعفری افزود: ما شاهدیم که وقتی از این حرفها میزنیم تهمت میزنند که شما سواد ندارید، بیسواد و کمسواد هستید و تهمت میزنند اما باید جهاد علمی داشته باشیم. علوم انسانی مبتنی بر مبنای قرآنی و انقلابی و دینی با سایر علومها فرق میکند. علم این نیست که فقط دنبالهرو غربیها باشیم. شما پاسداران در مسیر بسیار سختی قدم گذاشتهاید و ادعای بسیار سختی میکنید و هر کس که احساس میکند نمیتواند اینگونه عمل کند، بهتر است کنار بکشد.
وی در بخش پایانی سخنانش با تاکید بر علمآموزی مبتنی بر آموزههای قرآنی، دینی و انقلابی پاسداران خاطر نشان کرد: زیرساختها فراهم شده است، باید به کیفیت و عمق وظیفهای که بر دوشمان گذاشته توجه داشته باشیم و به دنبال نتیجه مثبت آن باشیم.(تسنیم)
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
علی میرزابیگی، در گفت و گو با «روزنامه جامجم»:
«جامجم» روشهای مواجهه با کودکان در فضای مجازی و ضرورت سواد رسانهای بزرگترها را بررسی کرده است
درگفتوگو با دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور بررسی شد