خلاصی از شر تومورهای بدخیم تیروئید

سرطان تیروئید در سنین جوانی و میانسالی شیوع دارد و در خانم‌ها شایع‌تر است. این بدخیمی اگرچه نسبت به سرطان‌های ریه، پستان، پوست و کولون خیلی شایع نیست، اما جزو سرطان‌های با شیوع متوسط است به طوری که بروز آن حدود یک در ده هزار نفر در سال است، یعنی در یک شهر متوسط با جمعیت ۵۰۰ هزار نفر در هر سال حدود ۵۰ نفر به این سرطان مبتلا می‌شوند. خوشبختانه این سرطان چندان بدخیم نیست و کاملا درمان می‌شود.
کد خبر: ۶۴۶۹۳۴

جام جم سرا: بیشتر انواع سرطان‌های تیروئید که به پاپیلری و فولیکولر معروف است، بعد از این‌که شناسایی شد، به روش جراحی خارج می‌شود و از آنجایی که سلول‌های تشکیل‌دهنده آنها کماکان مثل سلول‌های معمولی، ید را جذب می‌کنند، بعد از جراحی، سلول‌های باقی‌مانده را می‌توان با ید رادیواکتیو از بین برد و پاکسازی کامل را به انجام رساند.
اولین نشانه سرطان تیروئید وجود یک گره یا ندول در غده تیروئید است که معمولا خود بیمار یا اطرافیان متوجه آن می‌شوند. در این زمان روش استاندارد، نمونه‌برداری سوزنی از این گره است در صورتی که سلول‌های سرطانی در گره وجود داشته باشند، پاتولوژیست آن را تشخیص می‌دهد و گزارش می‌کند.
البته باید دانست که درصد بسیار کمی از ندول‌ها بدخیم و بقیه خوش‌خیم هستند که البته این موضوع با یک سونوگرافی دقیق از تیروئید و بعد از نمونه‌برداری مشخص می‌شود.
در صورتی که سلول سرطانی در گره تیروئید تشخیص داده شود، باید قسمتی یا کل غده تیروئید با جراحی خارج شود. اکنون نوبت به ید رادیواکتیو یا ید 131 می‌رسد که پاکسازی را انجام دهد.
خاصیت مهم سلول‌های سرطانی تیروئید که آنها را از بقیه سرطان‌ها جدا می‌کند، این است که ید را بشدت جذب می‌کنند و به این ترتیب وقتی مقدار کمی ید رادیو اکتیو به بیمار خورانده ‌شود، بیشتر آن در سلول‌های سرطانی باقیمانده تیروئید متمرکز شده و باعث از بین رفتن آنها می‌شود و این در حالی است که بیشتر سلول‌های سالم بدن که ید را جذب نمی‌کنند، در امان می‌مانند. بعد از جراحی و دادن ید رادیو اکتیو بیمار با هورمون تیروئید درمان می‌شود تا هم نداشتن غده تیروئید جبران شود و هم با دادن هورمون تیروئید به بیمار، سلول‌های باقیمانده سرطان فرصت رشد پیدا نکنند.
بعد از این‌که مرحله اول درمان تومور تیروئید انجام شد، بیمار باید تا سال‌ها تحت نظر باشد و در این مدت ابتدا هر سه تا شش ماه مورد معاینه پزشک قرار ‌گیرد و پس از آن در صورت لزوم سونوگرافی گردن انجام شود. آزمایش خون که در آن یکی از مواد موجود در سلول‌های تیروئید به نام تیروگلبولین چک می‌شود، از روش‌های راحتی است که برای پیگیری این بیماران مورد استفاده قرار می‌گیرد و در نهایت، خوشبختانه بیشتر این بیماران عمر معمولی و بدون عارضه‌ای را طی می‌کنند.|جام جم سرا|دکتر رضا کریمی- فوق تخصص بیماری‌های غدد

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
سهم پزشکان سهمیه‌ای

ضرورت اصلاح سهمیه‌های کنکور در گفت‌وگوی «جام‌جم»‌با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت

سهم پزشکان سهمیه‌ای

نیازمندی ها