از همان هنگام که بان کی مون دعوت رسمی خود را اعلام کرد تلاشهای زیادی صورت گرفت تا او از تصمیم خود صرف نظر کند. آمریکا نخستین کشوری بود که اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران باید ژنو 1 را که در آن شرکت هم نکرده بود، بپذیرد و تن به قطعنامه آن بدهد و آن را امضا کند.
گروههای تروریستی مستقر در سوریه هم از همان هنگام که متوجه شدند از ایران برای شرکت در اجلاس ژنو دعوت شده است دست به کار شدند و تهدید کردند که اگر ایران برای حل بحران سوریه نقش آفرینی کند و در اجلاس ژنو 2 حضور داشته باشد از شرکت در این اجلاس منصرف خواهند شد.
همه این عوامل دست به دست هم دادند تا بان کی مون از دعوت خود صرف نظر کند، در حالی که جمهوری اسلامی ایران اعلام نکرده بود که در این اجلاس شرکت نمیکند، حتی از این دعوت استقبال هم کرده بود، اما پیش شرطهایی که آمریکاییها و کشورهایی همچون انگلیس و فرانسه و در کنار آنها عربستان سعودی برای ایران اتخاذ کرده بودند باعث شد مقامات کشورمان اعلان کنند در اجلاس ژنو بدون پیش شرط حاضر خواهند شد.
پیش شرط آمریکاییها و تروریستها و جنایتکارانی که به خاطر حمایتهای کاخ سفید در سوریه به قتل و غارت مشغول هستند، پذیرش تصمیماتی بود که در اجلاس ژنو یک گرفته شده بود که ایران اصلاً در این اجلاس حضور نداشت.
مقامات کشورمان هم با این استدلال که زمانی که جمهوری اسلامی ایران در اجلاس «ژنو یک» شرکت نکرده بود چگونه میتواند تصمیمات آن را بپذیرد، پاسخ زیادهخواهیهای آمریکا را دادند.
این تصمیم بان کی مون باز هم نشان داد که سازمان ملل متحد که باید یک سازمان مستقل و به دور از تاثیر پذیری از کشورهایی همچون آمریکا باشد ثابت کرد که استقلال ندارد.
دبیرکل سازمان ملل متحد حتی پیش از این بیانیه با «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا درباره دعوت از ایران به ژنو 2 گفتوگو کرده بود.
خبر پس گرفتن دعوت از ایران را سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد و گفت: بان کیمون به دلیل اظهارات علنی اخیر مقامات ایرانی ناامید شده و دعوت از این کشور برای شرکت در ژنو 2 را پس میگیرد.
وی گفت: اظهارات عمومی ایران با گفتوگوهای دوجانبه با دبیرکل سازگار نیست و ژنو بدون حضور ایران برگزار خواهد شد.
در حالی که هیچ امیدی به موفقیت اجلاس ژنو 2 نمیرفت، با این اقدام، کوچکترین امید برای راه حل سیاسی بحران سوریه با عدم حضور ایران در اجلاس ژنو 2 از بین رفت.
اکنون نزدیک به 3 سال است که آمریکا با حمایت از تروریستهای مستقر در سوریه در پی براندازی دولت قانونی دمشق است اما این کشور به خاطر وفاداری مردم و ارتش توانسته است در برابر همه توطئهها مقاومت کند.
تأثیر و نقش حمایتهای روسیه و جمهوری اسلامی ایران از سوریه یکی از عواملی است که باعث شده کشورهای غربی از سرنگونی اسد عاجز باشند.
عربستان، ترکیه، قطر و... چند کشور منطقه هستند که کمکهای شایان و علنی به معارضان تروریست و جنایتکار مستقر در سوریه انجام دادهاند اما نتیجه مطلوب را دریافت نکردهاند.
اکنون و پس از گذشت نزدیک به 3 سال از بحران سوریه، مقامات ترکیه ظاهراً پی به اشتباه خود بردهاند و در سیاستهای خود در قبال سوریه تغییر جهت دادهاند.
آمریکا و معارضان جنایتکار اصرار دارند در روند سیاسی سوریه، اسد نقشی نداشته باشد و در انتخابات آینده این کشور به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری هم مطرح نشود. این اصرار نگرانی شدید و جدی آنها را به خاطر احتمال زیاد انتخاب دوباره بشار اسد به عنوان رئیس جمهور این کشور ثابت میکند. اگر چنین نیست بشار اسد نیز به عنوان یکی از نامزدهای ریاست جمهوری میتواند شانس خود را امتحان کند.
از سوی دیگر ثابت میشود که دغدغه آمریکا و غرب در سوریه دموکراسی نیست تنها برکناری بشار اسد است که در منطقه به عنوان خط مقدم مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی و آل سعود قرار گرفته است.
جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید کرده است که راه حل بحران سوریه تنها از طریق دیپلماسی میسر است و باید آینده سیاسی این کشور را به مردم سوریه سپرد.
محمد صفری-جام جم آنلاین
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
البته یه خوبی هم كه این قضیه داش این بود كه اول دعوت كردن بعد پس گرفتن وجهه خودشونو خراب كردن و عدم استقلال و ثبات تصمیم گیریشون رو نشون دادن.