نمیدانم سریال هوملند / میهن را دیدهاید یا نه. اما تلاش بسیار صریح آمریکایی است برای توجیه اینکه چرا آمریکا گزینه نظامی علیه ایران را از روی میز برنمیدارد. این سریال زمانی در میان مردم ما مشهور شد که تروریست داستان (مجید جوادی) که اتفاقا بعد از چندین بمبگذاری در دنیا نام مستعار ناصر حجازی را برای خود برگزیده است و عملیات پولشویی را با این نام در ونزوئلا دنبال میکند.
در این سریال هم اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران حمله میکند و هم فرمانده سپاه (IRGC) ترور میشود و هم ایران از انرژی هستهایاش صرف نظر میکند. آن هم به یُمن نفوذ یک نفوذی از میان سران حکومت ایران. از ترور دانشمندان هستهای میگوید و …
این سریال چند نکته را صریح میگوید: اینکه آمریکا برای سرجای خود نشاندن ایران همه تلاشهای خود را میکند. و اینکه ایران ملجا و مرجع همه تروریستهاست. و اینکه سیا قدرت بسیار بالایی دارد و ایالات متحده تنها به دلیل همین توان است که در سایر عرصهها پیروز میشود.
پایان فصل سوم از این سریال همزمان است با مذاکرات ژنو و دقیقا فصل سوم این سریال با این اتفاق پایان میپذیرد که مذاکرات ایران و ۵+۱ در ژنو به خوبی پیش رفته است و ایران حاضر شده است در ازای برداشتن تحریمهای اقتصادی امکان دسترسی نامحدود به تاسیسات هستهایش را بدهد.
این سریال برای توجیه افکار عمومی آمریکا تلاش بسیار میکند و البته بسیاری از رفتارهای آنها برای ما بسیار مضحک است. تصویری که از ایران نشان میدهد بسیار خشن و غیرانسانی است. اما گاهی تردید را از زبان سربازی که فرمانده سپاه را به قتل رسانده است، ساعتی بعد از این جنایت بیان میکند:
- این کار رو کردم که رستگار بشم. این چه دنیایی است که با ارتکاب قتل بعد از یک قتل دیگه رستگار میشی؟
+ برودی! تو یک سرباز هستی. قوانینش فرق میکنه!
- من خیلی چیزها هستم. من دیگه سرباز نیستم. خیلی وقته که سرباز نیستم…
چند نکته غیرمنضبط:
باراک اوباما در مصاحبهای با مجله پیپل، این سریال را به عنوان مجموعهای مورد علاقهاش نام برده است. اگر از مسئولین ما بپرسند از کدام سریال بیش از بقیه علاقه دارند، آیا جومونگ را عنوان خواهند کرد؟ (به یاد بیاورید که دادستان کل کشور چند ماه پیش از این سریال مثال آورد)
به نظرم رسید کاش ما هم چینن سریالهایی داشتیم که تلاشهای امنیتی و دیپلماسی ما را اینچنین پوشش دهد و برای افکار عمومی محصولاتی ارائه کند که هرچند مطابق واقع هم نباشد، اما بتواند داستان مذاکرات به گونهای روایت کند که مقوم تلاشهایی باشد که دانشمندان و دیپلماتها و نیروهای امنیتی آن را صورت دادهاند.
البته وقتی سینماگران ما نگاهی به سینمای استراتژیک و ابعاد آن ندارند خیلی امیدی به این نیست که بتوانند اینچنین همراه با راهبردهای اساسی کشور کاری صوت دهند و برای افکار عمومی تولید محصول کنند. مثلاً سریالی ساخته شود از تلاشهای وزارت اطلاعات برای دستگیری تروریستهایی که شهدای هستهای را ترور کردهاند. یا تلاشهای سپاه در درگیریهایی که با گروهکها در سیستان و بلوچستان دارند و قس علی هذا.
محض اطلاع:
چند بازیگر ایران در این سریال ایفای نقش میکنند:
- نازنین بنیادی در نقش یکی از مامورین ایرانیالاصل سیا (با نام فارا شیرازی) – متولد تهران
- نوید نگهبان در نقش رهبر القاعده بعد از بنلادن (ابونظیر یا ابونذیر) – متولد مشهد
- و …
محمدصالح مفتاح/ امت اسلامی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با سرپرست اداره کل روابطعمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی کشور مطرح شد