روان​شکافی

با وابستگی‌ام چه کنم؟

«من فرد نگران و ناراحتی هستم که احساس استفلال نمی‌کنم. چند وقت است که حس خوبی نسبت به خودم ندارم. این روزها معمولا بدون حضور همسر یا یکی از نزدیکانم نمی‌توانم از منزل خارج شوم. خیلی به خانواده وابسته هستم و می‌ترسم آنها مرا رها کنند.
کد خبر: ۶۲۲۲۶۸
با وابستگی‌ام چه کنم؟

می‌خواهم همیشه اطرافیانم را راضی نگه دارم و حاضرم هر کاری بکنم تا مرا ترک نکنند. وقتی به مردم نگاه می‌کنم و می‌بینم چقدر راحت کارهایشان را انجام می‌دهند، من هم دلم می‌خواهد مستقل باشم و بتوانم به‌تنهایی از عهده کارهایم برآیم.

چند وقت است که احساس پوچی می‌کنم و حتی بعضی مواقع خیلی زود به گریه می‌افتم. بهتر است صادقانه بگویم که دائم می‌ترسم. خیلی دلم می‌خواهد، بدانم چرا این‌گونه هستم و چطور می‌توانم از وابستگی نجات پیدا کنم و رها و مستقل شوم.»

برخی افراد علائمی را به این شکل تجربه می‌کنند که به نوعی بیانگر وابستگی آنهاست. وابستگی با دلبستگی متفاوت است.

دلبستگی به این معناست که تو را می‌خواهم، چه منفعتی به من برسانی و چه نرسانی، اما وابستگی یعنی بدون تو نمی‌توانم و تو منفعتی برای من داری بنابراین افراد وابسته به نوعی از حضور و بودن دیگران منتفع می‌شوند و به آنها نیاز دارند. اگر از این مشکلات رنج می‌برید، بهتر است دست به کار شوید.

ابتدا لازم است در یک دفتر بنویسید که با چه کسانی صمیمی هستید و فهرستی از کارهایی را که حاضرید به خاطر جلب رضایت آنها انجام دهید، تهیه کنید، سپس بررسی کنید که چقدر تمایل دارید تا هیچ‌کس از شما نرنجد و تا چه اندازه حاضرید برخلاف باورهایتان رفتار کنید تا تنها نمانید.

چنانچه هنوز برای اصول اخلاقی و باورها و علایق خود احترام قایلید جای نگرانی نیست، اما اگر بیش از اندازه است حتما باید برای برطرف‌کردن آن اقدام کنید.

یکی از راهکارها تدوین اهداف گام به گام و کوتاه‌مدت است. از کارهای ساده شروع کنید و گام به گام کارهایتان را به صورت مستقل انجام دهید و در همان دفتر بنویسید که چه کارهایی را توانستید بدون کمک دیگران انجام دهید.

وقتی فهرستی از کارهایی، حتی کوچک جلوی چشم شما قرار می‌گیرد و می‌بینید که توانسته‌اید برخی کارها را مستقل انجام دهید، این کار به شما نشاط و آرامش می‌دهد.

ضمنا برای رفع استرس‌تان نیز لازم است از روش‌های تنفس عمیق استفاده کنید و دست به کار شوید و حتما از کارهای کوچک شروع کنید.

لازم است حتما ارزش‌های وجودی خود را مرور کنید و در خودگویی‌ها به خودتان نهیب بزنید که از پس انجام کارها برمی‌آیید.

گاهی وقتی با خودمان حرف می‌زنیم دائم خود را سرزنش می‌کنیم و جملات دلسرد‌کننده دیگران را نیز در ذهن مرور کرده و گاهی آنها را باور می‌کنیم. با خود می‌گوییم حتما موردی وجود داشته که این‌گونه به من می‌گویند.

بنابراین زمانی که اقدام به تغییر می‌کنید بد نیست ابتدا مراوده خود را با افرادی که به اعتماد به نفس‌تان صدمه می‌زنند، کاهش دهید و بدانید که تغییر فکر و اصلاح باورهای غلط بهترین کمک را به شما می‌کند تا با این معضل برخورد کنید.

دکتر مهرنوش دارینی - روان‌شناس و مشاور

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها