
پروژه ساعت صفر نیز با هدف تامین برنامهای منظم و حساب شده برای حضور موفق کاربران ایرانی در محیط مجازی طراحی شده است.
امروزه زمانی است که فناوریهای دنیای وب در نحوه ارائه خدمات به نقطه ثابتی رسیده و رقابتها بیشتر در امکانات و کیفیت ارائه خدمات متمرکز شده است بنابراین دنیای وب آماده ایجاد تحول جدیدی است که بتواند کاربران خود را تحت تاثیر قرار داده و کاربریهای جدیدی ایجاد کند.
ساعت صفر نیز سامانهای است که براساس ایجاد نیاز در دنیای اینترنت طراحی شده و قصد دارد ادبیات جدیدی را وارد دنیای اینترنت کند. با مهندس کامدین حاجیمیرزایی مدیرعامل و مهندس مراد لیلیآبادی رئیس هیات مدیره یکی از شرکتهای دانشبنیان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و طراحان سامانه ساعت صفر گفتوگو کردهایم تا ببینیم آیا ساعت صفر میتواند جای خالی یک سامانه ایرانی قدرتمند را در کنار سلاطین دنیای وب پر کند.
ساعت صفر چه سامانهای است؟
حاجیمیرزایی: سامانه ساعت صفر، وبسایتی خلاقانه است که امکانات ویژهای را در محیط سه بعدی در اختیار کاربران قرار میدهد. این سامانه با رویکرد شبیهسازی زندگی واقعی در دنیای مجازی طراحی شده و هدف این است که براساس مطالعات انجام شده و اهداف از پیش طراحی شده، دنیای جدیدی را در فازهای مختلف اجرایی در اختیار مخاطبان قرار دهد. در حقیقت سامانه آنلاین ساعت صفر، یک جامعه مجازی هدفمند است که بر پایه ارتباط موثر بین کاربران بنا شده است و محیطهای تجاری، تفریحی، فرهنگی، علمی و تخصصی از قابلیتها و امکانات مختلفی است که از طریق این سامانه در اختیار کاربران قرار میگیرد.
هدف شما از راهاندازی این سامانه چه بود؟
حاجیمیرزایی: یکی از مهمترین اهداف ما رقابت بینالمللی بوده و چون در همه کشورهای اروپایی و آمریکایی استفاده از رسانههای آنلاین افکار عمومی را به خود جلب کرده و در کشور ما جای خالی چنین سیستمی احساس میشد. اغلب مردم دنیا ترجیح میدهند نسخه شبیهسازیشدهای را بسازند اما ما تلاش کردیم با استفاده از فناوریهای جدید، سامانهای را طراحی کنیم که از طریق آن بتوانیم خدمات متنوعی را در اختیار کاربران قرار دهیم. این سامانه همه انواع مختلف خدماتی را که در دنیای اینترنت وجود دارد به شکل یکپارچه و در قالب یک مجموعه منظم و هدفمند در اختیار کاربران قرار میدهد. در مرحلههای بعدی این پروژه قصد داریم خدمات دیگر از قبیل سرویس پیامدهی، ارتباطی و حتی پست الکترونیک را هم در اختیار کاربران این سامانه قرار دهیم. این سامانه طوری طراحی شده که با سرعت بیشتری اطلاعات را بارگذاری میکند. در حقیقت ما این پروژه را به عنوان یک طرح ملی مطرح کردهایم. افزایش دامنه کاربری این سامانه میتواند نقش مهمی در صرفهجویی زمان، هزینه و انرژی داشته باشد که هر یک از این عوامل میتواند به نوبه خود زندگی کاربران را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. این سامانه میتواند بستر مناسبی برای توسعه و اجرایی شدن دولت الکترونیک باشد و فرصتهای شغلی جدیدی را ایجاد کند. یکی از مزیتهای این سامانه این است که میتواند راهحل نرمافزاری مناسبی برای مقابله با مشکل آلودگی هوا باشد؛ چراکه تا حد زیادی از رفت و آمدهای غیرضروری در سطح شهر جلوگیری میکند. علاوه بر این میتوان از آن به عنوان ابزاری برای نمایش جاذبههای گردشگری داخلی و خارجی و معرفی دیدنیهای دنیا استفاده کرد. اغلب افراد در اینترنت دچار سردرگمی میشوند و نمیدانند برای تامین نیازهایشان باید به کجا مراجعه کنند و ما در این سامانه همه این نیازها را پوشش میدهیم. تفاوت این سامانه با زندگی دوم یا Second Life این است که این سامانه با هدف سرگرمی طراحی نشده، بلکه میتوانید از این طریق همه فعالیتهایی که باید در دنیای واقعی انجام دهید در دنیای مجازی شبیهسازی شده تحت تعقیب قرار دهید.
این جامعه مجازی قرار است چه امکاناتی را در اختیار کاربران قرار دهد؟
لیلیآبادی: از آنجا که سامانه ساعت صفر براساس شبیهسازی زندگی واقعی طراحی شده است، نیازهای گستردهای را تحت پوشش قرار میدهد. هر فردی که عضو این سامانه باشد صاحب یک خانه کاربری میشود. این خانه از امکاناتی شبیه به یک خانه واقعی برخوردار است و کاربر میتواند در خانه خود روزنامهای که روی میز قرار گرفته را برداشته و آن را مطالعه کند یا این که به سمت تلویزیون حرکت کرده و برنامههای ویدیویی مختلفی را که از شبکه تلویزیونی ساعت صفر پخش میشود، مشاهده کند. مطالب روزنامهها و برنامههای تلویزیونی ساعت صفر هر روز، بهروز رسانی میشود. علاوه بر این هر کاربر میتواند براحتی داخل شهرها یا محیطهای مختلفی که در ساعت صفر طراحی شده، حرکت کند، از فروشگاههای مجازی خرید کند و در کلاسهای آموزشی مجازی شرکت کند. در سامانه ساعت صفر امکان تورهای مجازی گردشگری ایجاد شده تا گردشگرانی که قصد بازدید از محلهای دیدنی و تاریخی هر استانی را دارند قبل از سفر به آنجا اطلاعات لازم را در مورد آن مکان کسب کرده و به طور مجازی از این محل دیدن کنند. همچنین طبقهبندی اماکن تاریخی و جاذبههای گردشگری کشور با هماهنگی سازمان جهانگردی و گردشگری تکمیل خواهد شد.
چه شهرها و اماکنی در این سامانه قرار میگیرد؟
حاجیمیرزایی: تعداد و وسعت شهرها و اماکن ساعت صفر از زمان افتتاح این پروژه رو به گسترش است. طراحی سهبعدی شهر تهران و دیگر شهرهای بزرگ ایران و همچنین شهرهای بزرگ و مهم کشورهای دنیا در برنامه کارهای اجرایی این پروژه قرار دارد.دانشگاه مجازی و ساختمانهای اداری هم در این شهر طراحی میشود. علاوه بر شهرهای حقیقی، شهرهای آزاد یا مجازی هم در این سامانه گنجانده میشود و نخستین شهر ما شهر صفر است. آزمایشهای لازم از نظر نرمافزاری و با هدف بهبود عملکرد موتور پردازشگر سهبعدی ساعت صفر روی این شهر انجام شده است. مراکز اداری، تجاری و تفریحی متعددی طبق شرایط مندرج در سیستم فروش شرکت و بر اساس اولویت ثبتنام در این سامانه ارائه خواهد شد.
مالکیت مجازی در شهرهای ساعت صفر تابع چه قوانینی است؟
لیلیآبادی: واگذاری اماکن تهران و دیگر شهرهای ایران براساس مالکیت حقیقی امکانپذیر است. یعنی میتوان هر محل مشخص در نقشه را به مالک همان ملک ارائه داد و چنانچه این ملک در دنیای واقعی به فرد دیگری واگذار شده باشد، لازم است اسناد مربوط به ملک مجازی مربوطه در ساعت صفر را به مالک جدید آن واگذار کند. در حقیقت طبق قرارداد ارائه شده از سوی ساعت صفر مالک حقیقی هر محل از شهرهای واقعی کسی خواهد بود که سند مالکیت آن را در دنیای واقعی ارائه کند. بنابراین متقاضیانی که مایل به خرید ملک مجازی در شهرهای ساعت صفر هستند و میخواهند برای همیشه مالک ملک مورد نظر خود باشند و مالکیت آنها در شهرهای واقعی بر مالکیت مجازی آنها تاثیری نداشته باشد، میتوانند در شهرهای مجازی ساعت صفر اقدام به خرید کنند. شرایط اجاره و اجاره به شرط تملیک نیز در دستور کار شرکت قرار گرفته است. این شرایط برای افرادی که قصد خرید ملک مجازی در ساعت صفر را ندارند و میخواهند با کمترین هزینه در این دنیای مدرن حضور داشته باشند در نظر گرفته شده است. در شهرهای آزاد ساعت صفر یعنی شهرهایی که با شهرهای واقعی مطابقت ندارند، خرید و فروش و گسترش اماکن براساس سفارش و سلیقه سفارشدهنده میسر است. گروه ساعت صفر حتی این امکان را فراهم کرده تا متقاضیان بتوانند برای خود شهر یا جزیره سفارش دهند.
و آخر اینکه، زمان در ساعت صفر چه موقع آغاز خواهد شد؟
لیلیآبادی: این پروژه براساس پیشبینیهای انجام شده قرار است اواخر پاییز مورد بهرهبرداری قرار گیرد. یکی از نیازهای تجارت الکترونیک، فرهنگ الکترونیک در هر دو سوی عرضه و تقاضاست که امیدواریم این سامانه بتواند نقش مهمی در گسترش فرهنگ الکترونیک داشته باشد.
واقعی یا مجازی؟
حاجیمیرزایی: محیطهای موجود در این سامانه میتواند به سه شکل مجازی، واقعی یا ترکیبی از مجازی و واقعی طراحی شود. در محیط مجازی همه قسمتهای محیط و اجسام داخل آن به طور مجازی و به شکل سه بعدی شبیهسازی میشود و در محیط واقعی همه قسمتها به روش تصویربرداری از محیط مورد نظر، شبیهسازی میشود به گونهای که فرد احساس میکند در محیط واقعی در حال حرکت است.اگر محیط ترکیبی از محیط مجازی و واقعی باشد میتوان داخل محیط را به شکل شبیهسازی شده مجازی ساخت و اجسام مختلف را به صورت واقعی در این محیط قرار داد. فروشگاهها و اماکن تجاری مختلف در شهرهای ساعت صفر ملک خود را سفارش میدهند. اگر این ملک براساس مشابهت با دنیای واقعی در شهرهای واقعی سفارش داده شده باشد، مساحت و ابعاد محیط آن براساس ابعاد محیط واقعی طراحی میشود. طراحی محیط داخلی هم میتواند سلیقهای باشد و به شکل واقعی، مجازی یا ترکیبی طراحی شود.
چرا «ساعت صفر»؟
لیلیآبادی: انتخاب نام ساعت صفر برای این سامانه دلایل متعددی دارد. در این سامانه راس ساعت 12 هر شب یا همان صفر ساعتهای کامپیوتری، از سوی ناظر هوشمند سیستم، آماری از عملکرد شرکتها، افراد و سازمانها و همه کاربران ارائه میشود.یکی از مهمترین ویژگیهای این سامانه همین ناظر هوشمند است که فعالیتهای انجام شده در این سامانه را ثبت کرده و در نهایت این اطلاعات را تجزیه و تحلیل و دستهبندی میکند و گزارش خلاصهای از این فعالیتها را در اختیار کاربران قرار میدهد. در این سامانه مجازی زمان برای کاربران نقش پررنگتری دارد. یکی از شعارهای اصلی ما صرفهجویی در زمان است که انتخاب این نام تا حدی میتواند این هدف را نیز نشان دهد. علاوه بر این قصد داریم ادبیات جدیدی را در دنیای فناوری راهاندازی کنیم که یکی از این علائم، همین ساعت است. سیستم اعتبار مرکزی سامانه ساعت صفر براساس زمان بنا شده است؛ یعنی هر فرد در هر جایی میتواند براساس زمان اعتبارش را افزایش دهد.
فرانک فراهانیجم - گروه دانش
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس سازمان غذا و دارو در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی در گفتوگو با «جامجم» تاکید کرد