آویشن، دارای خاصیت گرم و خشک است، بنابراین دارویی است مفید در دفع خلط و رطوبت از بدن.
یکی از مهمترین استفادههای آویشن در بیماریهای دستگاه تنفسی است. دمکرده آویشن، حدود پنج گرم پودر خشک، سه تا چهار بار در روز در درمان سرماخوردگی، سرفههای خشک، خلطدار و گلو درد موثر است.
به دلیل اثرات ضد اسپاسم آن میتواند برای بیماریهایی که از آسم، تنگی نفس و برونشیت رنج میبرند، نیز مفید باشد.
در درمان انواع گلو درد، التهاب حلق و حنجره و آفتهای دهان نیز میتوان دمکرده آویشن را غرغره کرد. آویشن، همچنین دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچ است و در از بین بردن انگلها نیز میتواند موثر باشد.
این گیاه خواص دارویی مفید برای مشکلات گوارشی از جمله نفخ و ترشکردن دارد. حتی زکریای رازی نیز آن را تقویتکنندهای مفید برای دستگاه گوارش دانسته که میتواند به هضم غذا کمک کند. دمکرده آویشن و عناب نیز میتواند دارویی مفید برای بیمارانی باشد که از سندرم روده تحریکپذیر رنج میبرند.
آویشن میتواند در درمان اختلالات قاعدگی و تسکین دردهای عادت ماهانه موثر باشد. پس نوشیدن دمکرده غلیظ آویشن میتواند توصیه خوبی به خانمهایی باشد که از مشکلات سندرم پیش از قاعدگی رنج میبرند.
مصرف آویشن در رفع خشکی نیز مفید است و میتواند به عنوان ضد اسپاسم به شلکردن عضلات کمک کند. میتوان داخل یک وان آب گرم حدود 50 گرم آویشن ریخت و داخل آن استحمام کرد که این اقدام، میتواند باعث شلشدن عضلات، کاهش دردهای عضلانی و رفع خشکی شود.
کسانی که از فلجهای عضلانی به دلیل سکته مغزی رنج میبرند، میتواند داخل یک سطل آب گرم، 20 گرم آویشن و 10 گرم گل سرخ ریخته به ترتیب دست و پا خود را داخل این محلول قرار داده و حرکات انقباضی انجام دهند، این کار کمک شایانی بهسرعت بهبود این افراد میکند.
استفاده از بخور و ماسک آویشن نیز میتواند باعث بهبود جریان خون صورت و آبرسانی شده و به طراوت و شفافیت بدن شما کمک کند.
گفته میشود آویشن در جلوگیری از ریزش مو نیز میتواند مفید باشد، به این منظور میتوانید حدود 30 گرم آویشن را با حدود دو لیتر آب برای حدود پنج دقیقه بجوشانید و سپس از آن برای شستن سر استفاده کنید، این کار باید هفتهای دو بار تکرار شود. غرغره محلول آویشن در رفع بوی بد دهن نیز مفید است، اما مصرف زیاد آویشن عوارضی هم دارد مثلا میتواند باعث دفع پروتئین از ادرار شود. میزان مصرف مجاز آن روزانه یک تا سه بار و هر دفعه حدود چهار تا پنج گرم برگ خشک گیاه است.
فراموش نکنید که مصرف آویشن در دوران بارداری ممنوع است، چون خطر سقط جنین را به همراه دارد. در دوران شیردهی نیز بهتر است با احتیاط و نیز کمتر مصرف شود.
دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد