رادیولوژیست‌ها به مثابه جعبه سیاه هواپیما هستند؛

بخشنامه هایی که رادیولوژیست‌ها را از چرخه تشخیص و درمان حذف کرده است

ابهام‌های تازه در رادیولوژیست شدن پزشکان عمومی

پس از حدود 2.5 ماه کشمکش بین رادیولوژیست‌ها و پزشکان عمومی، روز گذشته رئیس انجمن رادیولوژی ایران از لغو ابلاغیه وزارت بهداشت مبنی بر انجام رادیولوژی از سوی پزشکان عمومی خبر داد.
کد خبر: ۵۹۸۶۹۸
ابهام‌های تازه در رادیولوژیست شدن پزشکان عمومی

نوزدهم تیر امسال بود که مشاور وزیر پیشین بهداشت در امور پزشکان عمومی عنوان کرد به دلیل کمبود متخصصان رادیولوژی، قرار شده وزارت بهداشت به پزشکانی که رادیولوژیست نیستند، مجوز انجام این خدمات را بدهد و پزشکان حاضر در شهرهای کوچک و محروم دوره آموزشی لازم را خواهند دید.

به دنبال این اظهارنظر، موجی از انتقادها به سوی وزارت بهداشت سرازیر شد و بسیاری از متخصصان رادیولوژی این کار را دخالت پزشکان عمومی در امور تخصصی رادیولوژیست‌ها قلمداد کردند.

در حالی که وزیر پیشین بهداشت، حتی در مراسم روز تودیع از وزارتخانه هم از کارشناسی بودن طرح رادیولوژیست شدن برخی پزشکان عمومی در مناطق محروم دفاع کرد، اما به‌نظر می‌رسد که تیم جدید مدیریت وزارت بهداشت اعتقادی به این طرح ندارد.

جلال جلال شکوهی، رئیس انجمن رادیولوژی ایران در گفت‌وگو با جام‌جم خاطرنشان می‌کند: دو هفته پیش در گفت‌وگوهایی که با وزیر جدید بهداشت داشتیم، دغدغه‌های خود را مطرح کردیم و وزیر بهداشت هم تحقیق در این مورد را به معاونت حقوقی این وزارتخانه واگذار کرد؛ حال مطابق اطلاعاتی که دریافت کرده‌ایم، این وزارتخانه انجام رادیولوژی از سوی پزشکان عمومی را لغو کرده است.

وی تاکید می‌کند: این ابلاغیه در وزارت بهداشت لغو شده است و پیشنهاد کرده‌ایم که برای جلوگیری از اتفاق‌های مشابه، رادیولوژیست‌ها دفتری در وزارت بهداشت داشته باشند تا از مشاوره‌های آنان نیز در مباحث کلان نظام سلامت و درمان استفاده شود.

انجمن پزشکان عمومی: هیچ آیین‌نامه‌ای لغو نشده است

انجام رادیولوژی از سوی برخی پزشکان عمومی، درواقع بخشی از مفاد آیین‌نامه توانمندسازی حرفه‌ای پزشکان عمومی است که در آن تاکید شده است پزشکان عمومی با سه شرط فعالیت در مناطق محروم، نیاز به انجام رادیولوژی در آن مناطق و تائید نهایی وزارت بهداشت می‌توانند خدمات رادیولوژی مثل سونوگرافی را در مطبشان انجام دهند.

محسن مصلحی، دبیر شورای عالی نظام پزشکی و عضو هیات مدیره انجمن پزشکان عمومی در گفت‌وگو با جام‌جم تصریح می‌کند: تاکنون هیچ ابلاغیه رسمی مبنی بر لغو آیین‌نامه توانمندسازی حرفه‌ای پزشکان عمومی از سوی وزارت بهداشت منتشر نشده است و انجمن رادیولوژی با رسانه‌ای کردن این اظهارنظرها می‌خواهد فضایی را به وجود بیاورد که در نهایت وزارت بهداشت به لغو این آیین‌نامه رای بدهد.

مصلحی معتقد است این اختلاف نظر بین پزشکان عمومی و رادیولوژیست‌ها با برگزاری جلسات کارشناسی قابل حل است و نباید برای لغو یک آیین‌نامه حرفه‌ای و علمی از فشار رسانه‌ها استفاده کرد.

انفعال وزارت بهداشت در تعیین موضع رسمی

در حالی که به نظر نمی‌رسد دامنه اختلاف نظر بین رادیولوژیست‌ها و پزشکان عمومی به این زودی‌ها مرتفع شود، در این شرایط توقعی که از وزارت بهداشت می رود این است که هر چه زودتر موضع دقیق خود را درباره انجام رادیولوژی از سوی پزشکان عمومی تعیین کند.

اما روز گذشته، معاون وزیر بهداشت باز هم واگذاری اختیارات بیشتر به پزشکان عمومی را منوط به وقت بررسی بیشتر دانست تا همچنان این گره ناگشوده باقی بماند.

حسن امامی‌رضوی در گفت‌وگو با ایرنا یادآور شد که این موضوع اصلا مصوبه و حتی بخشنامه نبوده؛ بلکه نامه‌ای از جانب وزیر پیشین بهداشت و درمان بوده که آن هم اجرایی نشده است و طبق این نامه قرار بود پزشکان عمومی، آموزش‌های مربوط به خدمات رادیولوژی را فراگیرند و آن را به مردم ارائه دهند، اما واگذاری اختیارات بیشتر به پزشکان عمومی برای انجام دیگر خدمات پزشکی نیازمند بررسی‌های بیشتر است.

در حالی که معاون درمان وزیر بهداشت روز گذشته بصراحت اعلام کرد که پزشکان عمومی نمی‌توانند به بیماران خدمات رادیولوژی ارائه دهند، اما جالب است که هم پزشکان عمومی و هم رادیولوژیست‌ها از این اظهارنظرها دو برداشت مختلف ارائه کردند.

از یک سو، رادیولوژیست‌ها می‌گویند که وزارت بهداشت به طور رسمی اعلام کرده است پزشکان عمومی نمی‌توانند خدمات رادیولوژی را به بیماران ارائه دهند، اما پزشکان عمومی عنوان می‌کنند که در آیین‌نامه توانمندسازی حرفه‌ای پزشکان عمومی هم آمده است که پزشکان عمومی باید ابتدا دوره‌های آموزشی ببینند سپس با طی کردن این دوره‌ها، مجاز به انجام رادیولوژی هستند.

در واقع، انجمن پزشکان عمومی هم موضع فعلی وزارت بهداشت را کاملا در راستای مفاد آیین‌نامه ذکر شده تفسیر می‌کند و می‌گوید تا زمانی که پزشکان عمومی آموزش نبینند، هیچ پزشک عمومی حق ندارد خدمات رادیولوژی را به بیماران ارائه دهد، اما به اعتقاد آنها این حرف به معنای لغو کامل آیین‌نامه نیست.

در شرایطی که وزارت بهداشت می‌گوید اعطای اختیارات بیشتر به پزشکان عمومی نیاز به زمان بیشتری دارد و از اعلام نظر قاطع درباره این آیین‌نامه جنجالی اجتناب می‌کند، بنابراین دور از ذهن نیست که در این وضع مبهم، بار دیگر اخبار ضد و نقیضی درباره لغو یا تائید ابلاغیه وزارت بهداشت در رسانه‌ها منتشر شود.

امین جلالوند - گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱
گپ
Iran, Islamic Republic of
۰۷:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
۰
۰
پزشك هم پزشكای قدیم .بعضی از پزشكان بیشتر از این كه سلامت بیمار مدنظرش باشه پر كردن جیب خودشان رو در نظر می گیرند . بعضی هم كه عطایش را به لقایش می بخشند به خاطر اخلاق بدشون .

نیازمندی ها