گویی کشتی بهار عربی روی امواج سلفیگری و افراطگرایی در حرکت است؛ گروههایی که تنها هدفشان تخریب چهره اسلام است.
این گروهها حتی چهره انقلابهای مردمی را نیز زشت کرده و آن را از اهداف و آرمانهایی که مردم به دنبال آن بودند و میخواستند مشکلات اجتماعی و اقتصادیشان از این طریق حل شود، دور کردهاند.
متأسفانه گروههای افراطی با حمایت قدرتهای خارجی این حرکتها و خیزشها را به سمت درگیریهای داخلی کشاندند. این در حالی است که منطقه خاورمیانه پس از قرنها دخالت خارجی نیازمند صلح، آرامش و همزیستی مسالتآمیز در کنار یکدیگر بود.
ملت مصر هماکنون تقلا میکند تا انقلاب خود را برگرداند و بحران کنونی کشورش را با شیوهای دموکراتیک و صحیح حل کند. در تونس نیز حرکتی مردمی به راه افتاده و به دنبال همان نتایج است.
فرآیندهای تغییر در جهان گاه با موفقیت و در برخی مواقع با ناکامی مواجه بوده است. اگر به تاریخ رجوع و خاطرات دهه 90 قرن گذشته و سرنوشت تغییر در اروپای شرقی را مرور کنیم، درمییابیم که عملیات انتقال دموکراتیک از نظام سوسیالیستی در کشورهایی چون رومانی، مجارستان و بلغارستان انجام گرفت و اروپا نیز در تسریع این روند کمک شایانی کرد و اکنون امنیت و آرامش کشورهای اروپای شرقی، بخش مهمی از امنیت قاره سبز و شکوفایی سیاسی اروپا بهشمار میرود.
البته آنچه برای ما اهمیت دارد این است که بسیاری از دولتها و نظامهای سیاسی در منطقه خاورمیانه، معنای تغییر را درک نمیکنند و بسیاری از حکومتها در کشورهای عربی تلاش میکنند حق ملتهای خود در تغییر سرنوشت را مصادره کرده و حرکتهای مردمی را به نفع خود رقم بزنند. این رویکرد را در تحولات سالهای اخیر عراق نیز تجربهکردهایم.
در برخی کشورهای عربی همچون مصر، تونس و لیبی که ملتها قیام کرده و حکومتهای دیکتاتور خود را ساقط کردند، مسیر متفاوتی را طی کرده و همچون انقلابها و تغییرات سیاسی موفق (به طور نمونه رخدادهای اروپای شرقی پس از فروپاشی شوروی سابق) به سمت و سوی صحیحی حرکت نمیکنند.
در کشورهای اروپای شرقی، تغییرات در نظامها و حکومتها عاملی برای ثبات و شکوفایی کشورهای مذکور و امنیت و ثبات منطقه اروپای شرقی بود. ولی بر خلاف انتظار در سرزمینهای عربی، به دلیل دخالتهای شدید خارجی و رویارویی احزاب سیاسی و این که هر گروهی خواهان آن است که نتایج صندوقهای رأی تابع نظر و دیدگاه سیاسی خود و همفکرانش باشد نتایج انقلابها و خیزشهای عربی مطلوب نبوده است.
مسأله دیگری که در ناموفق بودن خیزشهای عربی در کشورهایی همچون مصر و تونس موثر و تعیینکننده بوده است، کشاندن ملتها به آشوب و رویارویی با یکدیگر است تا تصویری ناپسند از دموکراسی ارائه شود. متأسفانه این اقدام با بروز فتنههای قومی و مذهبی توام شده و به درگیریها و ستیزهای داخلی و نژادی دامن زده است، مسالهای که هماینک در برخی کشورهای منطقه شاهد آن هستیم.
منبع: روزنامه البیان چاپ عراق
مترجم: محمدجواد گودینی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
بهمناسبت نوزدهمین سالگرد تاسیس رادیو گفتوگو با مهدی شهابتالی، مدیر این شبکه گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی خبرنگار روزنامه «جامجم» در بیروت با حسن عزالدین، عضو بلندپایه حزبالله و نماینده پارلمان لبنان مطرح شد