البته دور از ذهن هم نیست که بتوانیم یک ظرف حلیم پرروغن بخوریم و بعدش هم یک شام کامل میل کنیم. چرا؟ برای این که در زمان افطار، معده خالی است و برای پذیرش غذا گنجایش زیادی دارد و حدود 20 دقیقه طول میکشد تا متوجه حجم بالای غذای دریافتی شویم، اما امان از آن زمانی که این دقایق سپری شود و ما بفهمیم که از هول حلیم به درون دیگ افتادیم!
پس توصیه ما به شما این است که حداقل 15 دقیقه بین وعده افطار تا شام فاصله بیندازید تا از حجم غذای موجود در معده خود آگاه شوید. اما آیا حلیم یک پیش غذا محسوب میشود یا وعدهای اصلی است؟ ارزش تغذیهای آن چه میزان است؟ بهتر است در وعده افطار خورده شود یا سحر؟ مصرف آن به چه کسانی توصیه میشود؟
حلیم، غذایی کامل برای وعده سحر
حلیم غذایی مقوی و پرکالری است. به دلیل دارا بودن گوشت، منبع عالی پروتئین و به دلیل داشتن گندم، غنی از کربوهیدرات است.
در صد گرم آن حدود 200 تا 250 کالری انرژی نهفته است و اگر این مقدار با یک قاشق شکر، یک کف دست نان و یک قاشق روغن مصرف شود، میزان انرژی آن به 300 تا 400 کالری افزایش مییابد و اگر هم ردپایی از دانههای کنجد در آن دیده شود، کالری آن بیشتر میشود.
این غذا اگر به مقدار بیشتر و به همراه نان و کره آب شده مصرف شود، یک وعده غذای اصلی محسوب میشود و دیرهضم است. پس بهتر آن که در وعده سحر، کمشیرین و کمدارچین میل شود تا موجب تشنگی نشود البته مصرف سه - چهار قاشق کمروغن آن در وعده افطار نوعی پیشغذا به شمار میرود، اما باید توجه داشته باشیم که وعده شام را سبک انتخاب کنیم.
غذای روزهداران فعال و نوجوانان
حلیم علاوه بر خاصیت سیرکنندگی بالا منبع خوب روی، آهن، منیزیم، کلسیم و ویتامینهای گروه B است و اگر هم گندم آن سبوسدار باشد، میتواند فیبر زیادی وارد دستگاه گوارش کرده و برای لینت مزاج روزهدار موثر باشد.
این غذا برای افرادی که سندروم روده تحریکپذیر، التهاب مفاصل و بیماریهای عصبی دارند و بخصوص برای خانمهای در معرض کمخونی، نافع است و اگر هم از گوشت بوقلمون تهیه شده باشد غذایی مغذی برای نوجوانان و روزهدارانی است که در طول روز کارهای سخت و سنگین انجام میدهند.
البته خوب است بدانید حلیم برای مبتلایان به سیلیاک مناسب نبوده و اگر پرروغن باشد برای بیماران قلبی ـ عروقی و کسانی که چربی خون بالا دارند، محدودیت مصرف دارد.
نیم تا یک ساعت پس از صرف حلیم، آب نخورید، چراکه موجب رفلاکس و سوزش سردل میشود. اگر حلیم چند روز بماند هضم مواد نشاستهای آن سخت شده و باعث ناراحتی گوارشی میشود.
فاخره بهبهانی - گروه سلامت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت