شیردهی در ماه رمضان

در دوران شیردهی هم مانند روزهای بارداری این پرسش برای مادر پیش می‌آید که آیا روزه گرفتن به کودک شیرخوار آسیبی وارد می‌کند یا خیر، آیا میزان شیر مادر کاهش می‌یابد و سرانجام آیا آسیبی به سلامت مادر وارد می‌شود یا خیر؟
کد خبر: ۵۷۹۸۸۹
شیردهی در ماه رمضان

واقعیت این است که در دوران شیردهی بیشترین فشار به مادر وارد می‌شود، زیرا از یک سو برای انجام وظایف روزانه باید وقت بیشتری بگذارد و از سوی دیگر کودک شیرخوار نیاز به توجه و نگهداری ویژه‌ای دارد و همچنین خواب و استراحت کمتری دارد، چون بیشتر کودک شب‌ها بیدارشده و اجازه خواب کافی را به مادر خود نمی‌دهد.

در این دوران و بویژه در شش ماهه اول تولد، کودک نیاز به شیر مادر برای رشد و نمو دارد و در این مدت کوتاه به دو تا سه برابر وزن اولیه خود می‌رسد؛ یعنی در این شش ماه تنها با کمک شیر مادر دست‌کم حدود 3.5 کیلو وزن می‌گیرد؛ یعنی در زمانی کوتاه‌تر از دوره بارداری به اندازه دوران بارداری وزن می‌گیرد بنابراین مادر در مدت شیردهی و بویژه در شش ماهه اول تحت فشار شدید جسمی است و تغذیه وی در این دوران باید از کیفیت و کمیت بالاتری نسبت به دوران بارداری برخوردار باشد.

به طور مثال نیاز مادر باردار به کلسیم در دوران بارداری حدود هزار میلی‌گرم در روز و در دوران شیردهی همین مقدار کلسیم مورد نیاز است.

همین طور نیاز او به مصرف مواد غذایی دارای کالری بالا مثل پروتئین، مواد چربی و نشاسته‌ای زیادتر می‌شود.

اگر این نیازها برآورده نشود، آسیب جدی به جسم مادر وارد می‌شود. مادرانی که در دوران شیردهی تغذیه خوبی ندارند در آینده، زودتر و شدیدتر دچار پوکی استخوان می‌شوند. همین طور سیستم ایمنی ضعیف‌تری داشته و زودتر دچار بیماری‌های عفونی می‌شوند.

در ماه‌های بعدی یعنی بعد از شش ماهگی از آنجا که غذای کمکی برای کودک شیرخوار شروع می‌شود، نیاز کودک به شیر مادر کمتر می‌شود، اما باید در نظر داشت به نحوی کودک تغذیه شود که کمتر از شیر مادر و بیشتر از غذاهای کمکی استفاده کند، در این صورت مادر به شرط مصرف مواد غذایی کافی و مایعات فراوان در ساعات بین افطار و سحر و بویژه تاکید بر مصرف کلسیم، آهن و پروتئین کافی، می‌تواند روزه بگیرد.

مادر باردار بیش از هر کس دیگری حتی پزشک خود می‌تواند ارزیابی کند که روزه برای او و فرزندش مضراست یا خیر؟ و در صورتی که با ارزیابی صحیح و منطقی از وضع تغذیه‌ای خود و کودکش به این نتیجه برسد که روزه‌داری باعث آسیب به او و کودک شیرخوارش می‌شود، می‌تواند با اطاعت از فرمان الهی مبنی بر دوری از مضرات، روزه‌های قضا را به شرایط بهتر جسمانی موکول و تلاش کند در ماه رمضان با انجام ادعیه، مستحبات و واجبات دیگر و دوری از محرمات از بهترین روزه‌داران الهی باشد.

دکتر ثریا عالمی - جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها