پـردازش گرافیـکی در فصل سرگرمی

فصل تابستان آغاز شده است. دیگر کم‌کم باید برنامه خود برای ادامه این فصل داغ را تعیین کنید. قطعا در این برنامه، سرگرمی‌های مختلف نیز جایگاه مخصوص خود را خواهند داشت. از جمله سرگرمی‌های پرطرفدار امروزی، بازی‌های کامپیوتری است و هر کسی که یک کامپیوتر در خانه‌اش دارد، قطعا به انجام بازی در سطوح مختلف (از بازی‌های ساده فلشی گرفته تا بازی‌های با گرافیک حرفه‌ای) می پردازد.
کد خبر: ۵۷۹۲۷۰
پـردازش گرافیـکی در فصل سرگرمی

ما هم قصد داریم در این مقاله دو کارت گرافیک در محدوده قیمتی 500 هزار تومان معرفی کنیم که می‌توانند یار خوبی در اجرای بازی‌های کامپیوتری تابستان شما باشند و در این فصل گرم، خنکای لذت سرگرم شدن را به شما بچشانند. همچنین با مفاهیمی آشنا خواهید شد که شما را در خرید بهتر یاری خواهند کرد.

 واقعا به 500 هزار تومان بودجه نیاز است؟

البته کارت‌های گرافیک ارزانقیمت‌تری نیز در بازار وجود دارند که می‌توان به سراغ آنها رفت، اما اگر می‌خواهید جزئیات گرافیکی و دقت تصویر در بازی‌ها را تا حدودی بالا ببرید که از اجرای آن لذت ببرید، باید حدود 500 هزار تومان برای کارت گرافیک کنار بگذارید.

در این میان دو انتخاب از میان کارت‌های گرافیک نسل فعلی پیش روی خود خواهید داشت: Geforce GTX 650 از کمپانی NVIDIA و Radeon HD 7770 از کمپانی AMD هر دو مدل از جدیدترین فناوری‌های گرافیکی پشتیبانی می‌کنند و می‌توان جدیدترین بازی‌ها را روی آنها اجرا کرد.

با این حال هر یک از آنها دارای فناوری‌های خاص خود بوده و می‌توانند امکاناتی جالب توجه در اختیارتان قرار دهند. زمانی که به بازار سر بزنید خواهید دید سازندگان مختلفی از جمله Asus، Gigabyte، msi، Sapphire و موارد دیگر این قبیل کارت‌های گرافیک را ارائه می‌کنند که قیمت آنها بر حسب امکانات و ویژگی‌های دیگرشان، ممکن است متفاوت باشد.

ما در اینجا به نمونه استاندارد معرفی شده از سوی NVIDIA و AMD خواهیم پرداخت.

 AMD Radeon HD 7770

کارت‌های گرافیک AMD از سری HD 5000 این امکان را به وجود آوردند تا بتوان سه صفحه نمایش را همزمان به یک کارت گرافیک متصل کرد و در نتیجه تصویر بازی را روی سه صفحه نمایش تماشا کنید.

ویژگی جالب توجه دیگر این کارت گرافیک امکان استفاده دو عدد از آنها در کنار یکدیگر است که باعث می‌شود کارایی در اجرای بازی‌ها افزایش یابد (در این حالت باید یک منبع تغذیه 600 واتی داشته باشید) تا بتوانید جزئیات و دقت تصویر بازی را افزایش دهید (برای استفاده از این قابلیت مادربورد شما نیز باید از آن پشتیبانی کند. این فناوری CrossfireX نام دارد).

کارت‌های گرافیک AMD چند فناوری اختصاصی خود دارند که می‌توانند در اجرای بهتر بازی‌ها مفید باشند TressFX یکی از همین موارد است که به نمایش بهتر بازی‌ها کمک می‌کند (البته کارت‌های گرافیک NVIDIA از این ویژگی پشتیبانی می‌کنند.)

پردازنده گرافیکی در این مدل از کارت گرافیک دارای فرکانس یک گیگاهرتز است و دو گیگابایت حافظه گرافیکی GDDR5 با فرکانس موثر 4.5 گیگاهرتز در کنار رابط حافظه 128 بیتی برایش در نظر گرفته شده است که پهنای باند 72 گیگابایت در ثانیه را فراهم می‌کند.

پردازنده گرافیکی در کارت‌های گرافیک AMD از اجزایی به نام واحد پردازش جریانی تشکیل شده‌اند و HD 7770 دارای 640 عدد از این واحد‌هاست.

این واحد‌ها برای انواع پردازش‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و حتی می‌توان از آنها در برنامه‌های گرافیکی همچون فتوشاپ، پخش فیلم و تبدیل فیلم نیز استفاده کرد.

این کارت گرافیک با کمک فناوری HD3D توانایی پخش تصاویر سه بعدی را نیز دارد و می‌توانید بازی‌ها را به صورت سه‌بعدی یا فیلم‌های سه‌بعدی را روی صفحه نمایش‌های سه‌بعدی براحتی تماشا کنید.

برای راه‌اندازی این کارت گرافیک به یک منبع تغذیه 500 واتی با یک اتصال برق شش پین برای تامین برق کارت گرافیک نیاز خواهید داشت.

توان مصرفی این کارت گرافیک چندان زیاد نیست و طوری طراحی شده که در زمان بیکاری، توان مصرفی را بسیار کاهش داده و حتی فن کارت گرافیک نیز ممکن است خاموش شود! خروجی‌های تصویری در این کارت گرافیک بسیار متنوع است و شامل پورت‌های DVI، HDMI و DisplayPort می‌شود.

به همین دلیل در اتصال انواع صفحه نمایش‌ها به این سری از کارت‌های گرافیک هیچ مشکلی نخواهید داشت.

 NVIDIA Geforce GTX 650

کارت گرافیک GTX 650 یکی از گزینه‌های خوش قیمت برای دوستداران بازی‌های کامپیوتری بوده و در نسخه‌های مختلفی تولید شده است که شامل مدل GTX 650، GTX 650 Ti و
GTX 650 Ti Boost می‌شود (ما در اینجا به نسخه ساده خواهیم پرداخت. مدل‌های دیگر قیمت بالاتری دارند).

امکان نصب دو کارت گرافیک GTX 650 در کنار یکدیگر وجود ندارد و به همین دلیل این کارت گرافیک برای کسانی مناسب است که می‌خواهند تنها یک کارت گرافیک در سیستم خود نصب کنند (در نسخه Ti Boost می‌توان دو کارت گرافیک را در کنار هم نصب کرد.)

این کارت گرافیک توان مصرفی کمی دارد و حتی در حداکثر فشار کاری همچنان برق کمی مصرف می‌کند.

برای استفاده از این کارت گرافیک به یک منبع تغذیه 400 واتی نیاز خواهید داشت که از بابت مالی فشار چندانی به جیب شما وارد نخواهد کرد (البته سعی کنید حتما از نام‌های شناخته شده بازار منبع تغذیه خود را انتخاب کنید.)

کارت‌های گرافیک NVIDIA بخوبی توانایی نمایش تصاویر سه بعدی را دارند و خود NVIDIA عینک‌های سه بعدی و صفحه نمایش‌های مخصوص خود برای پخش تصاویر سه بعدی ارائه داده است.

راه‌اندازی تصاویر سه بعدی با استفاده از نرم‌افزار اختصاصی NVIDIA به‌سادگی صورت می‌گیرد (این فناوری D vision3 نام دارد).

ویژگی اختصاصی دیگر کارت‌های گرافیک (NVIDIA که AMD از آن بی‌بهره است)، فناوری PhysX است که در برخی بازی‌ها قابل استفاده بوده و به کمک آن می‌توان افکت‌ها و قوانین فیزیک را به شکلی واقعی‌تر اجرا کرد.

این کارت گرافیک در حالت استاندارد یک گیگابایت حافظه RAM از نوع GDDR5 دارد، اما سازندگان می‌توانند نسخه‌های دو گیگابایتی آن را تولید کنند.

پردازنده گرافیکی دارای فرکانس 1058 مگاهرتز است و فرکانس موثر حافظه‌های GDDR5 آن به 5 گیگاهرتز می‌رسد که در کنار رابط حافظه 128 بیتی پهنای باند 80 گیگابایت در ثانیه را ایجاد می‌کند.

خروجی‌های تصویری این کارت گرافیک خلاصه‌تر هستند و تنها شامل DVI و HDMI می‌شود (البته سازندگان مختلف می‌توانند پورت D-Sub را در محصولات خود در نظر بگیرند.)

 کدام را بخریم؟

اگر قصد دارید اکنون یک کارت گرافیک خریده و در آینده یکی دیگر نیز به سیستم خود بیفزایید تا کارایی در بازی‌ها را افزایش دهید، قطعا باید به سراغ HD 7770 بروید.

البته برای راه‌اندازی این کارت گرافیک باید یک منبع تغذیه 500 واتی داشته باشید. اگر اکنون یک سیستم داشته و نمی‌خواهید منبع تغذیه را عوض کنید، می‌توانید به سراغ GTX 650 بروید و از ویژگی انحصاری پشتیبانی از پردازش دستورات فیزیک بهره ببرید.

 اسرار حافظه

یکی از موارد بحث‌برانگیز درباره کارت‌های گرافیک ، حافظه است که می‌تواند بسیاری را دچار اشتباه کند. (و برخی را به سوءاستفاده از این عامل تشویق کند!) اگر از برخی کاربران و حتی فروشندگان قطعات کامپیوتری درباره قدرت یک کارت گرافیک پرس‌وجو کنید به شما می‌گویند این مدل دو گیگابایت حافظه دارد و این مساله را عامل خوب بودن یک کارت گرافیک عنوان می‌کنند؛ اما مساله حافظه فراتر از مقدار حافظه بوده و عوامل مختلفی در آن دخیل هستند.

مقدار حافظه هر کارت گرافیک، فضای موجود برای انتقال اطلاعات مختلف جهت پردازش تصویر در بازی‌ها را فراهم می‌کند و با افزایش دقت تصویر و جزئیات گرافیکی، نیاز به حافظه بیشتر می‌شود. اکثر بازی‌های امروزی با دو گیگابایت حافظه گرافیکی بخوبی پاسخگوی نیاز شما خواهند بود.

در کنار مقدار، نوع حافظه نیز مطرح است. اکنون دو مدل حافظه GDDR3 و GDDR5 بیشترین استفاده را در کارت‌های گرافیک دارند.

به علت ساختار این دو حافظه، فرکانس موثر حافظه در مدل GDDR3 دو برابر و در مدل GDDR5 چهار برابر مقدار اصلی ذکر شده در مشخصات کارت گرافیک خواهد بود (البته اکنون بیشتر سازندگان کارت گرافیک همان فرکانس موثر را در مشخصات فنی محصولات خود ذکر می‌کنند).

پس یک کارت گرافیک با حافظه GDDR5 کارایی بیشتری در مقایسه با یک کارت گرافیک با حافظه GDDR3 خواهد داشت.

حافظه گرافیکی به کمک رابط حافظه به پردازنده گرافیکی در ارتباط است تا بتواند اطلاعات را برای پردازش به آن برساند یا از آن تحویل بگیرد و به خروجی بفرستد.

این رابط حافظه با مقدار بیت (64، 128، 256، 384 و 512 بیت) بیان می‌شود و این مقدار در ترکیب با نوع حافظه و فرکانس موثر حافظه گرافیکی، مقدار پهنای باند حافظه را تشکیل می‌دهند که مساله‌ای مهم در مشخصات کارت گرافیک است و بیشتر فروشندگان حرفی درباره آن به شما نخواهند زد!

پهنای باند حافظه، حجم اطلاعاتی است که در هر ثانیه می‌تواند منتقل شود و هرچه بیشتر باشد، یعنی کارت گرافیک شما می‌تواند در هر لحظه اطلاعات بیشتری را منتقل کند (اطلاعات بیشتر هم به معنی جزئیات گرافیکی بیشتر و دقت تصویر بالاتر خواهد بود). پس در کل در زمان خرید کارت گرافیک برای حافظه باید به سه عامل مقدار، نوع و رابط حافظه توجه کرد.

بابک ولی‌زاده - ضمیمه کلیک

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها