در ایام رمضان، بازار توزیع برخی مواد غذایی بسیار داغ میشود و بسیاری از فروشندگان مواد غذایی، بدشان نمیآید که برای کسب سود بیشتر در این ایام، آش و حلیم را هم در کنار دیگر مواد غذایی به فروش برسانند. این در حالی است که بیشتر آنها برای فروش و توزیع این محصولات مورد علاقه روزهداران، مجوزی ندارند.
مشکل تا آنجا پیش رفته که حسین محمدی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران در گفتوگو با جامجم گلایه میکند: هر ساله در ایام ماه رمضان، از ساندویچ فروشی گرفته تا خیاطی و تعویض روغنی، حلیمفروش میشوند و براحتی با جان و سلامت مردم بازی میکنند.
جدای از مغازهها، بساط آش و حلیمفروشی در خیابانها هم پررونق است و خیلی از دستفروشان ترجیح میدهند در این ماه بهطور موقت، کار و کاسبیشان را تغییر دهند و آش و حلیم به مردم بفروشند؛ غذاهایی که معمولا در گوشه آشپزخانهها پخته میشود و هیچ تضمینی هم برای سلامت محصولات توزیع شده نیست.
فروشندگان مجاز را معرفی کردهایم
بدیهی است که بسیاری از شهروندان هم ترجیح میدهند برای سلامت خودشان هم که شده از مراکز مجاز فروش آش و حلیم خرید کنند، اما سوال اینجاست که مردم باید از کجا بدانند کدامیک از مراکز فروش این محصولات، مجاز و بهداشتی است و کدامیک از آنها غیرمجاز است.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران تاکید میکند در همه معابر اصلی پایتخت، تابلوهای اطلاعرسانی مراکز مجاز فروش این مواد غذایی نصب شده است و شهروندان میتوانند در ایام ماه رمضان از این مراکز خرید کنند، همچنین مغازههای مجاز فروش آش و حلیم از سوی این اتحادیه مجوز رسمی دارند و مردم هنگام خرید میتوانند این مجوزها را ببینند.
محمدی از تداخل صنفی که در زمینه فروش آش و حلیم وجود دارد نیز بسیار گلایهمند است و میگوید، شاید برخی همکاران ما که در کار فروش ساندویچ و غذاهای آماده هستند، مجوز فروش محصولات غذایی داشته باشند، اما این اصلا دلیل نمیشود که بخواهند بدون مجوز، آش و حلیم را هم بفروشند.
به گفته رئیس این اتحادیه، اکنون حدود 5000 کبابی مجاز در تهران وجود دارد که مجاز به فروش آش و حلیم هستند، اما شاید 2000 یا 3000 مغازه غیرمجاز نیز در سطح پایتخت وجود دارند که بدون مجوز، آش و حلیم در اختیار مردم قرار میدهند.
نظارتها به کجا رسید؟
وقتی کار از حرف و توصیه میگذرد، اما همچنان برخی افراد حاضر میشوند بدون دریافت هیچ مجوزی، آش و حلیم بهداشتی یا غیربهداشتی را در ماه رمضان به شهروندان بفروشند، در این شرایط بحث نظارت شدیدتر بر این بازار پررونق، بیشتر از پیش احساس میشود.
البته این داستان، فقط به امسال یا چند سال قبل برنمی گردد، بلکه تقریبا هرساله شاهدیم که با فرا رسیدن ماه رمضان، عدهای بیمجوز آش و حلیم میفروشند و از سوی دیگر هم ناظران، تعدادی از این مغازهها را تعطیل میکنند و سرانجام این مساله در سالهای بعد هم تکرار میشود.
محسن فرهادی، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت نیز در گفتوگو با جامجم میگوید: امسال نظارتهای وزارت بهداشت بر مساله توزیع بهداشتی موادغذایی ویژه ماه رمضان، بیشتر از سالهای قبل خواهد بود و اکنون 2000 اکیپ سیار بازرسی بهداشت محیط با فعالیت بیش از 4000 کارشناس و کارشناس ارشد بهداشت محیط در سراسر کشور مشغول به کار هستند.
این مقام مسئول خاطر نشان میکند که در چند روز گذشته بخشنامهای به معاونتهای بهداشتی دانشگاههای علومپزشکی سراسر کشور ابلاغ شده است و از آنها خواستهایم که در ماه رمضان، همه فعالیت هایشان را به کنترل سلامت مواد غذایی ویژه این ماه معطوف کنند و البته از دستگاههای اجرایی و قضایی هم انتظار داریم که امسال با قاطعیت بیشتری با متخلفانی که شناسایی میکنیم، برخورد کنند.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آش، حلیم، کباب و غذاهای سنتی تهران تاکید دارد که امسال سطح نظارتها را افزایش داده و اکنون حدود 400 بازرس متشکل از بازرسان اداره اماکن، وزارت بهداشت و بازرسان صنف، فعالیتهای مراکز فروش آش و حلیم را رصد میکنند و با متخلفان، برخورد قانونی خواهد شد.
با وجود اینکه وزارت بهداشت میگوید حتی در ساعتهای سحر هم بر مراکز فروش آش و حلیم نظارت خواهد کرد، اما انتظار میرود که صحبت از تشدید نظارت ها، تنها در حد حرف و شعار باقی نماند و البته در این بین، نقش مردم در کنترل این مساله، حائز اهمیت است؛ یعنی اگر مردم به طور خودجوش از مراکز غیرمجاز خرید نکنند و تقاضایی در این رابطه وجود نداشته باشد، بهطور طبیعی، عرضه گسترده محصولات غیر بهداشتی هم در ماه رمضان وجود نخواهد داشت.
خطر توزیع شیرینیهای آلوده
مطابق یافتههای پزشکی، مصرف آش و حلیم آلوده میتواند بیماریهای میکروبی، بیماریهای رودهای، اسهال و مسمومیتهای حاد غذایی را برای مصرف کننده به دنبال داشته باشد، اما خطر مصرف شیرینیهای ویژه ماه رمضان دستکمی از خطر آش و حلیم آلوده ندارد.
در ماه رمضان، مصرف زولبیا و بامیه نیز طرفداران زیادی دارد، اما بسیاری از این نوع شیرینیهای عرضه شده در ماه رمضان با استانداردهای پذیرفته شده در حوزه سلامت و بهداشت، فاصله زیادی دارد.
به گفته رئیس اداره بهداشت مواد غذایی وزارت بهداشت، بسیاری از اینگونه شیرینیها از روغنهای چندبار استفاده شده درست میشود که خطر شیوع بیماریهای کبدی و سرطانها را در مصرف کننده افزایش میدهد.
فرهادی به شهروندان توصیه میکند که در ماه رمضان فقط از شیرینیفروشیهای دارای مجوز، زولبیا و بامیه بخرند و بههیچوجه از خواربارفروشی یا دستفروشها، این گونه محصولات غذایی حساس را خریداری نکنند.
وزارت بهداشت به منظور کنترل بیشتر بر سلامت بازار موادغذایی در ماه رمضان، شمارهای چهار رقمی در اختیار شهروندان قرار داده است که هموطنان میتوانند با شمارهگیری 1490 نسبت به تخلفهای مراکز غیرمجاز فروش محصولات غذایی به وزارت بهداشت گزارش دهند.
امین جلالوند - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد