اعضای شورای اسلامی شهر تهران در جلسه روز گذشته خود که به بررسی لایحه تعیین بهای خدمات قابل عرضه در سازمان بهشت زهرا(س) یا در واقع همان قیمت فروش قبور اختصاص داشت، تصمیم گرفتند که قیمت قبر و هزینه کفن و دفن در قطعات روز (310 تا 320 ) تا 70 درصد رایگان شود.
قبور در قطعات قدیمی (قطعات یک تا 112) نیز بسته به محل قطعه بین ده تا 20 میلیون تومان به فروش میرسد.
البته در این مصوبه که اعضای شورای شهر و نمایندگان شهرداری و سازمان بهشت زهرا(س) ساعتها بر سر آن بحث و چانهزنی کردند، درباره موارد دیگری مانند هزینه کفن و دفن، قبور رایگان و فروش قبر در آرامگاههای خانوادگی نیز تصمیمگیری شد.
قیمتهای بیحساب و کتاب، تعدیل شد
سرانجام اعضای شورای شهر تهران توانستند مسئولان شهرداری را ملزم کنند که سالی یک بار تعیین قیمت پیشنهادی خدمات ارائه شده در بهشت زهرا(س) را که شامل خدمات کفن و دفن و قیمت قبور در قطعات مختلف میشود، به شورای شهر ارائه دهند تا شورا در این زمینه تصمیمگیری کند و این اتفاقی بود که برای اولین بار امسال عملی شد.
اعضای شورای شهر تهران معتقدند با این کار بازار فروش قبر در قطعات مختلف بهشت زهرا(س) سروسامان خواهد گرفت و شاید به این ترتیب به حرف و حدیثهایی که در این چند سال درباره قیمتهای عجیب و غریب که متاسفانه به نظر میرسید از هیچ حساب و کتاب خاصی هم برخوردار نبود، برای همیشه پایان داده شود.
علیرضا دبیر، عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر تهران پس از پایان جلسه روز گذشته شورای شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار جامجم، تصریح کرد: اصرار اعضای شورای شهر تهران برای ورود به موضوع تعیین قیمت خدمات ارائه شده در بهشت زهرا(س) صرفا با هدف ساماندهی قیمت فروش قبر و رفع دغدغههای مالی شهروندان برای دفن امواتشان در بهشتزهرا(س) بوده است.
به گفته وی، تا پیش از این قیمت خدمات ارائه شده در بهشتزهرا(س) به صورت کدخدامنشی و براساس قانون نانوشتهای که در این زمینه وجود داشت مبنی بر این که قیمتها باید از سوی مسئولان شهرداری و سازمان بهشت زهرا تعیین شود، انجام میشد و شورای شهر تهران هیچگاه نتوانسته بود به طور رسمی در مقوله تعیین خدمات ارائه شده در بهشت زهرا، (قیمت فروش قبر و سایر خدمات کفن و دفن) وارد شود، اما سرانجام ضرورتی که از بابت جلوگیری از تضییع حقوق شهروندان احساس میشد، کار را به جایی رساند که شورای شهریها با تلاشی پیگیرانه به طور رسمی به این موضوع ورود پیدا کنند.
عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران ابراز امیدواری کرد با مصوبه شورای شهر تهران، از این پس قیمت فروش قبر در تمام قطعات بهشت زهرا(س) و بخصوص قطعات قدیمی که همواره بحثهای زیادی درباره قیمتهای نجومی فروش این قبرها مطرح میشد، سروسامان پیدا کند.
دبیر در این زمینه به موضوع قیمت فروش قبور در قطعات قدیمی اشاره کرده و توضیح داد: قیمت قبور در قطعات قدیمی بسته به محل قطعه بین ده تا 20 میلیون تومان به صورت توافقی تعیین شده است، به این ترتیب قیمت فروش قبور در این قطعات در صورت یک طبقه بودن حداکثر از 20 میلیون تومان و در صورت دو طبقه بودن از 40 میلیون تومان فراتر نخواهد رفت در حالی که تا پیش از این مصوبه گاه شنیده میشد که برخی قبور در قطعات قدیمی تا چند برابر این قیمت نیز به شهروندان فروخته میشده است.
این عضو شورای شهر تهران، این اطمینان را به شهروندان داد که در واقع اعضای شورای شهر با مصوبه روز گذشته خود با یک تیر دو نشان زدهاند؛ هم به دغدغههای شهروندان از بابت هزینه کفن و دفن و فروش قبور با تعیین رسمی قیمتها پاسخ داده شده و هم قیمتهای متعدد در بازار فروش قبور بهشت زهرا(س) به یک تعادل نسبی رسیده و سامان گرفته است.
قبور فاز 3، 70 درصد رایگان
خانوادههایی که برای پرداخت هزینه کفن و دفن متوفیشان هم مشکل مالی دارند، دیگر نگران نباشند چون با دفن جنازه در قبور 301 تا 320 (فاز 3) بهشت زهرا(س)، تمام هزینههای کفن و دفن متوفیشان تا 70 درصد رایگان خواهد شد.
براساس مصوبه شورای شهر تهران، واگذاری هر قبر در تمامی قطعات فاز 3 آرامستان بهشت زهرا(س) تا سقف 70 درصد ظرفیت قطعات رایگان است و در صورتی که وابستگان متوفی تمایل به در اختیار گرفتن دو طبقه بالای آن را داشته باشند هزینه آن بهازای واگذاری هر قبر معادل سه میلیون و 500 هزار ریال تعیین میشود.
هزینه واگذاری هر قبر در ظرفیت پذیرش 70 تا 80 درصد معادل هفت میلیون ریال و در ظرفیت پذیرش 80 تا 90 درصد معادل ده میلیون ریال و در ظرفیت 90 تا 100 درصد معادل 15میلیون ریال تعیین میشود. هزینه واگذاری هر قبر در قطعات فاز 2 آرامستان بهشت زهرا(س) تا سقف 70 تا 80 درصد ظرفیت قطعات معادل 20میلیون ریال و از سقف 80 تا 90 درصد ظرفیت معادل 30 میلیون ریال و در ظرفیت 90 تا 100 درصد معادل 40 میلیون ریال است.
لازم به توضیح است منظور از فاز یک شامل قطعه یک تا 112، فاز 2 از قطعه 201 تا 258 و فاز 3 از قطعه 301 تا 320 است.
قبور 30 ساله، هر طبقه 5 میلیون تومان
اگر متوفی دارید که حداقل 30 سال از دفن وی در قطعات قدیمی بهشت زهرا(س) گذشته است، میتوانید در صورت تمایل از این قبور برای دفن متوفی جدید استفاده کنید.
البته در واگذاری قبور در این قطعات، نزدیکان متوفی در اولویت هستند و براساس مصوبه شورای شهر، تعرفه این قبور برای دفن به ازای هر طبقه 50 میلیون ریال تعیین شده است.
از آمبولانس تا کفن و دفن
هزینه خدمات تغسیل، حمل جنازه با آمبولانس با ظرفیت چهار متوفی، در مجموع برای هر متوفی مبلغ دو میلیون ریال تعیین میشود هزینه این خدمات برای کودکان 50درصد مبلغ تعیین شده خواهد بود.
اگر خانواده متوفی بخواهند برای انتقال جنازه به بهشت زهرا(س) از آمبولانس خصوصی استفاده کنند باید برای این کار مبلغ دو میلیون ریال دیگر مابهالتفاوت علاوه بر مبلغی که در بالا به آن اشاره شد، پرداخت کنند.
برای حمل جنازه به شهرستانها نیز بهازای هر کیلومتر طول مسیر رفت مبلغ 8000 ریال تعیین میشود.
اگر خانواده متوفی نتواند تمام این هزینهها را به طور یکجا پرداخت کند، مسئولان سازمان بهشت زهرا میتوانند هزینه موردنظر را قسطبندی کرده و از خانواده متوفی دریافت کنند.
آرامگاه خانوادگی مسقف میخواهید یا روباز؟
اگر اینقدر وضع مالیتان خوب است که میخواهید یکی از آرامگاههای خانوادگی را خریداری کنید تا حتی هنگام دفن امواتتان هم بتوانید پولدار بودنتان را به رخ غریبه و آشنا بکشید، بد نیست بدانید که شما اینجا هم حق انتخاب دارید چون میتوانید فرد متوفی را در آرامگاه خانوادگی روباز یا مسقف دفن کنید!
البته قیمت قبر در آرامگاههای خانوادگی بسته به این که روباز باشد یا مسقف، متفاوت خواهد بود.
به این ترتیب که تعرفه دفن در آرامگاههای خانوادگی روباز(برای هر یک قبر) دو برابر حداکثر مبالغ قید شده در مورد قبرهای فاز 2 و 3 بهشت زهرا(س) خواهد بود که به تناسب محل استقرار آرامگاه در فاز موردنظر تعیین میشود. تعرفه دفن در آرامگاههای خانوادگی مسقف نیز سه برابر حداکثر مبالغ عنوانشده و به تناسب محل قرار گرفتن این آرامگاه تعیین میشود.
مدیرعامل سازمان مجاز است تا سقف ده قسط در طول یک سال تعرفه آرامگاههای خانوادگی را قسطبندی کند.
پوران محمدی / گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد