به عقیده آنها دلیلی از این محکمتر وجود ندارد که تبر به دست، از تپهها و دامنه کوهها بالا بروند و برای گرم کردن خانههای سردشان ، به جان درختان و بلوطهای بیپناهی بیفتند که تنها راه نجاتشان از چنگال زمستانهای سیاه مناطق کوهستانی است.
این تنها دلیل قلع و قمع درختان بلوط در زمستانهای سرد مناطق کوهستانی نیست؛ تهیه زغال از این درختان به عنوان راهی برای کسب و کار و منبع درآمد نیز عامل دیگری است که دسته دسته بلوطهای 500 ساله رشته کوههای زاگرس را به کام آتش میکشاند و راهی زغال فروشیها میکند، امری که باوجود برخورد مسوولان همچنان ادامه دارد و به گفته کارشناسان محیط زیست سالانه 54 هزار هکتار از جنگلهای محدوده زاگرس را نابود و راهی رستورانها، مجتمعهای بین راهی، برخی از مراسم و مناسبتها و منازل روستایی میکند.
فروش محصولات درختان جنگلی اگرچه دارای منع قانونی است و مسئولان هر چند وقت یکبار از کشف و ضبط هزاران کیلوگرم زغال خبر میدهند، اما خلوت شدن جنگلها و افزایش مغازههای فروش زغال، حاکی از بینتیجه بودن اینگونه منعهای قانونی و برخوردهای ضربتی است که در کنار آن نه چارهای برای رفع مشکل بیکاری و سوخت مردم محلی اندیشیده میشود و نه فرهنگسازی خاصی در این زمینه صورت میگیرد.
در حالی که تجربه همواره نشان داده، بهترین ضامن اجرایی برای رعایت قوانینی از این دست فقط خود مردم هستند و بس.
اگر روستاییان بدانند همین گونه به قطع درختان ادامه دهند و برای روشن نگه داشتن بخاری و اجاق غذایشان آسانترین راه را انتخاب کنند، خیلی زود نسل بلوطهای زاگرس منقرض خواهد شد، دیگر اقدام به این کار نمیکنند و آن وقت منتظر اقدام این سازمان و آن دستگاه دولتی نمی مانند.
بنابراین میتوان با فرهنگسازی کاری کرد که مردم تبر به ریشه بلوطها نزنند و البته این مهم وقتی امکان پذیر است که روستانشینان سوخت کافی برای گرم کردن خانههایشان در اختیار داشته باشند.
فاطمه مرادزاده - گروه ایران
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد