گزارشی از برنامه آبی فیروزه‌ای

آیات زندگی در فیروزه‌های رمضانی

تصادف آنقدرها هم بد نیست. مثلا تصادفی دیدن یک دوست قدیمی که مدت‌هاست او را ندیدی یا تصادفی در جریان یک برنامه قرار گرفتن. وقتی به جام‌جم می‌رفتم تا از برنامه‌ای از سری برنامه‌های رادیو جوان گزارشی تهیه کنم هیچ‌گاه فکر نمی‌کردم در جریان این کار برنامه‌ای دیگر ببینم و تصمیم بگیرم از آن گزارش تهیه کنم.
کد خبر: ۴۹۴۷۴۸

 برنامه‌ای داغ داغ، ویژه همین روزهای گرم رمضانی و فقط و فقط همین روزها. واژه رمضان از ریشه رمض به معنای شدت تابش خورشید بر سنگریزه است.

می‌گویند چون هنگام نامگذاری ماه‌های عربی، این ماه در فصل گرمای تابستان قرار داشت، ماه رمضان نامیده شد، ولی از سوی دیگر، رمضان از اسماء الهی است. ماه رمضان نهمین ماه از ماه‌های قمری و بهترین ماه سال است. این ماه، ماه نزول قرآن و ماه خداوند است.

روی صندلی در استودیو 10 نشسته و تهیه برنامه‌ای را که برایش به آنجا رفته بودم از نزدیک می‌دیدم که معصومه ملالو، سردبیر برنامه «آبی فیروزه‌ای» سر صحبت را باز کرد و کمی از برنامه‌اش گفت.

این ‌که برنامه از اول ماه مبارک رمضان شروع شده و تا آخر ماه مبارک رمضان ادامه دارد و از شنبه تا پنجشنبه ساعت 12 و 45 دقیقه به‌صورت زنده از گروه اندیشه رادیو جوان پخش می‌شود.

آبی فیروزه‌ای هر روز از یک قاری ممتاز و بین‌المللی یا قاری جوان دعوت می‌کند تا در برنامه حضور پیدا کند. با توجه به این که آبی فیروزه‌ای برای 30 روز ماه رمضان تدارک دیده شده و هر روز یک جزء قرائت می‌شود، قاری آیاتی را از جزئی که مربوط به آن روز است، قرائت می‌کند.

در این ماه، مردم هر روز جزئی از قرآن را می‌خوانند و هر روز برنامه نیز به جزئی اختصاص داده شده است و از مردم خواسته می‌شود اگر نکته یا پرسشی برایشان ایجاد شده به برنامه زنگ بزنند و از کارشناس، علیر‌ضا فتحی‌پور و در برخی موارد از قاری بپرسند تا در این ماه پرخیر و برکت به تدقیق بیشتر درباره قرآن برسند. باید دید از این آیات چه در یاد مردم می‌ماند و چه چیزی از این آیات در زندگی مردم بیشتر دیده می‌شود.

از بخش‌های اصلی برنامه، احکام است که در آن هر روز یک نکته گفته می‌شود؛ البته نه احکامی که همه می‌دانند، بلکه احکام به‌روز که جوان امروز با آن سر و کار دارد، اما بخش دیگری از برنامه که «رمضان در کشورهای اسلامی» نام دارد به رسوم مردم دیگر کشورها در ماه رمضان می‌پردازد.

معصومه ملالو می‌گوید: این بخش می‌خواهد نشان دهد ما به حقیقت امتی واحدیم که گرچه پوشش یا زبان‌مان ممکن است متفاوت باشد، اما در اصل و بطن دین با هم یکی هستیم. او ادامه می‌دهد: از بخش‌های جالب برنامه مروری بر تقویم است. همان طور که می‌دانید در کشورمان استفاده از تقویم‌های هجری شمسی،هجری قمری و میلادی داریم که این برنامه تقویم رمضان را نیز ابداع کرده است.

این بخش خواسته نشان دهد در رمضان سال‌های گذشته چه اتفاق‌هایی افتاده است. معصومه ملالو درباره طرح این برنامه می‌گوید طرح را به شبکه ارائه کرده و از آنجا که برنامه‌های ظهر از دغدغه‌های اوست و در دیگر روزها نیز در همین ساعت برنامه دارد، فکر کرده در این ماه باید همه‌چیز مانند رمضان ویژه و شاخص باشد.

او از سال‌های پیش نیز دغدغه چنین برنامه‌هایی را داشته است، مانند «وقت تماشا» به سردبیری و تهیه‌کنندگی سعید معدن کن.

وی معتقد است برنامه روی تک‌تک افراد گروه تاثیراتی داشته است و خود عوامل برنامه از کاری که انجام می‌دهند راضی هستند و همین که نفس به نفس مردم غیر از مناسک عبادی، کاری در این حوزه انجام می‌دهند جزو افتخارات است. استقبال مردم از این برنامه بالاست، چون بی‌وقفه پیامک می‌آید و با برنامه تماس گرفته می‌شود.

علیرضا محمدنیا، تهیه‌کننده برنامه می‌گوید: قرار شده بود زمینه برنامه ما قرآنی باشد و مهمانانی که به برنامه می‌آیند قرائت‌کنندگان خوبی از قرآن باشند. چون زمینه برنامه قرآنی بود برای انتخاب مجریان آن نیز بسیار رایزنی شد و خانم عباسی را انتخاب کردیم. اما پیش از هر چیز باید آرم و نشانه مناسبی برای برنامه انتخاب می‌شد. به جرات می‌توان گفت این برنامه اولین برنامه‌ای بود که طرح آن مشخص و روی آن کار شد.

محمدنیا با آغاز برنامه، دغدغه‌هایش شروع می‌شود و در ادامه صحبت‌ها سردبیر آبی فیروزه‌ای، ملالو اضافه می‌کند: بسیاری از سوالات مردم را کارشناس ـ مجری برنامه پاسخ می‌دهد. او باید مسلط باشد، چون مردم در تماس‌هایشان از آن جزئی که مخصوص آن روز خوانده‌اند، سوالاتی می‌پرسند. اما در این میان، قاری برنامه به صورت زنده آیات را تلاوت می‌کند که در رادیو جوان بی‌سابقه است. در این برنامه کریم منصوری به تلاوت آیاتی از سوره نساء می‌پردازد.

فاطمه عباسی، گوینده جوان این برنامه درباره آبی فیروزه‌ای می‌گوید: از آنجا که مخاطب این برنامه جوانان هستند و گاهی حس می‌شود آنها در زمینه دین سهل‌انگار شده‌اند، این برنامه سعی می‌کند جوانان را به توفیق اجباری ببرد و از آنها بخواهد همگام با برنامه، رمضان را مجدد مرور کنند.

وی این برنامه را برای خود نیز مفید می‌داند و می‌افزاید: این‌ برنامه باعث می‌شود او نیز هر روز جزئی از قرآن را بخواند و بیشتر به آیات آن دقت کند، البته این‌گونه نیست که جوان مجبور شود هر روز یک جزء را بخواند. در اصل این برنامه خواسته به جوانان بگوید بیایید جور دیگری به دین نگاه کنیم.

وقتی از شنوندگان خواسته می‌شود آیه زندگی‌شان را پیدا کنند و برای برنامه بفرستند، باعث می‌شود آنان نیز دخالت کنند و هم‌اندیشی‌هایشان نسبت به محتوای آیات آنان را نسبت به دین صمیمی‌تر می‌کند البته این خیلی جای کار دارد و باید دست به عصا راه رفت. شاید هم به قول وی دلیلش این بوده که به نام دین کارهایی شده که در ساحت دین نبوده و این باعث سلب اطمینان جوانان شده است.

اما به‌زعم عباسی آن تصوری که در برنامه از مخاطبان شکل گرفته این است که مخاطب برنامه آنچنان بیگانه از قرآن نبوده و شنونده‌ها خود کارشناس بوده و آیات و تعابیر را درست برای برنامه می‌فرستند. فاطمه عباسی در پایان اضافه می‌کند؛ این شنونده، کارشناس و داناست و با قرآن بیگانه نیست.

از دیگر عوامل برنامه می‌توان به مهدی رسولی نویسنده، حسن مرادیان هماهنگی و فرزاد محمدی‌راد ارتباطات اشاره کرد. (جام جم - ضمیمه قاب کوچک)

زهرا رستگار مقدم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها