حاشیه خبر

پنهان کردن خطاهای پزشکی!

خطاهای پزشکی در همه جای دنیا، از چالش‌های حوزه سلامت محسوب می‌شود. متاسفانه در کشور ما هیچ مرکز یا سامانه‌ای برای ثبت این‌گونه خطاها که حتی می‌تواند به مرگ بیماران منجر شود، وجود ندارد. اما در کشوری مثل آمریکا که نظام ثبت چنین خطاهایی با دقت بیشتری مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، آماری اعلام می‌شود که بر اساس آن، سالانه 8000 نفر بر اثر خطاهای پزشکی می‌میرند. بحث خطاهای پزشکی در کشور ما از 2 هفته پیش به بهانه مرگ مغزی آتنا، دخترک سنندجی، دوباره مطرح شد؛ آتنا قجر، کودک 3‌ساله سنندجی که سوم خرداد ماه به دلیل مشکل لوزه در یک کلینیک خصوصی تحت عمل جراحی قرار گرفته بود، به دلیل خطای پزشکی هنگام بیهوشی(اشتباه در دوز داروی بیهوشی) و نبود تجهیزات مراقبت‌های ویژه بعد از عمل، دچار مرگ مغزی شد و در گذشت.
کد خبر: ۴۰۸۰۲۱

اتفاقا همزمان با اعلام این خبر از سوی رسانه‌ها، وزیر بهداشت با اشاره به این‌که بروز چنین پدیده‌ای طبیعی و در عین حال تاسفبار است، اعلام کرد: بالاخره خطای پزشکی در همه کشورها رخ می‌دهد و علت این اتفاق را بررسی خواهیم کرد. از پاسخ وزیر بهداشت که بگذریم، چالش ماجرا از جایی شروع می‌شود که معاون درمان وزیر بهداشت هم در مراسم تودیع و معارفه روسای جدید و قدیم بیمارستان امام خمینی (ره)، بدون اشاره مستقیم به این حادثه، اعلام می‌کند: رسانه‌ای شدن خطاهای پزشکی موجب بی‌اعتمادی مردم به کادر درمان و کاهش ریسک‌پذیری پزشکان می‌شود. امامی‌رضوی از رسانه‌ای شدن خطاهای پزشکی انتقاد و اظهار می‌کند: رسانه‌ها باید به مشکلاتی رسیدگی کنند که مربوط به سیستم است تا با مدیریت صحیح اصلاح، فرآیند خطاها رفع شود.

هر چند که اعتماد داشتن مردم به پزشکان، مساله مهمی محسوب می‌شود، اما چنین مساله‌ای که اتفاقا با پولی‌شدن رابطه برخی پزشکان و بیماران، خدشه‌دار شده، مسلما با چنین اخباری تضعیف یا تقویت نمی‌شود. اطلاع‌رسانی در این حوزه به همان اندازه که می‌تواند ترس و بی‌اعتمادی ایجاد کند، مسلما می‌تواند آگاهی‌بخش هم باشد، خصوصا که در نظام سلامت ما، خطاهای پزشکی ثبت و بررسی نمی‌شوند و اهمیت پرونده‌های شکایات پزشکی هم در پیچ و خم اطاله دادرسی رنگ می بازد. این در حالی است که سازمان نظام پزشکی کشور اعلام می‌کند با تشکیل شوراهای حل اختلاف پزشکی، بیش از 80 درصد مراجعات مردم به این سازمان، به صلح و سازش می‌انجامد و این شوراها باعث کاهش شکایات مردم شده‌اند.

هر چند به قول معاون درمان وزیر بهداشت در همه زمینه‌ها نقص وجود دارد، اما نقصی که با مرگ انسانی همراه باشد، قابل مقایسه با سایر خطاها و نقص‌ها نیست.

مستوره برادران‌نصیری / گروه جامعه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها