
غذاهای دریایی همه این 9 اسید آمینه را دارند و به عنوان نمونه ماهی حاوی 17 تا 25 درصد پروتئین است. بنابراین به خوبی به نیاز شما به پروتئین پاسخ میگوید. نکته حائزاهمیت این است که پروتئین موجود در غذاهای دریایی راحتتر از پروتئین گوشت قرمز و گوشت پرندگان شکسته میشود.
خوشبختانه مقدار کلی چربی در انواع مختلف غذاهای دریایی بسیار اندک است و چربی موجود در آنها از نوع چربیهای سالم و بیخطر است. البته برای آن که مجبور نشوید برای سرخ کردن ماهی از روغن استفاده کنید، میتوانید از تکنیکهای دیگری چون کباب کردن، آبپز کردن یا بخارپز استفاده کنید.
همچنین غذاهای دریایی منبع بسیار خوبی از مواد معدنی به شمار میروند. ماهی از منابع مهم کلسیم است. سایر مواد معدنی موجود در غذاهای دریایی عبارتند از روی، آهن، مس، پتاسیم، ید، فسفر و سلنیوم. غذاهای دریایی برای افرادی که محدودیت مصرف سدیم (نمک) دارند انتخاب بسیار مناسبی به شمار میرود. البته این افراد نباید از انواع دودی یا کنسرو شده غذاهای دریایی استفاده کنند.
از میان غذاهای دریایی خرچنگ، میگو و صدف، کلسترول بالاتری نسبت به انواع دیگر دارند، اما سایر انواع غذاهای دریایی از نظر محتوای کلسترول در سطح پایینی قرار دارند و در نتیجه افرادی که دچار کلسترول بالا هستند هم میتوانند آنها را در سبد غذای روزانه خود جای دهند. به طور کلی غذاهای دریایی از نظر سلامت از متعادلترین غذاها به شمار میروند و به کاهش وزن و سلامت قلب و عروق کمک میکنند.
بارداری و غذاهای دریایی
تصورات اشتباه زیادی در مورد مصرف ماهی در دوره بارداری وجود دارد که موجب میشود بعضی از مادران باردار مصرف ماهی را برای 9 ماه کنار بگذارند. درست است که مادران باردار باید ماهیهایی که میزان جیوه بالایی دارند (کوسهماهی، شمشیرماهی و ماهی استومری) را کنار بگذارند، ولی مصرف سایر آبزیان بخصوص ماهی تن در این دوره بسیار مفید است. مطالعات جدید نشان داده مادرانی که در دوره بارداری غذاهای دریایی مصرف نمیکنند، ممکن است دچار افسردگی شوند.
امگا 3 موجود در غذاهای دریایی به رشد و تکامل مغز و چشم جنین کمک میکند و از افسردگی پس از زایمان مادر پیشگیری میکند. میزان توصیه شده امگا 3 برای مادران باردار 340 گرم در هفته است. ماهی تن و قزلآلا که به راحتی در دسترس قرار دارند، از میزان جیوه بالایی برخوردار نیستند و مصرف آنها بلامانع است.
بدفهمی را از ماهی بزدایید
ماهیهای چرب مانند استومری، قزلآلا، ساردین و شاهماهی مقادیر بالاتری از امگا 3 و اسیدهای چرب دارند. به همین دلیل بیشتر مردم به دنبال ماهیهای چربترند. با وجود این که بعضی از ماهیها حاوی چربی و امگا 3 بیشتری هستند، اما بعضی از ماهیهای چربتر مانند برخی قزلآلهای پرورشی حاوی مقادیر بالایی از یک ماده سمی به نام PCB نیز هست. بنابراین به جای آن که وقت خود را صرف یافتن ماهیهای چربتر کنید، بهتر است به دنبال ماهیهای غیرپرورشی باشید.
برخی بر این باورند که مصرف ماهی همراه شیر باعث بروز بیماری میشود، اما باید بدانید که این تصور درست نیست و مصرف این دو ماده غذایی با یکدیگر مشکلی را برای شما در پی نخواهد داشت. همچنین این باور وجود دارد که ماهی فریز شده بیفایده است، اما بد نیست بدانید با وجود تکنیکهای جدید برای فریز کردن ماهی، مواد غذایی آن از بین نمیرود، حتی بعضی از شرکتها ماهی را بلافاصله پس از صید فریز میکنند که این کار از ماندن آن در فضای باز برای مدت طولانی تا رسیدن آن به دست مشتری جلوگیری میکند.
از نکات جالب دیگری که باید در مورد غذاهای دریایی بدانید این است که میزان نمک موجود در آنها با یکدیگر متفاوت است و ربطی به زندگی آبزی در آب شور یا شیرین ندارد. بنابراین نباید تصور شود که ماهی آبشور لزوما نمک بیشتری نسبت به ماهی آب شیرین دارد. در این میان در مورد صدفها این باور وجود دارد که صدفی که پس از پخته شدن باز نشود نباید خورده شود یا این که صدفی که قبل از پختن باز شده است را نباید مصرف کرد، اما هیچکدام از این باورها پایه و اساس علمی ندارند، پس از دور انداختن این صدفها خودداری کنید.
با وجود این که مصرف مکملهای روغن ماهی برای همه افراد لازم نیست، برخی از انجمنها مصرف آنها را زیر نظر پزشک در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی توصیه کردهاند. البته روغن ماهیهای مختلف با یکدیگر فرق دارد و برخی از آنها حاوی ویتامین A و D است. دقت کنید که ویتامین A زیادی (در حد 6000 واحد روزانه) در رشد استخوان اختلال ایجاد میکند و باعث شکستگی استخوان کودکان میشود. بنابراین در مورد نوع مکملی که مصرف میکنید و لزوم مصرف آن با پزشک مشورت کنید.
به طور کلی این باور شایع که ماهی هوش را زیاد میکند به قرن 19 برمیگردد. در آن زمان یکی از محققان دانشگاه هاروارد دریافت که فسفر زیادی در مغز انسان متمرکز است و بر مبنای این حقیقت به اشتباه نتیجه گرفت که رژیم غذایی حاوی ماهی باعث افزایش هوش میشود، اما با وجود این که ماهی هوش شما را زیاد نمیکند، نقش پر اهمیتی در حفظ سلامت شما دارد پس برای حفظ سلامت کلی بدن سعی کنید تا حد ممکن از غذاهای دریایی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
دکتر امیر شیروانی
منابع: Health Castle.com
Albion.bc.ca
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد
در گفتوگو با گردآورنده کتاب «قصه جریحهدار شد» مطرح شد
ناصر ابراهیمی در گفت و گو با جام جم آنلاین؛
گفتوگو با محمد خیراندیش در حاشیه اختتامیه جشنواره بینالمللی فیلم ۱۰۰