بسکتبال ایران در انتظار روزهای بهتر

اگرچه علی کفاشیان ، معاون ورزشی سازمان تربیت بدنی به صراحت گفت که اصلا انتظار چنین موفقیت هایی را در بسکتبال نداشته اند ، گروهی معتقدند نباید به باد چنین پیروزی های مقطعی دلخوش بود.
کد خبر: ۲۲۱۸۱
واقعیت این است که بسکتبال در سالهای اخیر چنان از گود خارج شده بود که به گفته مدیر تیمهای ملی ، بسکتبالیست ها در بازگشت از مسابقات ، بی صدا از کنار دیوارهای فرودگاه رد می شدند تا کسی متوجه آنها نشود. شاید به همین خاطر است که پیروزی تیمهای ملی بزرگسالان ، نوجوانان و به دنبال آن جوانان توانست گرمی را به تن خانواده بسکتبال بازگرداند؛ اما آیا این همه ، داستان بسکتبال است؛ از ابتدای سال 81 شروع می کنیم ، وقتی که تیم ملی بزرگسالان به بازیهای کویت اعزام شد، جایی که طبق گزارش عملکرد فدراسیون بسکتبال ، این تیم در حضور 5تیم ، جایی بهتر از پنجمی نصیبش نشد. اگرچه روزنامه های وقت از کسب نتیجه به دست آمده بشدت انتقاد کردند؛ اما یکی از مربیان این تیم پس از ماهها سکوت با استناد به گفته های مربیان تیمهای امارات ، سوریه و کویت به ذکر این جمله بسنده کرد که : «ما برای اولین بار در کویت بسکتبال درست بازی کردیم . این را از اعضای تیم هم می توانید بپرسید»، این حرف را چندی بعد مراد برکت ، مربی تیم اردن در تهران طور دیگری عنوان کرد. او در هیاهوی صعود ایران به رقابت های قهرمانی آسیا بااشاره به شنیده هایش از بازیکنان ایران در بازیهای کویت بصراحت گفت : تیم شما نسبت به چند ماه قبل خیلی افت کرده است .» به هر حال پس از کسب نتیجه ای که خیلی ها آن را مصیبت هم خوانده بودند، علی غضنفری ، رئیس فدراسیون که گفته می شد پول زیادی به بسکتبال آورده و همه تلاش خود را صرف کارهای پایه کرده بود، مجبور به استعفا شد تا در رقابتی که روز 20خرداد میان مشحون ، نمازی زاده و عبدالله رمضان زاده ، سخنگوی دولت که گفته می شد در گام اول 500میلیون تومان کمک مردمی برای فدراسیون جمع کرده بود، رای اعتماد به محمود مشحون تعلق گرفت . رایی که انتظارات خانواده بسکتبال را از خود و مجموعه اش دوچندان کرد. در بررسی عملکرد یکساله بسکتبال باید به عمده ترین برنامه های اجرا نشده اشاره کرد که بنابراین بازیهای تیم ملی در کویت ، بازیهای مردان غرب آسیا، مسابقه های نوجوانان غرب آسیا، رقابت های قهرمانی جوانان آسیا و سوپر لیگ باشگاه های کشور بهترین آنها به حساب می آیند. در یک نگاه سطحی می توان گفت که تیم ملی بزرگسالان ایران در بازیهای کویت نتیجه نگرفت و در رده پنجم جدول 5تیمی مسابقه ها نشست ؛ اما آیا این نقد، نقد منصفانه ای است؛ مهران شاهین طبع ، یکی از کادر این مربیان با سخت خواندن کار در آن شرایط می گوید: «زمانی که ما با تیم ملی کار می کردیم هویت نفرات تیم ملی مشخص نبود و ما برای انتخاب مشکل داشتیم ؛ چراکه سالها بود که بازیکن جوان به قالب تیم ملی ما تزریق نشده بود؛ بنابراین اولین کاری که کردیم تزریق بازیکنان بود که اساس تیم ملی را تشکیل می دادند. جوانانی که به مرور نحوه کار کردن سیستماتیک را یاد گرفتند و به جرات می گویم جوانانی که امسال در لیگ بازی می کردند بلوغ همانهایی بودند که ما در تیم ملی روی آنها کار می کردیم .» اما از نگاه عموم ، تیم ملی در کویت نتیجه نگرفته بود. تنها در دفاع از این تیم می توان به آمار بازی هایشان اشاره کرد :
ریباند دفاع : 5/17
ریباند حمله : 75/10
توپ دزدی : 25/9
توپ از دست رفته : 25/13
پاس منجر به گل : 5/6
پرتاب 2امتیازی : 51درصد
پرتاب 3امتیازی :33درصد
میانگین امتیاز : 5/77

بعد از آن ، این تیم به مسابقه های انتخابی غرب آسیا در اردن اعزام شد و در نبود لبنان و سوریه یعنی دو حریف اصلی بازهم توانست اردن و عراق را شکست دهد؛ نتیجه ای که به فاصله یک ماه بعد شکل دیگری به خود گرفت . ایران در خانه خود با اختلاف زیاد تسلیم اردن شد و عراقی ها هم به گفته علی محمد ، سرمربی این تیم خود را قربانی عواملی دانستند که می بایست حق میزبانی را به جا می آوردند. اگرچه مرحله سوم این بازیها به خاطر ناامنی این منطقه برگزار نشد ، اما هرچه بود ایران به همراه اردن جواز بازی در جمع مردان آسیا در چین را به دست آورد. تیم ایران پس از 2بازی در تهران این آمار را از خود به جای گذاشت :
ریباند دفاع : 5/25
ریباند حمله : 16
توپ دزدی : 5/14
توپ از دست رفته : 20
پاس منجر به گل : 5/5
پرتاب 2امتیازی : 16درصد
پرتاب 3امتیازی : 48درصد
میانگین امتیاز : 74

شاهین طبع مربی که در حال حاضر همراه با نناد ترایکوویچ و مصطفی هاشمی یکبار دیگر در کنار تیم ملی بزرگسالان است درباره بازیهای ایران در تهران می گوید: «من احساس می کردم که تیم هیچ برنامه ای در دفاع و حمله نداشتند.»شکوفایی نوجوانان در تهران پرونده بازیهای نوجوانان غرب آسیا در تهران ، دومین پرونده ای است که بازبینی می شود. از روزی که مهدی گرامی کارهای پایه را با این تیم شروع کرد تا زمانی که مهران شاهین طبع آنها را تحویل گرفت ، حداقل 3سالی گذشت . جدای از نگاه تحسین آمیزی که کارشناسان به بازی منطقی و روان این بازیکنان در آن رقابت ها داشتند، باید به این نکته اشاره کرد که آنها کارهای پایه را بخوبی آموزش دیده بودند و بسکتبال اصولی را در زمین بازی کردند. طوری که مهدی دادرس ، مدیر باشگاه پیکان درباره آنها گفته بود: «تا به حال سابقه نداشت که بازیکنان ایرانی اینقدر پخته و حساب شده در زمین باهم بازی کنند» و نصرت الله جعفریان ، ناظر Abc در این رقابت ها عنوان کرده بود: «هیچ وقت بازیکنان ایرانی از وقت بازی اینقدر مفید استفاده نکرده و با نقشه کار نکرده بودند.» به نظر می رسد اوج کار بسکتبال در سال 81 کسب مقام نایب قهرمانی جوانان در رقابت های قهرمانی آسیا در کویت بود. در شکوفایی تیم ملی جوانان ، فدراسیون قبلا زحمت زیادی کشید. به گفته کارشناسان ، این کار از 5سال قبل شروع شده بود و سرانجام در کویت به بار نشست . تیم اعزامی را 16ماه سعید فتحی تمرین داد ، یک ماه محسن صادق زاده را در کنار خود داشت و نزدیک به 3ماه هم محمد ایزدپناه با آنها کار کرد. بزرگترین ویژگی تیمی که از آن به عنوان قویترین تیم تاریخ بسکتبال ایران یاد می شود، داشتن دو سنتر بلند قامت جابر روزبهانی و حامد حدادی است . اسدالله کبیر در این باره می گوید: این موفقیت ها نتیجه طرح 7ساله فدراسیون است و این برنامه تا سال 2006 ادامه دارد و هدف هم آماده کردن جوانان برای رقابت های امیدهای جهان است .
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها