به گزارش ایسنا، دکتر محمدعلی عقابیان، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و از محققان این طرح خاطرنشان کرد: روشهای تصویربرداری فعلی که برای تشخیص بیماریها به ویژه سرطان استفاده میشوند، توانایی تشخیص بیماری را در مراحل ابتدایی ندارند. فنآوری نانو با استفاده از نانوذرات مغناطیسی امکان تصویربرداری زودهنگام از سلولهای سرطانی را فراهم آورده است. همچنین از این روش میتوان برای تصویربرداری سلولهایی که در برخی بیماریهای مغزی دچار تغییر میشوند نیز استفاده کرد.
وی تصریح کرد: در مراحل اولیه بیماری معمولاً در سلولها تغییرات مولکولی ایجاد میشود که در مواردی نیز با تغییرات ژنتیکی همراه است. این تغییرات با استفاده از نانوذرات مغناطیسی، بهعنوان عوامل ایجاد کنتراست تصویربرداری، قابل تشخیص میباشند. اگر این نانوذرات با مولکولهای حیاتی ترکیب شوند، میتوان آنها را به محل دقیق تومور یا بافت ضایعه دیده رساند. این امر موجب میشود که بتوان در مراحل ابتدایی بیماری از بافتهای هدف که درگیر بیماری هستند، تصویربرداری کرد.
عقابیان خاطرنشان کرد: ذرات مورد استفاده در این پروژه، نانوذرات اکسیدآهن با اندازهای زیر 10 نانومتر و با پوشش سازگار با بدن انسان هستند که در دستگاههای MRI مورد استفاده قرار میگیرند. این ذرات سوپر پارامغناطیس هستند و با مقادیر بسیار اندک میتوانند تصاویر بسیار شفاف و مناسبی از تغییرات ایجاد کنند. با توجه به اینکه این نانوذرات قابلیت اتصال به بیومولکولهای اختصاصی برخی بیماریها (بویژه تومورها) را دارند، میتوانند به صورت هدفدار به سلولهای صدمه دیده برسند.
وی تصریح کرد: دستگاههای MRI موجود توان تصویربرداری با این روش تشخیصی را دارند اما نیازمند سنتز نانوذرات سوپر پارامغناطیس اکسیدآهن هستند. سنتز این مواد، عاملدار کردن شیمیایی آنها، ساخت آنتی بادیها و بیومولکولهای اختصاصی هدفدار و در نهایت اتصال این نانوذرات به مولکولهای هدفدار مراحلی هستند که در این پژوهش انجام شدهاند. این نانوذرات در حال حاضر بر روی حیوانات بدون سیستم ایمنی در حال بررسی و آزمایش هستند.
عقابیان خاطرنشان کرد: این پژوهش با همکاری پنج مرکز تحقیقاتی شامل مرکز تحقیقات علوم و فنآوری در پزشکی، مرکز تحقیقات مونوکلونال آنتیبادی پژوهشگران ابن سینا، مرکز تحقیقات سرطان، مرکز تحقیقات شیمی و مهندسی شیمی و دانشکده مواد دانشگاه علم و صنعت انجام شده است. و جزء است.
بنابر اعلام ستاد ویژه توسعه فنآوری نانو که این طرح را به عنوان یکی از پروژههای اولویت دار ستاد در بخش دارورسانی و سرطان حمایت کرده، جزئیات این تحقیق در مجله بین المللی Pakistan Biological Sciences در سال 2008 منتشر شده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت