ورود بازارساز به بازار غیررسمی ارز

ورود بازارساز به بازار غیررسمی ارز

 طی روزهای گذشته، بازار آزادغیررسمی ارز  شاهد نوسانات قابل‌توجهی بود‌؛ جهشی که به‌ اثر روانی و سیاسی اجرای مکانیسم ماشه برمی‌گردد. این افزایش نرخ که پیشتر نیز سابقه داشته، بار دیگر نشان داد قیمت ارز در کشور ما بیش از آن‌که تابع شاخص‌های بنیادی اقتصاد باشد، تحت تأثیر تحولات سیاسی و انتظارات روانی حرکت می‌کند. در نتیجه، دلار و سایر ارزها به رکوردهای جدیدی در بازارهای آزاد غیررسمی رسیدند اماچون قیمت‌ها در سقف خود قرارگرفتند،خرید و فروش به‌ندرت انجام می‌شود.
کد خبر: ۱۵۲۱۰۱۳
 
بازارهای ارز وطلا هفته گذشته، یک هفته پر التهاب و افزایشی را تجربه کردند. نرخ دلار به‌عنوان شاخص این بازار در بازار غیررسمی و کانال‌های تلگرامی حتی به محدوده ۱۱۸هزار تومان هم رسید. قیمت سکه و طلا در بازار داخل نیز به‌دلیل افزایش نرخ ارز و جهش قیمتی جهانی طلا، رکودهای جدیدی را ثبت کرد به‌طوری که قیمت سکه طرح جدید به کانال ۱۱۷ میلیون تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار به کانال ۱۱ میلیون تومان صعود کرد. البته قیمت سکه پس از ثبت سقف جدید، کاهشی شد و به حدود ۱۱۶ میلیون تومان و طلای ۱۸ عیار به کانال ۱۰ میلیون تومان برگشت. 
کارشناسان تأکید دارند این افزایش بیش از آن‌که از مسیر واقعی عرضه و تقاضای ارز شکل گرفته باشد، محصول انتظارات هیجانی و جنگ روانی دشمن در بازار بوده است. تجربه سال‌های گذشته نیز نشان می‌دهد هرگونه شوک سیاسی یا خبری با ماهیت کوتاه‌مدت، اثر روانی شدیدی بر بازار ارز می‌گذارد اما به‌تدریج و در بازه‌ای کوتاه (یک تا دو هفته)، قیمت‌ها به مسیر تعادلی خود بازمی‌گردند. به همین دلیل، سرمایه‌گذاری در اوج چنین شوک‌هایی، ریسک بسیار بالایی به‌همراه دارد و احتمال افت ارزش دارایی در مدت کوتاه زیاد است. کارشناسان معتقدند بخش مهمی از این افزایش قیمت فعلی ارز در روزهای آینده از بین خواهد رفت. این افزایش نرخ ارز در حالی است که عرضه ارز (تأمین نیازهای وارداتی و رسمی) توسط بانک مرکزی ثابت بوده و گزارش‌ها حکایت از تقویت ذخایر ارزی دارد و افزایش تخصیص ارز به تجار را نشان می‌دهد. به همین دلیل افزایش اخیر قیمت ارز را نمی‌توان ناشی از کاهش عرضه یا افزایش تقاضای واقعی دانست، بلکه به‌دلیل فضاسازی رسانه‌ای و فقط در کانال‌های تلگرامی این افزایش دیده می‌شود. 
     
پیامد سرمایه‌گذاری عجولانه
اکنون می‌خواهیم به این سؤال پاسخ دهیم که چرا ورود به بازار در این زمان توصیه نمی‌شود؟ نخست این‌که به‌دلیل سطح بالای قیمت‌ها که اکنون در سقف تاریخی خود قرار گرفته، خرید در چنین شرایطی، مشابه خرید سهام یا کالا در بالاترین نقطه است‌؛ جایی که احتمال افت قیمت بیش از رشد بیشتر آن است. دوم، به‌علت فقدان علائم بنیادی برای ادامه روند صعود مطرح است.زیرا شاخص‌های اقتصادی مانند تجارت، عرضه ارز حاصل از صادرات ووضعیت تورم داخلی، سیگنال قوی‌ای برای حفظ سقف قیمتی کنونی نمی‌دهند. دلیل سوم احتمال مداخله سیاست‌گذار ارزی است که معمولا در دوره‌های جهش، با تزریق ارز یا اعمال سیاست‌هایی، قیمت‌ها را کنترل و کاهش می‌دهد.افرادی که تحت تأثیر اخبار سیاسی وارد بازار ارز می‌شوند، معمولا در دام خرید در اوج می‌افتند. تجربه نشان می‌دهد پس از آرام‌ گرفتن بازار، این افراد مجبور به فروش دارایی خود با قیمت پایین‌تر می‌شوند و زیان قابل‌توجهی را متحمل خواهند شد. به همین دلیل، کارشناسان توصیه می‌کنندبه جای ورود مستقیم و خرید ارز به قصد کسب سود کوتاه‌مدت، از بازار در این شرایط تنها به‌عنوان شاخصی برای رصد رفتار سرمایه‌گذاران استفاده شود. 
     
ورود سنگین بانک مرکزی به بازار از امروز
با توجه به نوسانات بازار غیررسمی ارز، شنیده‌ها و خبرهای برخی خبرگزاری‌ها نشان می‌دهد بانک مرکزی همزمان با گمانه‌زنی‌ها در‌خصوص احتمال ریزش قیمت در این بازار، تصمیم گرفته در بازار غیررسمی تهران و امارات مداخله کند. طبق اطلاعات دریافتی از اشخاص و کارگزاران مرتبط با بانک مرکزی و بانک‌ها، بازارساز قصد دارد در هفته جاری با هدف ریزش قیمتی از سطح کنونی اقدام به عرضه ارز کند‌؛ بنابراین با توجه به نزدیک‌شدن نرخ در بازار غیررسمی به سقف، احتمال کاهش قابل توجه قیمت در هفته جاری دور از ذهن نیست.بانک مرکزی همچنین در ادامه سیاست‌های ارزی خود برای تسهیل واردات و تأمین نیازهای بازرگانان قصد دارد از امروز میزان تخصیص ارز به‌ویژه برای واردات خرد را افزایش ‌دهد. طبق اعلام بانک مرکزی از امروز عرضه اسکناس ارز با رویکردی جدید تقویت خواهد شد. براساس این تصمیم، بازرگانان علاوه بر امکان استفاده از ابزار پرداخت به‌صورت حواله، قادر خواهند بود از اسکناس ارز نیز برای تأمین نیازهای وارداتی خود بهره‌مند شوند. این اقدام به‌ویژه برای واردات خرد که بخش مهمی از نیاز بازار و زنجیره تأمین کالاهای اساسی را تشکیل می‌دهد، طراحی شده است.مقامات بانک مرکزی تأکید کرده‌اند افزایش عرضه اسکناس ارزعلاوه برروان‌سازی تجارت خارجی، به کاهش فشار بر بازار آزاد، شفافیت بیشتر در مبادلات و اطمینان خاطر بازرگانان در مسیر تأمین ارز کمک خواهد کرد.
     
تحلیل فرزین از علت افزایش قیمت
افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی در‌حالی است که محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی روز پنجشنبه هفته گذشته در جمع فعالان اقتصادی و اتاق بازرگانی اصفهان نوسانات اخیر نرخ ارز را ناشی از تمرکز دشمن بر هراس‌افکنی در حوزه اقتصاد عنوان کرد و گفت: دشمن تلاش می‌کند با ایجاد هراس در فضای اقتصادی و انتشار اخبار منفی، روند حاکم بر فضای اقتصادی کشور را مخدوش کند؛ روندی که پیش از این هم رخ داده و همگان به عینه دیدند که با کاهش تنش‌های سیاسی، نرخ‌ها مجددا به حالت طبیعی بازگشت. 
وی افزود: اخیرا به دروغ اعلام کردند سپرده‌های ایران در اتحادیه اروپا بلوکه شده، در حالی که اصلا سپرده‌ای در اروپا نداریم که بخواهد توقیف شود. آنها با این اخبار ‌دنبال اثرگذاری منفی بر نرخ ارز هستند و تلاش می‌کنند هر روز با انتشار اخبار منفی هراس را به اقتصاد کشور تزریق کرده و نرخ‌ها را تحت تأثیر قرار دهند. 
     
نرخ ترس
فرزین با بیان این‌که نرخی که صادرکنندگان و واردکنندگان در بازار دوم مرکز مبادله براساس آن اقدام به مبادله ارز می‌کنند تا روز چهارشنبه هفته گذشته ۹۲ هزار تومان بود، تأکید کرد: این نرخ تا پیش از اجرایی‌شدن اسنپ‌بک بین ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان بود‌؛ بنابراین نرخ‌هایی که در برخی کانال‌ها نرخ‌سازی می‌شود و عده‌ای در بستر آن اقدام به معامله خرد می‌کنند، نرخ ترس است. 
رئیس کل بانک مرکزی از برنامه ویژه دولت با هدف توسعه صادرات خبر داد و گفت: براساس این طرح که هم‌اکنون در حال نهایی‌شدن است، ارز حاصل از صادرات اقلام بیشتری از کالاهای صادراتی وارد بازار دوم خواهد شد تا صادرکنندگان بتوانند ارز یا طلای وارداتی از محل ارز صادراتی را با نرخ توافقی در این بازار عرضه کنند. برخی کالاها از جمله بخشی از کالاهای فلزی و صنایع وابسته به پتروشیمی نیز که مزیت صادراتی خود را از دست داده‌اند، به‌زودی امکان عرضه ارز خود را در بازار دوم پیدا خواهند کرد. 
وی منشاء اصلی تورم در شرایط کنونی را افزایش هزینه‌های ناشی از افزایش نرخ ارز عنوان کرد و گفت: در شرایط کنونی منشاء اصلی تورم نقدینگی نیست. انجام اصلاحات اقتصادی باید با تمرکز بر معیشت مردم و گردش چرخ تولید به صورت همزمان انجام شود تا نه معیشت مردم با دشواری مواجه شود و نه به اشتغال آسیب وارد شود. فرزین در مورد انتقادها از روند طولانی دریافت ارز تأکید کرد: تمامی فعالان اقتصادی که در حوزه صنعت تخصیص ارز از وزارت صمت گرفته باشند حداکثر طی ۲۰ تا ۲۵ روز ارز خود را دریافت می‌کنند و اگر موردی بیش از این زمان به طول بینجامد، حتما ناشی از مشکلی خاص است که قابل بررسی است و باید رسیدگی و برطرف شود. 

کنترل همزمان بازار رسمی و غیررسمی  
رئیس ‌کل بانک مرکزی گفت: آثار نرخ ارز ما در مرکز مبادله در تورم، بیشتر از آثار نرخ ارز در بازار غیررسمی است. هدف ما این است که در شرایط کنونی هر دو بازار را با هم کنترل کنیم. سال گذشته نرخ نیما از ۴۰هزار تومان به نرخ بازار غیررسمی ۷۰‌هزار تومان نزدیک شد تا تعداد نرخ‌های ارز در بازار کاهش یابد اما بررسی‌ها نشان داد این اقدام آثار تورمی شدید ایجاد کرد و منجر به افزایش قیمت‌ها شد. 
فرزین تأکید کرد: اصلاحات در حوزه ارزی نباید شوک‌آور باشد و حتما آن را تدریجی و مدیریت شده انجام می‌دهیم تا آثار تورمی آن را مدیریت کنیم.
     
حباب سکه بیشتر شد
افزایش نرخ ارز سبب رشد موقت سایر بازارها مانند طلا در داخل می‌شود. البته قیمت جهانی طلا هم طی چند هفته گذشته جهش‌هایی داشته است. با این حال کاهش نرخ ارز باعث تعدیل نرخ‌ها نیز خواهد شد. نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا و جواهر تهران نیز گفت: بهای اونس جهانی طلا در هفته گذشته به صورت میانگین با افزایش ۱۱۲ دلاری به حدود ۳۸۸۰ دلار رسید. طلا در بازار داخلی نیز افزایش داشت که بخشی از آن به علت نوسانات بازار جهانی و بخشی هم به علت افزایش نرخ ارز در بازار آزاد بود. 
او ادامه داد: قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در پایان هفته گذشته با ۶۴۱ هزار تومان افزایش به ۱۰ میلیون و ۹۱۷ هزار تومان، تمام‌سکه طرح جدید با ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان افزایش به ۱۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و سکه طرح قدیم با ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان افزایش به ۱۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید. رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران اظهار کرد: حباب سکه نیز در طول هفته گذشته افزایش یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی را تجربه کرده و به ۹ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان رسیده است. بذرافشان تصریح کرد: در صورتی که بانک مرکزی نسبت به مدیریت نرخ ارز در بازار آزاد وارد شود و نسبت به حراج سکه و ثبت نام برای پیش‌فروش اقدام کند، قطعا می‌تواند در تغییر و مهار شرایط التهاب بازار طلا اثرگذار باشد. 
     
احتمال کاهش قیمت از امروز
مکانیسم ماشه بار دیگر نشان داد بازار ارز ایران، نسبت به اخبار و فضای روانی حساس است اما این حساسیت، فرصت پایدار سرمایه‌گذاری ایجاد نمی‌کند. در دوره‌هایی که اثرات سیاسی گذرا بر قیمت‌ها سایه انداخته‌اند، بهترین رویکرد، احتیاط و پرهیز از ورود هیجانی به بازار است. تا زمانی که شاخص‌های اقتصادی واقعی از رشد پایدار ارز پشتیبانی نکنند، هرگونه سرمایه‌گذاری در این بازار، به‌ویژه در سقف قیمت‌ها، پرریسک و فاقد توجیه اقتصادی خواهد بود‌؛ بنابراین سرمایه‌گذاری در بازار ارز در شرایط فعلی، به‌ویژه در سقف‌های قیمتی، اقدامی پرریسک و غیرمنطقی محسوب می‌شود. 
به همین دلیل، رشد قیمتی ارز پایدار نیست و در روزهای آینده وارد فاز اصلاح خواهد شد. این در حالی است که با ورود بازارساز از امروز به بازار غیررسمی تهران و امارات، قیمت‌ها ریزش بیشتری را خواهند داشت. به همین دلیل این بازار طی روزهای پایانی هفته گذشته در رکود کامل به سرمی‌برد. براساس مشاهدات خبرنگار جام‌جم حتی دلالان ارز در خیابان فرودسی از خرید یا فروش آن امتنا می‌کردند و از بازگشت قیمت‌ها به روال قبل سخن می‌گفتند. با این حال، تمرکز بر راهکارهای بنیادین همچون افزایش شفافیت، مدیریت انتظارات و تقویت بخش تولید می‌تواند ثبات بیشتری را به بازار ارز بازگرداند و مانع از تکرار نوسانات شدید شود. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۱ انتشار یافته: ۰