درس عبرت برای وادادگان

درس عبرت برای وادادگان

دیدار اخیر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با ولودیمیر زلنسکی،رئیس‌جمهور اوکراین و رهبران اروپایی درروز دوشنبه، صحنه‌ای از دیپلماسی آمرانه و تحقیرآمیز را به نمایش گذاشت. در این نشست، چینش میز مذاکره به‌گونه‌ای بود که ترامپ در پشت میز کار شخصی خود در اتاق بیضی کاخ سفید قرار گرفت وزلنسکی در کناررهبران اروپایی، ازجمله امانوئل مکرون، کی‌یر استارمر، فردریش مرتس، جورجیا ملونی و اورزولا فون در لاین، در سوی دیگر به شکل کلاس درس نشسته بودند.
کد خبر: ۱۵۱۵۰۲۵
نویسنده عبدالرضا هادی‌زاده نائینی - دبیر گروه سیاسی
 
این آرایش، که به گفته تحلیلگران نشریه فارن پالیسی، نمادی از برتری‌جویی آمریکا بود، همراه با اظهارات تحقیرآمیز ترامپ موجی از انتقادات را برانگیخت. نیویورک‌تایمز پیش از این سفر گزارش داد که اروپا نگران تکرار تحقیر زلنسکی، مشابه آنچه در فوریه ۲۰۲۵ رخ داد، است. این نگرانی بجا بود و باردیگر ترامپ، اعتبار اروپا و به‌خصوص اوکراین را زیر سؤال برد تا جایی که روزنامه واشنگتن پست گزارش داد که زلنسکی در جریان دیدار دوشنبه شب با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در کاخ سفید تنها طی چهار دقیقه و ۳۰ ثانیه، ۱۱بار ازوی تشکر کرد.به نظرمی‌رسد دیدار پرتنش قبلی زلنسکی با ترامپ باعث شده رئیس‌جمهور اوکراین این بار برای ممانعت از تکرار صحنه‌های گذشته در برابر رسانه‌های جهان به صورت برنامه‌ریزی‌شده و پی‌درپی از ترامپ تشکر کند.با این حال ترامپ برای عدم برگزاری انتخابات در اوکراین به بهانه جنگ به او طعنه زد و بعد از آن‌که رئیس‌جمهور اوکراین برگزاری انتخابات را به پایان جنگ گره زد، ترامپ با کنایه گفت: «پس یعنی در زمان جنگ نمی‌شود انتخابات برگزار کرد... سه سال و نیم دیگر که انتخابات آمریکا را در پیش داریم، اگر اتفاقی با کسی در جنگ باشیم،دیگر انتخاباتی نخواهیم داشت؟ خیلی جالب است.»رفتار آمریکا که در ماه‌های اخیر جایگاه اوکراین و متحدان اروپایی را تضعیف کرده است، درس‌های مهمی برای غربگرایان ایران، به‌ویژه جبهه اصلاحات دارد که در بیانیه اخیر خود، نسخه تسلیم در برابر غرب را تجویز کرده‌اند.زلنسکی که به امید حمایت غرب برای حفظ تمامیت ارضی اوکراین به واشنگتن سفرکرده بود،بافشارهای آشکار ترامپ برای پذیرش شروط روسیه مواجه شد. وال‌استریت ژورنال گزارش داد که اتحادیه اروپا پیش‌بینی می‌کند ترامپ، زلنسکی رابه توافقی وادار کرده که به واگذاری بخش‌هایی از سرزمین اوکراین به روسیه منجر می‌شود. این فشارها در حالی اعمال شد که زلنسکی بارها بر حفظ تمامیت ارضی کشورش تأکید کرده است.رفتار آمرانه ترامپ، که گاردین آن را «نمایش قدرت‌نمایی آمریکا» توصیف کرد، نه‌تنها زلنسکی را تحقیر کرد بلکه اروپا را به انفعال کشاند. این دیدار  که قرار بود راهی برای شکستن بن‌بست مذاکرات باشد، به صحنه‌ای برای نمایش ضعف متحدان آمریکا تبدیل شد و امنیت اروپا را به خطر انداخت، زیرا هرگونه توافق یکجانبه با روسیه، می‌تواند توازن قدرت در منطقه را به نفع مسکو تغییر دهد.
   
سابقه نسخه‌های تسلیم اصلاح‌طلبان و شکست‌های گذشته 
همزمانی این مسأله با بیانیه جبهه اصلاحات که به بهانه «آشتی ملی» منتشر شد و باردیگر نسخه‌ای برای تسلیم در برابر غرب ارائه کرد، قابل تامل است. بندهای ۹، ۱۰ و ۱۱ این بیانیه به‌صراحت خواستار مذاکره مستقیم و جامع با آمریکا بدون اشاره به نتایج مذاکرات پیشین، تعلیق داوطلبانه غنی‌سازی و عقب‌نشینی هسته‌ای، پذیرش نظارت گسترده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که با جاسوسان خود امنیت ملی ایران را تحت‌الشعاع قرار داده است و عادی‌سازی روابط با غرب شده‌ است. این رویکرد تکرارهمان سیاست‌های شکست‌خورده‌ای است که درگذشته، به‌ویژه درمذاکرات برجام، سیگنال ضعف به آمریکا ارسال کرد ونتایج فاجعه‌باری به دنبال داشت.سابقه اصلاح‌طلبان دراصرار برمذاکره وامتیازدهی یکجانبه به غرب به دهه‌های گذشته بازمی‌گردد. در دولت حسن روحانی، مذاکرات برجام با وعده «لغو همه تحریم‌ها» پیش رفت اما خروج یکجانبه آمریکا از برجام در سال۲۰۱۸ وعدم پایبندی اروپا به تعهدات خود، نشان داد که اعتماد به وعده‌های غرب نتیجه‌ای جز تشدید تحریم‌ها و فشار اقتصادی ندارد. تجربه مذاکرات اخیر هم نشان داد که آمریکا حتی در میانه مذاکرات، به حملات نظامی و نقض تعهدات خود می‌پردازد چنان‌که در جنگ ۱۲روزه اخیر علیه ایران، تأسیسات هسته‌ای کشور درمیانه مذاکرات هدف قرار گرفت.با این حال، جبهه اصلاحات در بیانیه خود باردیگر پیشنهاد تعلیق غنی‌سازی و مذاکره بدون قید وشرط را مطرح کرده، گویی درس‌های تلخ گذشته، از جمله نقض عهد آمریکا و بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران، هیچ تأثیری بر دیدگاه آنها نداشته است.بیانیه اصلاح‌طلبان، که از سوی برخی تحلیلگران «تسلیم‌نامه» خوانده شده، با نادیده گرفتن تجربه‌های شکست‌خورده، مانند فاجعه برجام و وعده‌های توخالی اینستکس، پیشنهاداتی را مطرح می‌کند که «ترجمه پیام نتانیاهو» برای تضعیف ایران است. این بیانیه به جای تقویت انسجام ملی، تصویری ضعیف و منفعل از ایران ارائه می‌دهد که همسو با پروپاگاندای آمریکا و اسرائیل است.
   
درس‌هایی از اوکراین و سوریه برای غربگرایان 
تحقیر زلنسکی و انفعال اروپا در برابر آمریکا، هشداری برای غربگرایان داخلی و جبهه اصلاحات است. اوکراین که با تکیه بر وعده‌های غرب کشور خود را وارد یک جنگ بی‌حاصل کرد، امروز تحت فشار برای واگذاری سرزمین‌های خود قرار دارد و امنیت اروپا را به خطر انداخته است. به همین ترتیب، سوریه تحت رهبری افرادی مانند احمد جولانی نیز، که به حمایت آمریکا دل بسته بود، به صحنه حضور نظامی اسرائیل تا نزدیکی دمشق و جنگ داخلی مداوم تبدیل شده است.این نمونه‌ها نشان می‌دهد که تسلیم در برابر غرب نه‌تنها به توسعه و امنیت منجر نمی‌شود بلکه کشور را به ورطه وابستگی، تجزیه و هرج‌ومرج می‌کشاند.بیانیه جبهه اصلاحات، با عقب‌نشینی در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا، عملا اهرم‌های قدرت ایران را نادیده می‌گیرد و راه را برای فشارهای بیشتر باز می‌کند. این رویکرد، که «دستاویزی برای فشارهای جدید دشمن» است، می‌تواند ایران را به سرنوشتی مشابه اوکراین یا سوریه دچار کند. تجربه جنگ ۱۲ روزه نشان داد آمریکا و اسرائیل حتی در میانه مذاکرات، به حملات نظامی ادامه می‌دهند و اعتماد به وعده‌های آنها نتیجه‌ای جز تضعیف امنیت ملی ندارد.
   
عزت ملی یا تسلیم ذلت‌بار؟ 
رفتار تحقیرآمیز ترامپ با زلنسکی و انفعال اروپا در برابر آمریکا، هشداری روشن برای غربگرایان ایران است. جبهه اصلاحات، با تکرار نسخه‌های شکست‌خورده تسلیم، مانند مذاکرات برجام و پیشنهاد تعلیق غنی‌سازی، نه‌تنها عزت ملی را به خطر می‌اندازد بلکه ایران را درمعرض فشارهای بیشتر قرارمی‌دهد.تجربه اوکراین وسوریه نشان می‌دهد اعتماد به وعده‌های غرب به وابستگی، تحقیر و ناامنی منجر می‌شود. ایران، که درجنگ ۱۲روزه اقتدار خود را به نمایش گذاشت، باید با تکیه بر مقاومت، انسجام ملی و توان داخلی، از تکرار اشتباهات گذشته پرهیز کند. نسخه اصلاح‌طلبان،«هم‌صدایی با دشمنان» است، راه نجات نیست بلکه مسیری به سوی ذلت و وابستگی است. راه آینده ایران در حفظ استقلال، تقویت مقاومت و ایستادگی عزتمندانه در برابر فشارهای خارجی نهفته است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۱ انتشار یافته: ۰