با این حال، انگار صدای مستقل و ضدصهیونیستی رسانهملی، خیلی برای برخی جریانهای فکری مطلوب نبوده و به همین خاطر در تلاشند تا همچون ستون پنجم دشمن، منویات سرویسهای جاسوسی آنها را پیاده وبه فضای مجازی وارد کنند.در رأس همه این حملات، رسانههای برانداز قرار دارند که در قامت بازوی عملیاتی دشمن صفآرایی کردهاند. دشمن حالا از زمین و آسمان در حال هدف قرار دادن سازمان صداوسیماست که خود نشان از هدف قرار گرفتن پیام رسانهملی دارد. پیامی که حتی با هدف گرفتن ساختمان شیشهای هم مسکوت نماند و مسیر خود را برای اثرگذاری ادامه داد.
اولویتبخشی به منافع ملی
در این میان بسیاری از کارشناسان ارتباطات معتقدند که این حملات صورت گرفته به رسانهملی، هدف خاص خود را دارد. دکترعلیاکبر اشعری، کارشناس ارشد ارتباطات و معاون اسبق مطبوعاتی نیز در این خصوص، به نکته مهمی اشاره کرده و میگوید: به نظرم با وجود خسارتهایی که وقایع اخیر بهبار آورد، یکی از دستاوردهایی که داشت وحدت و همدلی مردم بود. آنچه دشمنان تلاش زیادی برای آن انجام میدهند این است که این وحدت و همدلی را از بین ببرند یا آن را به نقطه ضعف ملی تبدیل کنند. به نظرم هر کسی در این رابطه با این دیدگاه دشمن همراه شود، به آنها کمک کرده است. وی ادامه میدهد: در این میان برخی ممکن است آگاهانه این وحدت را هدف قرار دهند و برخی هم تحت تأثیر افراد دیگر چنین کاری کنند. در مجموع چنین حملاتی درست نیست. این را هم باید تاکید کرد که نیت سازمان صداوسیما به رخ کشیدن وحدت است اما در همین حال باید مراقبت کند تا افرادی را بهعنوان مهمان دعوت کند که نگاه منافع ملی را نسبت به منافع حزبی خود در اولویت قرار دهند.
همه نظرات را بشنویم
نکته مهمی که بسیاری از کارشناسان ارتباطات بر آن تاکید میکنند، بحث شنیدهشدن صداهای مختلف است که میتواند به نمایش یک وحدت واقعی کمک بسیاری کند. در این رابطه، دکتر امیدعلی مسعودی، کارشناس ارشد ارتباطات و عضو هیأت علمی دانشگاه سوره، به اهمیت صدای واحد منعکسشده از رسانهملی اشاره کرده و به «جامجم» میگوید: شاید برخی معتقد باشند که کارشناسانی که به رسانهملی میآیند یک تحلیل واحد ارائه میکنند؛ در حالی که ممکن است تحلیلهای متفاوتی وجود داشته باشد که همگی در تأیید مقاومت و همدلی باشد. یادم است یک کارشناس در دانشگاه ما سخنرانی کرد و تحلیل بسیار خوبی ارائه داد اما من یک ایراد گرفتم و گفتم: شما بیش از حد بر قدرت نظامی ما که البته قدرت خوبی هم هست، تاکید میکنید؛ در حالی که قدرت واقعی جمهوری اسلامی ایران مردم آن هستند. الان هم میخواهم بر همان مسأله تاکید کنم. جمعیت کشور با نظرات و دیدگاههای مختلف، زمانی که پای دفاع از ارزشها پیش میآید، همه در یک قایق قرار میگیرند. به نظرم باید نظرات متفاوت را حتی اگر مورد پسند ما نباشد شنید. صداوسیما هم باید توجه داشته باشد که متعلق به همه مردم ایران است. اکثریت مردم یک خواسته دارند که همه میدانیم چیست اما درصدی از مردم هم مطالباتی دارند که باید به آنها پاسخ داده شود.
وی ادامه میدهد: از دیگر اقداماتی که در شرایط فعلی نیاز داریم تا رسانهملی به آن بپردازد، اطلاعرسانی درباره نحوه امداد و تسهیلات خانههای آسیبدیده است. من هنوز هم معتقدم صداوسیما در ۲۴ساعت اول نبرد۱۲روزه، عملکرد بسیار خوبی داشت؛ صدای انفجارها را بهدرستی اطلاعرسانی و بهتدریج اسامی شهدا را اعلام کرد. در واقع اجازه نداد رسانههای بیگانه فرصتطلبی کنند و جریان درست اطلاعرسانی را در دست داشت. این استاد ارتباطات پیشنهادی مطرح کرده و میگوید: در این خصوص بهتر است سراغ مردم برویم؛ بهویژه در فضای مجازی، که به نظر من توجه به دیدگاههای مختلف بسیار ارزشمند است و صداوسیما باید این نگاههای متفاوت را ببیند و مدیریت کند. برخی افراد درون نظام هستند که نقد دارند و از روی دلسوزی حرفی میزنند؛ شاید من با آنها موافق نباشم اما باید این انتقادات مطرح شود تا کارشناس پاسخ دهد و شبههها برطرف شود. صداوسیما باید مانند یک مرجع، پاسخگوی مردم باشد. البته نباید بهتنهایی پاسخ دهد، بلکه میتواند سؤالات را به مسئولان مربوطه منتقل کند و پاسخ بگیرد.
همه در کنار هم در مقابل دشمن
مسعودی با تاکید براینکه نباید از شرایط فعلی، بهرهبرداری جناحی کرد، تصریح میکند: وقتی جنگ آغاز میشود و همه آسیب میبینیم، دیگر بحث جناح راست و چپ یا میانه مطرح نیست؛ همه باید متحد باشیم. وقتی ساختمانی آسیب میبیند، بچههای محل بدون توجه به جناحبندی به کمک میآیند. برخی اقدامات هم باید همزمان و برای پیشگیری از حملات احتمالی دوباره انجام شود. در زمینه آموزشهای امدادی، باید همه محلات فعال باشند؛ ما بسیج محلات و پایگاهها را داریم و چون احتمال تجاوز دوباره دشمن وجود دارد، نباید دچار غفلت شویم. پناهگاههای بسیار خوبی در شهرها داریم که از زمان دفاعمقدس آماده شدهاند؛ باید این پناهگاهها را بهخوبی آماده و قابل زیست کنیم و امکانات بهداشتی لازم را نیز فراهم سازیم. درست مانند کشوری که قرار است سالها برای رسیدن به هدفش بجنگد، نباید تصور کنیم با یک مذاکره و امضای قرارداد همه چیز حل میشود. ما کشوری هستیم که باید سالها مقاومت کنیم و در این مسیر، هم احتمال حمله وجود دارد و هم ممکن است خودمان دست به اقدام بزنیم؛ هر اتفاقی ممکن است رخ دهد. این استاد ارتباطات ادامه میدهد: آموزشهای امدادی و امنیتی باید جدی گرفته شود؛ این آموزشها باید در مدارس، کودکستانها و دانشگاهها همانند دوران دفاعمقدس بهصورت جدی دنبال شود. البته تفاوت این جنگ با دفاعمقدس این است که آن زمان نبرد رودررو بود اما امروز جنگ بسیار ناجوانمردانه شده و دیگر نبرد تن به تن نیست، بلکه نبرد ذهنها و جنگشناختی است. در این زمینه، صداوسیما باید در حوزه جنگشناختی و عملیات روانی فعال شود و آموزشهای لازم را ارائه دهد تا همه به شناخت مشترک برسیم؛ وقتی شناختها یکسان شود، رفتارها و همدلیها هم تقویت خواهد شد و نتایج متفاوتی را رقم خواهدزد.
هجمههای غیرمنصفانه، سنگاندازی پیش پای رسانه
به گزارش جامجم، نکات مطرحشده سوای از آن چیزی است که همیشه با عنوان انعکاس صداها و نقدهای مختلف مطرح میشود. شکی نیست که در شرایط بحران و ضرورت همدلی برای انعکاس صدای واحد رسانهملی، هجمههای غیرمنصفانه تنها کارکردی که دارد،سنگاندازی پیش پای رسانهای است که یکتنه در مقابل حملات ایستاده. درچنین شرایطی، عبور از این هجمهها و تهدیدها تنها با اتکا به اعتماد عمومی و بازتاب صادقانه صدای همه اقشار جامعه ممکن خواهد بود. رسانهملی تلاش کرده در نبرد ۱۲روزه و بعد از آن، صدای حقیقت و وحدت را منعکس کند تا نقش بیبدیلش دردفاع از منافع ملی را حفظ کند.