با این حال در سالهای گذشته، حوزه حملونقل یکی از چالشبرانگیزترین بخشهای سفر اربعین بود. ازدحام در مرزها، کمبود وسایل نقلیه عمومی، افزایش قیمت بلیتها، ضعف در هماهنگی میان ناوگانهای حمل و نقل جادهای، ریلی و هوایی و همچنین ضعف زیرساختی در برخی پایانهها موجب نارضایتی و خستگی زائران میشد، بهویژه در سالهایی که موج بازگشت زائران بهصورت فشرده در بازه زمانی کوتاهی رخ میداد و فشار مضاعفی بر ناوگان حمل و نقل کشور وارد میکرد.تمهیدات ویژهای برای سفرهای اربعین۱۴۰۴درنظر گرفته شده است.البته بایدتجربیات سالهای گذشته با هدف کاهش آسیبها و افزایش کیفیت خدمات نیز مورد بررسی دستاندرکاران باشد.یکی ازمهمترین اقدامات،ایجاد هماهنگی بیندستگاهی میان وزارت راه و شهرسازی، سازمان راهداری، شرکتهای حمل و نقل، پلیسراه، اورژانس، هلالاحمر و استانداریهای مرزی است. تقویت ناوگان اتوبوسرانی، استفاده از اتوبوسهای جایگزین بخش خصوصی، پیشفروش بلیتها با نظارت دولتی، افزایش ظرفیت قطارهای ویژه اربعین و رایزنی برای افزایش پروازهای مسیر نجف و بغداد از دیگر گامهای کلیدی است که امسال اجرا خواهد شد.در مرزها نیز تدابیری چون توسعه پارکینگها، افزایش گیتهای خروجی و ورود، نصب سایهبانها و تأمین آب شرب و سرویسهای بهداشتی در دستور کار قرار دارد. همچنین امسال طرحی برای زمانبندی دقیقتر حرکت زائران از استانهای مبدأ تا مرز تدوین شده تا از بروز تجمعهای ناگهانی و بینظمی جلوگیری شود.
کمبود ۵۰۰۰ اتوبوس
با این حال روز گذشته نشست ویژه ستاد اربعین وزارت راه و شهرسازی برگزار شد و مهران قربانی، معاون حملونقل وزارت راه و شهرسازی در این نشست از آغاز عملیات اربعین ۱۴۰۴ از سوم مرداد خبر داد و گفت: امسال ۱۱ هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس برای جابهجایی زائران نیاز است و با ۶۵۰۰ دستگاه اتوبوس موجود به ۵۰۰۰ دستگاه دیگر نیاز داریم. طبق مصوبه جلسه ستاد اربعین، ۵۰۰۰ دستگاه قرار است از طریق سایر دستگاهها به این بخش تزریق شود و سازمان راهداری و حملونقل جادهای و سایر دستگاهها مسئول تامین این اتوبوسها هستند.همچنین قرار بود در هفته جاری قیمت نهایی بلیت اتوبوس از مبادی مختلف به مرزهای شش گانه اعلام شود تا پیش فروش بلیت اتوبوس برای اربعین با این قیمتها انجام شود اما هنوز خبری از اعلام قیمت نیست. با این حال بر اساس گفتههای مهدی خضری، معاون حمل و نقل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، پیش فروش بلیت اتوبوس برای سفرهای اربعین از ۲۵ تیرماه آغاز خواهد شد. خضری درباره افزایش قیمت بلیت اتوبوس در ایام اربعین گفت: باید توجه داشت که اتوبوسها در این ایام از تمام مبادی به مرزهای ششگانه یکسرخالی برمیگردند یعنی در مسیر رفت ظرفیت اتوبوس کامل و در مسیر برگشت خالی است. از این رو با این شرایط برای تغییر قیمت بلیت اتوبوس باید تصمیمی گرفته شده و نرخ متعادلی تعیین شود.
آغاز فروش بلیت پروازهای اربعین از چهارشنبه
حسین خانلری، مدیرعامل هواپیمایی ایران هم در نشست ویژه عملیات اربعین ۱۴۰۴ اعلام کرد: پیشفروش بلیت پروازهای ویژه اربعین از ۲۵تیرماه آغاز میشود. همچنین فروش چارتری بلیت پروازهای هما به طور کامل از تاریخ ۱۳ تا ۲۶ مرداد و قبل و بعد از آن ممنوع است. وی افزود: همچنین برای مقاصد کرمانشاه، ایلام و اهواز و همچنین از استانهای شرقی مانند خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان و خراسانجنوبی برای کرمانشاه، ایلام و اهواز پروازهای فوقالعاده در نظر گرفته شده است.
خانلری بیان کرد: دو فروند هواپیمای پهن پیکر و یک فروند هواپیمای رزرو با حداقل هشت سکتور پروازی روزانه برای جابهجایی ۱۰۰۰ زائر در نظر گرفته شده است. امیدواریم تعداد فرکانس پروازی برای اربعین به ۲۰۰پرواز افزایش یابد.
تعیین نرخ بلیت پروازهای اربعین
مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی صبح دیروز در مورد قیمت بلیت پروازهای اربعین اعلام کرد: قیمت بلیت مسیر تهران_نجف_تهران (رفت و برگشت) ۱۸میلیون تومان و برای پروازهای رفت و برگشت از شهرهای شرقی کشور همچون مشهد، زاهدان و کرمان به نجف، مبلغ ۲۲میلیون تومان در نظر گرفته شده است. ساعاتی بعد از انجام این مصاحبه، اسعدی سامانی در گفتوگوی دیگری گفت: بهدلیل تماسها و تقاضای مکرر مردم، با برگزاری جلسه فوری و همکاری ایرلاینها، نرخ بلیت پروازها اصلاح شد و مقرر شد قیمتها کاهش یابد.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی افزود: مقرر شد از ۱۹ تا ۲۵مرداد، قیمت بلیت در مسیر تهران_نجف_تهران ۱۵میلیون تومان و در مسیر مشهد_نجف_مشهد و فرودگاههای شرق کشور نظیر کرمان و زاهدان ۱۸میلیون تومان باشد.
وی همچنین گفت: در این بازه زمانی هیچ شرکت هواپیماییای مجاز به فروش بلیت بالاتر از نرخ تعیینشده نیست و از زائران خواسته میشود از خرید بلیت با قیمتهای بالاتر خودداری کنند.
اسعدی سامانی در مورد دلیل افزایش ۵۰درصدی بهای بلیت پروازهای اربعین نسبت به سال گذشته گفت: شرکتهای هواپیمایی با هزینه ارزی سنگین در فرودگاه نجف مواجه هستند. از سوی دیگر نرخ ارز ترجیحی شرکتها از ۴۴هزار تومان به ۷۰هزار تومان افزایش یافته است که رشد ۶۲درصدی دارد. از سوی دیگر بهای سوخت هواپیما از لیتری ۶۰۰ به لیتری ۱۴هزار تومان افزایش یافته. همچنین بهای ارز واردات قطعه از ۲۸۵۰۰تومان به ۷۰هزار تومان رسیده و با رشد حقوق پرسنل نیز مواجه هستند.
با این حال اعلام قیمت ۱۵ میلیون تومانی برای پروازهای رفت و برگشت اربعین ۱۴۰۴ در حالی است که سال گذشته قیمت مصوب بلیت رفت و برگشت از تهران به نجف ۱۰ میلیون تومان و از شهرهای دورتر مانند مشهد ۱۲ میلیون تومان تعیین شده بود. قیمتگذاری بلیت هواپیما بهویژه در ایام پرتقاضا مانند اربعین همواره مورد بحث بین شرکتهای هواپیمایی، وزارت راه و شهرسازی و مسافران بوده است و انتظار میرود تمهیداتی برای سفر مقرون به صرفه مسافران در شرایط کنونی اقتصادی درنظر گرفته شود. هرچند قیمتهای اعلام شده برای اربعین امسال به تایید وزارت راه و شهرسازی نرسیده اما نرخ ۱۵ میلیون تومانی پروازهای اربعین، افزایش۵۰درصدی نسبت به سال گذشته را نشان میدهد. نرخ بلیت پروازهای اربعین از فرودگاههای شرقی کشور مانند مشهد، زاهدان، کرمان به نجف نیز به ۱۸ میلیون تومان میرسد.
آغاز پیشفروش بلیت قطارهای اربعین
پیشفروش بلیت قطارهای مسافری اربعین و مرداد در تمامی محورها (مسیرهای رفت تا ۲۶ مرداد و مسیرهای برگشت تا ۲۷ مرداد) از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۰:۳۰ صبح روز سهشنبه این هفته (۲۴ تیرماه) از طریق سکوهای مجاز فروش اینترنتی آغاز خواهد شد. همچنین پیشفروش حضوری بلیتها نیز همان روز و از ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۳:۳۰ در مراکز مجاز فروش حضوری انجام میشود. از ساعت ۱۴ روز سهشنبه به بعد، پیشفروش به صورت همزمان ادامه خواهد داشت.
میرحسن موسوی، قائممقام مدیرعامل شرکت راهآهن نیز در نشست ویژه عملیات اربعین ۱۴۰۴ از راهاندازی قطارهای فوقالعاده به مقاصد خرمشهر، کرمانشاه و همدان خبر داد و گفت: ظرفیت صندلی ایجادی قطارهای اربعین ۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد افزایش یافته و برای این ایام ۴۵۰ هزار نفر صندلی پیشبینی شده است.
منصور فخاران، معاون توسعه فناوری و هوشمندسازی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای از افزایش ۵درصدی تردد زائران اربعین ۱۴۰۴ از پایانههای مرزی خبر داد و گفت: در ایام پیک و برای پاسخگویی به نیاز جابهجایی زائران، تامین دستکم ۳۶۰۰ دستگاه اتوبوس در روزهای اوج رفت و برگشت در دستور کار است. وی با اشاره به برنامهریزی برای مدیریت اوج سفرها تاکید کرد: بر اساس تحلیل دادهها، اوج رفت زائران در بازه زمانی سهشنبه ۱۴ مرداد تا جمعه ۱۷ مرداد ماه و بازگشت زائران در بازه زمانی چهارشنبه ۲۲ مرداد تا شنبه ۲۵ مرداد متمرکز خواهد بود.فخاران گفت: در سال گذشته بیش از سه میلیون و ۵۳۱ هزار نفر برای حضور در مراسم اربعین حسینی از مرزهای ششگانه کشور عبور کردهاند. برآوردها نشان میدهد یکمیلیون و ۸۰۸ هزار زائر از مرز مهران عبور خواهند کرد. این رقم نسبت به سال گذشته افزایش داشته و بیانگر اهمیت مضاعف آمادگی در این مرز است. همچنین پیشبینی میشود بیش از ۹۷۲ هزار زائر از مرز شلمچه، بیش از ۳۵۸ هزار نفر از چذابه، بالغ بر ۴۹۱ هزار نفر از مرز خسروی، بیش از ۵۳ هزار نفر از مرز تمرچین و بیش از ۲۸ هزار نفر نیز از مرز باشماق عبور کنند.
اصلاح ۳۴ نقطه پرحادثه
اروجعلی علیزاده، معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای نیز از اصلاح ۳۴ نقطه پرحادثه در محورهای مواصلاتی منتهی به مرزهای اربعینی خبر داد و گفت: عملیات اصلاح چهار نقطه پرحادثه باقیمانده با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی در حال اجراست و تلاش میشود تا ایام اربعین حسینی امسال به اتمام برسد.
وی با تأکید بر ارتقای ایمنی مسیرهای منتهی به پایانههای ششگانه اربعینی، گفت: پروژههای ایمنسازی، لکهگیری آسفالت، خطکشی و اصلاح نقاط پرحادثه با هدف کاهش سوانح جادهای در دست اقدام است. این اقدامات برای تأمین سفرهای ایمن زائران اربعین حسینی انجام میشود.
زمان عرضه ارز اربعین از ۴ مرداد
بانک مرکزی هم از آغاز عرضه ارز اربعین از روز شنبه چهار مردادماه از طریق بانکهای عامل منتخب خبر داد؛ آن طور که مصطفی قمریوفا، مدیر روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد: این فرآیند تا ۲۲ مردادماه (روز قبل از اربعین حسینی) ادامه خواهد داشت و به هر متقاضی خرید حداکثر تا ۲۰۰ هزار دینار عرضه میشود. دستورالعمل نحوه عرضه ارز اربعین هنوز به بانکها ابلاغ نشده اما قرار است به زودی در پایگاه اطلاعرسانی بانک مرکزی منتشر شود.