دراین مراسم، علاوه برتقدیر ازبرگزیدگان بخشهای مختلف وتجلیل ازخانواده شهداتندیس ویژه جشنواره بانام دارا رونمایی شد.همچنین از۱۱جلد کتاب و پوسترسال آینده این مرکز بافناوری هوش مصنوعی و بهدست رئیس رسانهملی رونمایی شد.
نقطهشروع جدی ورود هوش مصنوعی به رسانه
دکتر جبلی در اختتامیه این همایش بر بومیسازی هوش مصنوعی تاکید کرد و از لزوم بهرهبردن از ظرفیت خلاقه جوانان و ارتقای این فناوری نوین در کشور بهویژه حوزه رسانه گفت. وی در بخشی از مراسم با ابراز تشکر از دستاندرکاران برگزاری، این همایش رانقطه شروع جدی ورودهوش مصنوعی به رسانه،بهویژه رسانهملی قلمدادکرد. دکتر جبلی با اشاره به سهم قابل توجه دانشآموزان در میان شرکتکنندگان همایش، افزود: جوانان و جامعه دانشآموزی، امید کشور هستند. همانگونه که رهبرمعظمانقلاب فرمودهاند، آینده کشوررا باید در امروز مدارس ببینیم. آیندهای شوقانگیز را با این نسل پرنشاط متصور هستیم و رسانهملی در مسیر پیشرو کنار آنان خواهد بود.وی در ادامه با تبریک به برگزیدگان افزود: هوش مصنوعی در واقع حاصل هوش طبیعی انسانهاست که تاکنون از بخش کوچکی از آن استفاده کردهایم. آنچه به ما داده شده، جزئی از دانش گسترده جهان است که در آیات قرآن کریم بر استفاده از آن تأکید شده است. رئیس رسانهملی با اشاره به جایگاه عقل در آموزههای دینی اظهار داشت: هرجا خداوند انسان را به قضاوت در باب حقوباطل فرا میخواند، از او خواسته تا از عقل و هوش خود استفاده کند. انسان بهعنوان «حیوان ناطق» شناخته میشود و نطق، یکی از مظاهر هوش و عقل است. خداوند بهخاطر آفرینش انسان که موجودی عاقل و هوشمند است، به خود آفرین گفته و همین عقل و هوش، انسان را از دیگر مخلوقات متمایز و او را درمعرض مسئولیتهای بزرگ قرار میدهد.
انسان هزاران برابر قویتر از هوش مصنوعی
وی هوش مصنوعی را محصول عقل و دانش بشر خواند و تأکید کرد: این پدیده که چهره جهان را در آینده نزدیک دگرگون خواهد کرد، تنها نتیجه بخش کوچکی از توانمندیهای ذهنی انسان است. انسان میتواند هزاران برابر قویتر از هوش مصنوعی خلق کند، پس هرگز نباید در برابر آن تسلیم شود.هوش مصنوعی باید قدرت پژوهش و دانشافزایی را در ما فزونی ببخشد، نه اینکه مقابل هوش طبیعی انسان قرارگیرد.رئیس سازمان صداوسیما با اشاره به ضرورت بومیسازی این فناوری گفت: هر جامعهای براساس تاریخ، فرهنگ و سبک زندگی خود نیازمند نسخهای خاص از هوش مصنوعی است. ما باید از تجارب جهانی استفاده کنیم اما هوش مصنوعی را با توجه به فرهنگ و تمدن خودمان توسعه دهیم. همانگونه که رهبری تأکید کردهاند، باید خالق عناصر اولیه و بومی این پدیده فناورانه جدید باشیم.
مسئولیت سنگین رسانهملی در قبال افزایش سواد رسانهای
وی با اشاره به تهدیدات هوش مصنوعی، ازجمله تولید محتوای جعلی، افزود: رسانهملی مسئولیت اخلاقی سنگینی در قبال افزایش سواد رسانهای جامعه دارد. باید برنامههای آموزشی تولید کنیم تا مردم بتوانند واقعیت را از جعل تشخیص دهند. پیش نیاز این کار، ارتقای دانش و مهارت همکارانمان در سازمان است. ساختارهای جدیدی برای آموزش هوش مصنوعی در صداوسیما ایجاد شده است و دانشگاه صداوسیما نیز باید دانشجویان را با فرصتها و تهدیدات این فناوری آشنا کند. رئیس صداوسیما با اشاره به لزوم بهرهگیری از استعدادهای جوان گفت: هوش مصنوعی در جهان به یک صنعت پرسود تبدیل شده است. اگر میخواهیم آثار فاخر مانند مجموعه «موسیکلیمالله» را با کیفیت بالا و هزینه کمتر بسازیم، باید از فناوریهای جدید در تولید آنها استفاده کنیم. همچنین باید به ظرفیت عظیم مردمی تکیه کنیم و نخبگان را جذب نماییم. اگر تنها به ساختارهای اداری متکی باشیم، در این عرصه عقب خواهیم ماند. برای گامبرداشتن در مسیر سند تحول نیازمند استفاده از تجارب دیگران، ضمن بهروزرسانی دانش خود هستیم. وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با تشکیل ستاد هوش مصنوعی و حمایت دولت، عقبماندگیهای کشور در این حوزه جبران شود و رسانهملی در کنار مجلس و سایر نهادها، نقش فعالتری در توسعه هوش مصنوعی ایفا کند.
دانشآموزان بهرهبردار هوش مصنوعی
علیرضا کاظمی، وزیر آموزشوپرورش در این مراسم عنوان کرد: از جامعه بزرگ دانشآموزی و معلمان تشکر میکنم که شرکت کردند. خداقوت به دکتر جبلی و معاونین میگویم که این اقدام ارزشمند را برنامهریزی کردند. اگر از من بپرسند حاصل این همایش چه بوده، میگویم صداوسیما امروز مسیر حرکتش را در فرآیند هوش مصنوعی پیدا کرده و میداند میخواهد چهکند؛ در واقع آغاز یک حرکت است. بهنظرم عدد شرکت دانشآموزان پیام مهمی دارد، چون نشان میدهد بزرگترین بهرهبردار هوش مصنوعی، جامعه دانشآموزی است. بزرگترین جامعهای است که باید روی آن سرمایهگذاری کرد و میتواند منویات رهبری را محقق کند.برنامهریزی ما در وزارتخانه این است که ۲ میلیون دانشآموز را با این حوزه آشنا کنیم. این را باید تاکید کنم که اگر به این لایههای عمیق راه پیدا نکنیم فقط بهرهبردار خواهیم بود. راهش این است که امروز از پژوهشسراهای دانشآموزی و دورههای ابتدایی آغاز کنیم تا استعدادها شناسایی شوند. فاز اول، آشنایی و ادبیات این حوزه و فاز بعدی، بهرهبرداری از ظرفیتهای هوش مصنوعی و درنهایت تولید محتوا براساس هوش مصنوعی است.
آموزشوپرورش دانشآموزان را پای کار آورد
شاهید مظفری، سرپرست مرکز طرح، برنامه و بودجه صداوسیما در مراسم اختتامیه این همایش گفت: اختتامیه این همایش را با تواناییهایی پیش بردیم که در جوانان و نوجوانان شناسایی کردیم. اتفاق خوب این است که از شهریور سال قبل، هر ماه یکی از معاونتهای سازمان متولی برگزاری نشست تخصصی شد و شاهد برگزاری نشستهایی برای شناسایی ظرفیتها بودیم. تمام معاونتها پای کار بودند؛ از ساترا که بحث تنظیمگری در رصتا بود تا بحث حکمرانی رسانه در معاونت طرح و برنامه. مرکز تحقیقات هم بهعنوان هسته اندیشهورزی، نشستهایی را برگزار کرد تا در این حوزه عمیق شویم. بعد از آن در بخش صدا و بخش سیما هم وارد شدیم تا به قلهای که اجلاس فنی سازمان رقم خورد و این اجلاس به هوش مصنوعی پرداخته و کاربردها در صنعت رسانه مورد بررسی قرار گرفت.وی تاکید کرد: در فروردین ماه با دانشگاه صداوسیما به جمعبندی رسیدیم که یک جشنواره هم اضافه کنیم. همکار اصلی ما در این بخش دانشگاه صداوسیما بود که آقای اسفندیاری پای کار بودند و بعد علمی همایش را رقم زدند.تلاش کردیم به سمت بخشهای کاربردی برویم. با مشارکتی که شد، ۵۲۱۰ اثر دانشآموزی رسید و مورد ارزیابی قرار گرفت. آموزش پرورش بهعنوان رسانه جامع، بخشی از کشور را پای کار آورد که میتواند هسته پیشران ما در این حوزه باشد. در آثار مردمی ۶۶۰۶ اثر رسید که ۱۷۹ قطعه مستند، ۱۲۷۳ پوستر و تصویرسازی، ۱۴۴ قطعه داستان، ۷۱ فیلمنامه، ۶۸ کاریکاتور، ۶۱ نماهنگ و... بود.
استقبال گسترده از نشستها
مظفری گفت: در نهایت به ۱۶ اثر برتر در حوزه دانشآموزی رسیدیم که تقدیر شدند. در بخش مردمی هم ۲۹ اثر قدردانی شد و ۱۰ اثر شایسته تندیس دارا (دستیار ایرانی رسانههای ایران) هستند. ۷۶ غرفه نمایشگاهی که بیشتر از دانشبنیانها بودند، درطول این دو روز برپا شدند. همچنین ۲۵ نشست علمی در موضوعات مختلف در بخشهای میانرشتهای برگزار شد و ۱۸ مسأله اساسی شناسایی تا تبدیل به فراخوان مقاله شود.استقبال ازنشستهابهگونهای بودکه برخی افراد در کارگاهها ایستاده شرکت کردند. از مجموعهسکوهای رسانهای کشور و با همکاری ساترا، ۵ حوزه مورد ارزیابی قرار گرفت و ۳ حوزه شایسته تقدیر شدند.وی عنوان کرد: امشب از غرفهها و نشستها در هر بخش دو برگزیده خواهیم داشت. در این دو روز معبر شهدا را هم داشتیم که با بارکدهای قرارگرفته روی تابلوها، شهدا با مخاطب صحبت میکردند تا بخشی از وصیتشان با هوش مصنوعی ارائه شود. البته در افتتاحیه و اختتامیه از حضور خانواده شهدا بهره بردهایم. مظفری عنوان کرد: امشب در بخش مردمی همایش هوش مصنوعی، از ۲۹ اثر قدردانی و ۱۰اثر شایسته معرفی میشوند که تندیس دارا را دریافت کنند. دارا بهمعنای دستیار ایرانی رسانههای ایران است.
تصویب کلیات هوش مصنوعی در مجلس
رضا تقیپور، نماینده مجلس و وزیر اسبق ارتباطات نیز در این مراسم عنوان کرد: این همایش برای خیلی از سازمانها الگو خواهد بود. امروز همه در جریان هستید که هوش مصنوعی در بخشهای مختلف تأثیر بسیاری بر کل تحول در رسانه داشته است. در کنار آن شاهد هستیم که تأثیر عمیق هوش مصنوعی در علوم شناختی، این الزام را بهوجود میآورد که به سرعت بیشتری نهتنها در صداوسیما بلکه در سایرعرصهها داشته باشیم. وی ادامه داد: امروز تأثیر هوش مصنوعی را میتوان در عرصههای مشهودی مشاهده کرد که نمونه آن رئیسجمهور قمارباز آمریکا و رفتارهای اوست. این مسائل گوشهای از نقش هوش مصنوعی در جنگ ترکیبی است. اگر امروز دشمنان بشریت با تسلط بر این فناوری آن را علیه بشر و انسانیت بهکار میبرند ما بهعنوان پرچمدار انسان متعالی حتما باید تسلطمان بیشتر از آنها باشد.تقیپور عنوان کرد: دیروز کلیات طرح هوش مصنوعی در مجلس به تصویب رسید که یکی از دهها اقدام مجلس بود.