وزیر نیرو اعلام کرده بود ناترازی برق در تابستان به ۲۰هزار مگاوات میرسد اما گرمای زودرس باعث شد در فصل بهار شاهد خاموشیها باشیم؛ خاموشیهایی که به صنایع رسید و صدای محمد اتابک وزیر صمت را نیز درآورد. هفته گذشته (۲۴ اردیبهشت) وزارت کشور از صنایع پرمصرف انرژی (فولاد و سیمان) خواسته بود فعالیت خود را در این زمینه متوقف کنند. پیامکی که به مدیران صنایع فولاد و سیمان ارسال شده بود بر این اساس بود: «پیرو مصوبه کارگروه مدیریت بهینه مصرف انرژی و ابلاغیه وزارت کشور که ساعتی قبل ابلاغ شد، مقرر است از فردا صبح ساعت هشت کلیه صنایع به مدت ۱۵روز فعالیت ننمایند. میزان مصرف هر صنعت به میزان ۱۰درصد مصرف عادی آن خواهد بود. بدیهی است عواقب عدم رعایت سهمیه ابلاغی برعهده آن صنعت خواهد بود.»
این موضوع از سوی اسکندر مومنی، وزیر کشور تکذیب شد. وی در این باره گفت: «چنین چیزی وجود ندارد بلکه برنامه داریم که مدیریت مصرف انرژی در تمامی بخشها صورت گیرد.»
وی همچنین تعطیلی ۱۵روزه صنایع را شایعه دانست اما نکته قابل توجه اینجاست که به صنایع اعلام شده باید ۹۰درصد مصرف خود را کاهش دهند که این بهمعنای تعطیلی تولید است.
روز جمعه (۲۶ اردیبهشت) نیز وزیر صمت اعلام کرد این نحوه اجرا خارج از برنامه مدیریت مصرفی است که با وزیر نیرو برنامهریزی شده: «این تصمیم که بدون حضور نماینده این وزارتخانه گرفته شده در تضاد کامل با تفاهمنامه اخیر است و جای تأسف دارد که بار دیگر بخش صنعت کشور بهعنوان اولویت نخست اعمال محدودیتهای کمبود برق تعیین شده است.»
دیروز رؤسای «انجمن نوردکاران فولادی ایران»، «انجمن سنگ آهن ایران»، «انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران»، «انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان» و «خانه معدن ایران» در نامهای مشترک از رئیسجمهور خواستار بازنگری در تعطیلی ۱۵روزه صنایع شدند.مدیران کارخانههای سیمان و فولاد به برق منطقهای اعتراض کردند اما از تاریخ ارسال این پیامک همچنان چراغ این کارخانهها خاموش است.
خاموشی ارزآوران
صنعت فولاد و سیمان جزو صنایع ارزآور غیرنفتی ایران محسوب میشوند. براساس گزارش انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در سال گذشته، نزدیک به ۲میلیون تن تولید فولاد میانی کشور به ارزش حدود یک میلیارد دلار در اثر محدودیتهای برق و گاز کاهش یافت. همچنین آمار صادرات ۱۲ماهه سال ۱۴۰۳ زنجیره فولاد کشور نشان میدهد درراستای ناترازی انرژی، ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور، ۱۳درصد معادل یک میلیارد دلار کاهش داشته است. تحلیل تولید سیمان در کشور نشان میدهد که ظرفیت اسمی این صنعت در کشور نزدیک ۸۹میلیون تن است اما پارسال بهدلیل ناترازی انرژی، ظرفیت تولید به ۷۱میلیون تن رسید که حدود ۶۶میلیون تن آن مصرف داخل کشور و تنها ۱۴میلیون تن بازار صادراتی است.
علیاکبر الوندیان، دبیرکل صنفی کارفرمایان صنعت سیمان میگوید: اکنون تعداد زیادی از کارخانهها متوقف شدند و در تلاش هستیم از طریق وزارتخانههای کشور و صمت بتوانیم جلوی این قطعی برق ناگهانی را بگیریم.
وی ادامه داد: این تعطیلی ۱۵روزه تیر خلاص به صنایع بزرگ کشور است. هرچند ریشه ناترازیهای انرژی از سالهای گذشته شدت یافته اما دود آن به چشم صنایع میرود.
سیدرسول خلیفهسلطانی دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با انتقاد از تصمیم اخیر وزارت کشور در اعمال محدودیت ۹۰درصدی برق بر صنایع فولاد و سیمان تصریح کرد: چنین تصمیمی پیامدهای جبرانناپذیری از اشتغال کارگران گرفته تا اختلال در تعهدات تولیدکنندگان در بازار داخلی و صادراتی را در پی دارد.
دبیر انجمن فولاد درخواست کرد رئیسجمهور یا معاون اول رئیسجمهور به موضوع ورود کنند و با لغو مصوبه اخیر، گفتمان حمایت از تولید خود را اجرایی و البته مطالبه کنند که چرا تفاهمنامه وزارت صمت و نیرو برای اینکه صنایع در اولویت قطعی برق قرار نگیرند، کمتر از دو هفته از امضای آن نقض شده است.