هوشنگ توکلی، از پیشکسوتان عرصه بازیگری، کارگردانی و نویسندگی است که اینروزها مشغول نگارش یک فیلمنامه سینمایی است؛ او درباره داستان این اثر توضیح میدهد: اینروزها بهصورت خیلی جدی برای تولید یک فیلم سینمایی با عنوان«افسانه گیلگمش» کار میکنم. اسطوره گیلگمش که تازه نگارش آن را شروع کردهام، بیشتر وقتم را گرفته.«افسانه گیلگمش» یک کار اساطیری است که بنده بهعنوان نویسنده و کارگردان با محسن علیاکبری به عنوان تهیهکننده کار را جلو میبریم. داستان این فیلمنامه از این قرار است که باستانشناسها نزدیک به صدسال پیش ۱۳ لوح گلی را در میان دو رود (دجله و فرات) پیدا میکنند. زمانی که این اثر را ترجمه میکنند، متوجه میشوند به چه گنجینه بزرگ بشریای دست پیدا کردهاند؛ اثری از اولین تمدن مکتوب، سندی که به حولوحوش هفتهزار سال پیش برمیگردد. گیلگمش اولین پادشاهی است که شهری میسازد که دورش دیوار دارد. مردمش خوشبخت هستند اما کمبودها و نیازهایی دارد که بعدها خدایان آنها را از طریق همزادی بهنام انکیدو که در جنگل بزرگ شده، رفع میکنند. اینها در ابتدا با همدیگر میجنگند و بعدها با هم دوست میشوند و یک سیروسفر روحانی و جهانی را با هم شروع میکنند و...
وی ادامه میدهد: گیلگمش اولین منبع برای همه آثار در حوزه عرفان، تفکر، جاودانگی انسان، پذیرفتن مرگ، عشق و... است. همه بزرگان عالم حکمت، فلسفه و هنر باستان متأثر از این افسانه هستند. نویسندگان بزرگ تحت تأثیر این سیروسفر
گیلگمش هستند. این هنرمند پیشکسوت تلویزیون و سینما در پاسخ به این پرسش که برای پذیرفتن نقشها چه معیار و فاکتورهایی دارد، پاسخ میدهد: اینروزها کمتر بازی میکنم، اما از لحاظ ذهنی فعال هستم. باید متنی باشد که بهدلم بنشیند. این اواخر خیلی متنی که راضیام کند، پیشنهاد نشده که مقابل دوربین قرار بگیریم. معمولا در کارهایی که خودم میسازم در یکی از نقشها هم بازی میکنم. ممکن است اگر کارها خوب پیش برود، درهمین کار افسانه گیلگمش هم یکی از نقشها را بازی کنم. توکلی خاطرنشان میکند: دوران جدیدی در نسل چهارم بعد ازما وارد عرصه فعالیت هنری شده؛ در واقع دنیا در حال حرکت و روبهجلو است. طبیعتا داستانهایی که نسلهای جدید مینویسند و آثاری که تولید میکنند، کمکم برایم بهعنوان یک هنرمند قدیمی مسأله ایجاد میکند؛انتخابکردن سخت میشود.طبیعی است که تولیدات انجام شود.اگر پیشنهادی قرابتی با خلاقیت ذهنیام داشته باشد، حتما میپذیرم.وی درباره این پرسش که کار درکدام عرصه دغدغه اوست، توضیح میدهد: بیشتر انگیزهام در تولید اثر است؛ اولویت اولم طی این چهل-پنجاه سال نویسندگی و کارگردانی بوده و طبیعی است گاهی هم در آثار خودم بازی کردهام اما در کارهای دیگران اگر پیشنهادی بوده که مورد علاقهام بوده، بازی کردهام.
توکلی در پاسخ به این پرسش که مهمترین دلیل ماندگاری برنامههای پرمخاطب چیست، پاسخ میدهد: ماندگاری برخی آثار بهدلیل نحوه ساخت آنهاست. بهنظرم دوران جدید بیشتر دوران تولید آثار برای سرگرمی است. مردم نیاز بیشتری به سرگرمی و شادی دارند. معمولا تولیدات در حوزه سرگرمیها با تولید آثار هنری فاصله دارد؛ آثار هنری نگاه و نحوه تولید عمیقتری دارند، ساختوساز سختتر اما مطمئنتراست.وی میافزاید: تولید آثار سرگرمکننده زیاد برایم رضایتبخش نیست؛ ترجیح میدهم در دنیای متمرکز ذهنیای که دارم چندتا اثری که تولید میکنم، کشش عمیقتری داشته باشد و در اذهان باقی بماند و حرفی برای گفتن داشته باشد، چه در شرایط تاریخی خودش و چه برای آیندگان. مثلا سریال مدرس را که در دهه ۶۰ کار کردم یک اثر عمیق، پر از دغدغه فکری و حسی با نگاه سالم و دقیق به تاریخ در حوزه فعالیتهای هنری بود که ماندگار شد؛ چند تا کار دیگرم هم همینطور و... اما مدرس بهدلیل اینکه با اقبال بیشتری روبهرو شد و صداوسیما این اثر را بیشتر پخش کرد در خاطرات بیشتر ماند. با اینکه چیزی حدود ۴۰ سال از تولید آن میگذرد اما هنوزهم وقتی بیننده نگاهمیکند،میبیندتمام مسائلیکه دراثرمطرح شده،بهروزاست،انگارکه تاریخی و ماندگار شده.کارگردان مطرح کشورمان در ادامه بیشتر درباره آثارش توضیح میدهد: بیشتر به نحوه تولید توجه داشتم و کارهای کوتاه تلویزیونی انجام میدادم. چندین تلهتئاتر خوب ساختم. دوسه سریال دیگر ساختم.
توکلی که خود از اهالی قلم و خیلی کتابخوان است، در این باره میگوید: بیشتر به خواندن کتاب میپردازم، حدود ده ماه میشود که مجدد خواندن رمانهای کلاسیک قدیمی را شروع کردهام. آثار قدیمی و کلاسیک را مرور میکنم؛ از لحاظ ذهنی به آنها نیاز دارم. کاری که در دوران جوانی و نوجوانی خواندهام را مرور میکنم تا ببینم چه ویژگیهایی داشتند که اثرگذار بودند و بهعنوان کارهای جاویدان باقی ماندهاند.تاریخ را هم بهعنوان هدف اصلی دنبال میکنم. گاهی هم اشعار را میخوانم. مقداری هم روی کارهای حافظ متمرکز شدهام، امیدوارم بهزودی بتوانم چند تا از غزلیات حافظ را بهشکل یک طرح پیشنهادی ارائه دهم.