ساعاتی بعد ازاین خبر،سیدعباس عراقچی درشبکه ایکس نوشت:ایران و ایالات متحده روزشنبه درعمان برای گفتوگوهای غیرمستقیم در سطح مقامات عالی ملاقات خواهند کرد. وزیر امور خارجه ادامه داد: این یک فرصت و نیز یک آزمون است. توپ در زمین آمریکاست.
این صحبتها نشان داد که بالاخره تکلیف نامهنگاریها و پیامهای چند هفته اخیر بین تهران و واشنگتن مشخص شده و دوطرف برای شکلگیری یک گفتوگوی جدی به توافقاتی دست یافتهاند. هرچند ترامپ با بیصداقتی مدعی مذاکره مستقیم شد در صورتی که مذاکرات عمان شکل غیرمستقیم خواهد داشت و استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور غرب آسیا و سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان به نمایندگی از دو کشور در مسقط حاضر خواهند شد.
با وجود این جزئیات آشکار مذاکرات آتی نشان میدهد که میز مذاکرات با طراحی ایرانی صورت گرفته است.
جامجم پیش از این و در روز شنبه ۱۶ فروردین در مطلبی با عنوان «عقبنشینی بعد از لافزنی» به تحلیل مذاکرات احتمالی دوطرف در عمان و عقبنشینی آمریکا در گام اول گفتوگوها پرداخت. نویسنده گزارش فوق تاکید کرده بود که «درصورت صحت گمانهزنیهای مطرحشده توسط رسانههای غربی و موافقت آمریکا با مذاکرات غیرمستقیم، جهان شاهد چندین عقبنشینی از سوی غربیها خواهد بود. اول؛ آمریکا که ابتدا مدعی «یا توافق یا جنگ» بود، اکنون مجبور به پذیرش ایده ایران برای یک مذاکره غیرمستقیم شده است. این درحالی است که دونالد ترامپ در زیادهخواهی آشکار، همواره موضوع توافق تحمیلی یا اقدام نظامی را مطرح کرده یا در حداقلیترین موضع خواهان مذاکره مستقیم بوده است. دوم؛ پذیرش مذاکرات عمان نشان میدهد زمین بازی طراحیشده واشنگتن از طریق کانال امارات مورد موافقت تهران نبوده و خواسته کشورمان برای استمرار مسیر مذاکرات غیررسمی ازطریق عمان، اجبارا مورد قبول طرف آمریکایی قرار گرفته است. سوم؛ ایران بهطور رسمی اعلام کرده که مذاکرات در چارچوب مسائل هستهای را به رسمیت میشناسد و هرگونه مذاکره منطقهای و دفاعی (پهپادی و موشکی) را رد میکند. به بیان دیگر مذاکرات احتمالی عمان با دستور کار ایرانی برگزار خواهد شد، به صورتیکه ایران محل مذاکره، موضوع مذاکره و حتی شکل مذاکره را انتخاب خواهد کرد و عضو خاطی برجام باید در زمینی که قبلا آن را با یک اقدام غیرمسئولانه و یکجانبه تخریب کرده بود، بازی کند.» اکنون که صحت این تحلیل مشخص شده همه منتظرند تا نتیجه این مذاکرات را نظارهگر باشند و ببینند آیا اراده واقعی در طرف آمریکایی برای حصول نتیجه واقعبینانه وجود دارد یا خیر. وزیر امور خارجه کشورمان در یادداشتی که در روزنامه آمریکایی واشنگتنپست منتشر کرد با اشاره به همین مهم نوشت: «اکنون توپ در زمین آمریکاست. اگر آمریکا بهدنبال راهحل دیپلماتیک واقعی است، ما مسیر آن راپیشتر نشان دادهایم اما اگر هدفش تحمیل اراده از طریق فشار باشد، باید بداند: ملت ایران در برابر زبان زور و تهدید، متحدانه و قاطع واکنش نشان میدهد. اکنون فرصتی وجود دارد تا ایالات متحده سرانجام یک «رئیسجمهور صلح» داشته باشد. اینکه آیا این فرصت را مغتنم میشمارد یا نه، انتخاب خود آنهاست.»
عراقچی همچنین تاکید کرد ایران دیپلماسی را ترجیح میدهد اما بهخوبی میداند چگونه از خود دفاع کند. ما نه در گذشته در برابر تهدیدها تسلیم شدهایم ونه اکنون و نه درآینده تسلیم خواهیم شد. ماخواهان صلح هستیم اماهرگزتسلیم را نمیپذیریم.
جهان نظارهگر آزمون صداقت آمریکا
در همین ارتباط کشورهای مختلف واکنشهای مثبتی داشته اما عمدتا با نگرانی به صداقت آمریکا در این مورد نگریستهاند. یک سخنگوی اتحادیه اروپا ضمن استقبال از مذاکرات آتی میان ایران و آمریکا تأکید کرد که تنها راهحل پایدار برای رسیدگی به موضوع هستهای ایران، راهحل دیپلماتیک است.
شبکه خبری اسکای نیوز و روزنامه گلوبال تایمز گزارش دادند که چین هم خواستار«صداقت»آمریکا درمذاکرات با ایران شده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز گفته است: روسیه از تماسهای برنامهریزی شده بین آمریکا و ایران در عمان در راستای کاهش تنشها در موضوع برنامه هستهای حمایت میکند و خواهان حل و فصل دیپلماتیک مسائل است.
خواب صهیونی برای لیبیسازی ایران
درمقابل اما رسانههای رژیمصهیونیستی از این مذاکرات نگران شدهاند.یدیعوت آحارونوت در این ارتباط نوشت: «مذاکرات آمریکا با ایران و احتمال توافق هستهای جدید قطعا نگرانی عمیقی را در اسرائیل ایجاد خواهد کرد. ایرانیها ممکن است با توافق کمی بهتر از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ موافقت کنند اما زیرساختهای هستهای و سانتریفیوژهای خود را حفظ خواهند کرد. در مقابل، آنها خواستار لغو تحریمهای ظالمانه آمریکا و نیز تهدید نظامی ترامپ خواهند بود.»
صهیونیستها البته صراحتا به چیزی جز نابودی تأسیسات هستهای ایران و عدم رفع تحریمها رضایت ندارند. آنگونه که بنیامین نتانیاهو در دیدار خود با دونالد ترامپ گفت: «همگی خواستار جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستیم. اگر بتوانیم مشابه لیبی، از طریق اقدامات دیپلماتیک، بهطور کامل مانع این مسأله بشویم، دستاورد خوبی خواهد بود.» به بیان دیگر طراحی صهیونیستها چشماندازی همچون لیبی را برای ایران در نظر دارد. این مسأله در بین مقامات و برخی نزدیکان دولت ترامپ نیز طرفدارانی دارد. تام کاتن، سناتور مطرح آمریکایی و نزدیک به جمهوریخواهان حاکم در واشنگتن گفته بود: «ترامپ ترجیح میدهد توافق با ایران مانندتوافقی باشد که لیبی درسال۲۰۰۳با ایالات متحده انجام داد.»
لیندسی گراهام، سناتور مطرح آمریکایی نیز گفته است: «من از راهحل دیپلماتیکی با ایران حمایت میکنم که مشابه الگوی مورد استفاده در قبال لیبی باشد.» اندیشکده آمریکایی دفاع از دموکراسی یا FDD نیز در قالب پیشنهاد به ترامپ، مدل توافق مطلوب آمریکا و اسرائیل با ایران را مدل لیبی معرفی کرده است. همه این موارد نشان میدهد باید در برابر تلاشهای خصمانه دشمنان با هوشیاری رفتار کرد.
نشست سهجانبه ایران، روسیه و چین برگزار شد
همزمان با خبر مذاکرات آتی ایران و آمریکا؛ کاظم غریبآبادی، معاون وزیر امور خارجه کشورمان روز گذشته خبر داد: پیرو تفاهمات معاونین وزرای امور خارجه در پکن، در مسکو جلسهای ثمربخش و سازنده در سطح کارشناسی و فنی بین ایران، روسیه و چین برگزار شد. هیأتهای کارشناسی در این نشست ضمن به اشتراک گذاشتن دیدگاه و پیشنهادات خود درخصوص مسیر پیشرو و تحولات مرتبط با موضوع هستهای، رفع تحریم و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، بر تعهد خود به استمرار هماهنگیهای نزدیک سهجانبه تأکید کردند. ایران براساس تعهد اصولی خود به دیپلماسی، به رایزنی با همه طرفهای ذیربط ادامه میدهد.