نخستین موارد از اختلافات او با سایر مقامات، هنگام استعفای بنی گانتس، گادی آیزِنکوت و مدتی بعد یوآو گالانت از کابینه جنگ نمایان شد؛ اما از اواخر سال ۱۴۰۳ و ابتدای ۱۴۰۴ به نظر میرسد نتانیاهو با نظام قضایی وارد نبرد شده است. او حتی پیش از جنگ نیز متهم به فساد بود و دراسفندماه با سه اتهام رشوهخواری، تقلب و نقض امانت به دادگاه بخش اورشلیم (بیتالمقدس) فراخوانده شد. در ۲۶ اسفند سال گذشته،نتانیاهو بهصورت ناگهانی رونِن بار را ازمنصب ریاست «شینبِت»، آژانس امنیت داخلی اسرائیل، که به شاباک نیز معروف است، اخراج کرد. با توجه به اینکه امور اطلاعاتی فلسطین بر عهده شینبت است، برکناری رونن بار میتوانست تأثیر بهسزایی بر چگونگی تداوم جنگ ویرانگر رژیم اسرائیل علیه نوار غزه داشته باشد.
تعارض با دستگاه امنیت داخلی
رونن بار از مهر ۱۴۰۰ توسط نفتالی بِنِت، نخستوزیر پیشین منصوب شده بود. نتانیاهو از ابتدا بر سر مدیریت جنگ و مذاکره با حماس با بار به اختلاف رسید، تا اینکه در اسفندماه اعلام کرد دیگر اعتمادی میان او و رئیس شینبت وجود ندارد و او را «معاف» (اخراج) کرد. رونن بار از پیش مشغول تحقیقاتی پیرامون این احتمال بود که دستیاران نتانیاهو بهطور نابجا از دولت قطر مبالغی دریافت کردهاند. نتانیاهو در واکنش، این تحقیقات را دارای انگیزههای سیاسی توصیف کرده بود. بار در پانزدهم فروردین امسال، در مورد چرایی برکناریاش توضیح داد که حذف او زمانی کلید خورد که از اجابت درخواستهای نتانیاهو برای مانعتراشی در محاکمهاش خودداری کرد. همچنین بار ادعا کرد که نتانیاهو از او میخواسته از قدرت شینبت برای رفتارهایی سوءاستفاده کند که «علیه شهروندان» بودهاند. این رفتارها میتوانند اشاره داشته باشند به جاسوسی از شهروندان و مقامات صهیونیستی که با سیاستهای نتانیاهو و حزب لیکود مخالفت داشتهاند. وی اعلام کرد که تا زمان پایان تحقیقات در مورد دفتر نخست وزیر، اخراج خود را نمیپذیرد و انتظارات نتانیاهو برای وفاداری شخصی، با منافع عمومی و استانداردهای اخلاقی «شینبت» در تضاد است. مسأله زمانی حاد شد که گالی بَهارَو میرا، دادستان کل اسرائیل اعلام کرد برکناری رونن بار غیر قانونی و برخلاف منافع عمومی است و موقعیت او برای امنیت ملی حیاتی است. دیوان عالی رژیم صهیونی در مقابله به مثل علیه نتانیاهو، برکناری بار را دارای انگیزههای سیاسی دانست. نتانیاهو و یاریو لِوین، وزیر دادگستری که هر دو از طرفداران «اصلاحات قضایی» جنجالی -با هدف افزایش اختیارات وزارت دادگستری، مصونیت قضایی نمایندگان مجلس و اصلاحات رسانهای - هستند، سریعا با این حکم مخالفت کردند و آنرا مداخلهای خطرناک در فرآیند دموکراتیک خواندند. نتانیاهو حتی قصد داشت سرلشکر الی شَرویط، فرمانده سابق نیروی دریایی ارتش اشغالگر را بهعنوان جانشین بار نصب کند اما به خاطر طرفداری شرویط از اصلاحات قضایی و مخالفتش با ترامپ، نتانیاهو از انتصاب وی منصرف شد. نهایتا رونن بار موفق شد سمت خود را حفظ کند و در نتیجه، تحقیقات در خصوص فساد دفتر نخست وزیری را از سر بگیرد.
فساد اطرافیان
محور این تحقیقات شینبت و پلیس، موضوعی است معروف به «قطرگِیت» یا رسوایی قطر،به معنی پرداختهای ناشایست قطر به دو تن از دستیاران نخستوزیر رژیم صهیونی که در محاکمه نتانیاهو به اتهام فساد نیز حضور دارند. ادعا میشود نتانیاهو و خانوادهاش «هدایا» و «الطاف» لوکس از اشخاص ثروتمند و تجار نزدیک به حکومت قطر دریافت نمودهاند تا در ازای آن تصمیم سیاسی خاصی به نفع قطر اتخاذ کنند یا پوشش رسانهای مطلوب قطر را انجام دهند. در صورتی که نتیجه این تحقیقات مثبت باشد، رسیدگی به پرونده فساد قدیمی نتانیاهو برای او دشوارتر خواهد شد. اکنون الی فلدشتاین سخنگوی امور نظامی دفتر نخستوزیری و یوناتان اوریخ سخنگوی رسانهای و مشاور ارشد نتانیاهو، در حال محاکمه در دادگاه بخش تلآویو میباشند. تصور میشود آنها برای ارتقای تصویر قطر در اسرائیل -از جمله پیش از جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲- تلاش کرده باشند. اتهام فلدشتاین، نشر اسناد حساس درخصوص مذاکرات با حماس به رسانههای خارجی از جمله روزنامه آلمانی«بیلد»وروزنامه بریتانیایی داستان یهودی است.اوریخ نیزمتهم است به ارتباطبامأمورخارجی، رشوهخواری، تقلب، نقض امانت،پولشویی و انتشار تصویر مثبت ازقطر وتصویر منفی ازمصر درمذاکرات غزه.برخی از صاحبنظران معتقدند این عمل میتوانسته بر مذاکرات آتشبس با حماس تأثیر منفی بگذارد. پیشتر پلیس در جریان بازجوییهای جداگانه، از این دو نفر اظهارات متناقض شنیده بود. پلیس از نتانیاهو خواسته بود در دادگاه این دو تن بهعنوان شاهد حاضر شود. او پس ازحضور در دادگاه در دوازدهم فروردین، روند دادرسی را محکوم و دستیارانش را «گروگان» خواند. اکنون ظاهرا علاوه بر باتلاق غزه، باتلاق قضایی هم وجود دارد.
نابسامانی در اسرائیل
گزارش شینبت درباره دلایل شکست تلآویو در عملیات طوفانالاقصی۲۰۲۳که اوایل اینماه منتشر شد، بهطور غیرمستقیم به نتانیاهو حمله کرد و گفت که اسرائیل برای سالها ازیک«سیاست سکوت که به حماس اجازه داد تا ساختوساز نظامی گستردهای انجام دهد» پیروی کرده است. این انتقاد ضمنی در حالی صورت گرفت که شینبت تحقیقات خود را در مورد اتهامات مربوط به دریافت مبالغ و هدایایی از قطر توسط نزدیکان نتانیاهو برای ترویج منافع این کشور، حتی در حالی که این کشور حاشیه خلیجفارس بخشی از هزینههای جنبش حماس در غزه را تأمین میکرد، تشدید کرد. ملمان گفت که یکی از بزرگترین نگرانیهای بار، انتصاب یک وفادار مطیع دولت به جای او است که پیامدهای بزرگی برای تحقیقات درباره رسوایی قطرگیت (کنایه به رسوایی ریچارد نیکسون، رئیسجمهور سابق آمریکا در هتل واترگیت) و بسیاری موارد دیگر خواهد داشت. از سوی دیگر، نتانیاهو به «از دست دادن مداوم اعتماد حرفهای و شخصی» برای اخراج بار اشاره کرده است که قرار است تا ۱۰ آوریل اجرایی شود. بار این موضوع را رد کرده و به ماهها همکاری مؤثر با نخستوزیر اشاره کرده و در نامهای که این هفته منتشر شد، اخراج خود را عمدتا ناشی از«منافع شخصی»نتانیاهو توصیف کرد. این فرمانده سابق نوشت: «اخراج مدیر شینبت دراین زمان [و] به ابتکارنخستوزیر،تهدیدی مستقیم برای امنیت اسرائیل است.» منتقدان ادعا کردهاند که اوسعی درپوشاندن شکستهایی داردکه به عملیات طوفانالاقصی در اکتبر۲۰۲۳ منجر شد. حامیان او گفتند که او کار خود را انجام میداد و حقیقت را با قدرت میگفت. در همین راستا، فرمانده ارشد اسرائیل نیز استعفا داد و به «شکست وحشتناک» امنیت و اطلاعات مرتبط با عملیات طوفان الاقصی در۷ اکتبر۲۰۲۳ اشاره کرد.