پس از گذشت دو روز از واکنش اردوغان، ستاد انتخابات این خودمختاری لغو انتخابات مذکور را اعلام کرد اما تنشها و درگیریهای نظامی میان طرفین افزایش پیدا کرد اما از ابتدای شروع حملات ناگهانی گروههای وابسته به دولت ترکیه برای اشغال شهرهای مختلف سوریه شاهد ایجاد مقاومت مردمی با حمایت نیروهای قسد در شمال شهر حلب در محلههای شیخ مقصود، اشرفیه و شیخنجار بودیم که تلاشهای زیادی از سوی تروریستها برای اشغال این محلهها صورت گرفت که در برابر مقاومت کردها شکست خوردند.
در ادامه شاهد تسلط کامل نیروهای قسد در دیرالزور بودیم که پس از سقوط نظام سوریه این مناطق را خالی کردند و منابع کردی دلیل تصرف را واگذاری نیروهای ایرانی به آنها برای عدم حضور داعش عنوان میکنند. همچنین نیروهای قسد، ی.پ.گ و ی.پ.ژ طبق توافق با حکومت سوریه تسلطی یکروزه بر فرودگاه بینالمللی حلب پیدا کردند که مجددا طبق توافقی که میان کردها و تروریستها صورت گرفت این فرودگاه تحت تسلط تروریستها درآمد. پس از بهقدرترسیدن جولانی، مظلوم عبدی فرمانده نیروهای قسد و صالح مسلم رئیس مشترک خودمختاری کردستان سوریه موسوم به روژاوا از آمادگی برای صلح و مذاکره این ساختار با دمشق خبر دادند.
در هفتههای گذشته شاهد دیدار غیررسمی مظلوم عبدی فرمانده نیروهای قسد به نمایندگی از خودمختاری کردستان سوریه و فیصل یوسف، رئیس شورای ملی کردهای سوریه تحت نظارت آمریکا و فرانسه در حسکه پایتخت این خودمختاری بودیم که طرفین به تداوم دور دوم این دیدارها با حضور صالح مسلم (رئیس حزب اتحاد دمکراتیک)، سران حزب دمکرات کردستان سوریه (نزدیک به خاندان بارزانی) و فیصل یوسف رئیس شورای ملی کردهای سوریه متعهد شدند اما همچنان مجددا شاهد درگیریها میان وابستگان به دولت ترکیه و نیروهای کرد سوریه در مناطق مختلف هستیم که سبب اشغال شهرهای تل رفعت، شهبا و منبج توسط تروریستها شد و اکنون شاهد درگیریها میان طرفین در سد تشرین هستیم که فرهاد شامی سخنگوی رسمی نیروهای قسد در یک اطلاعیه رسمی از تسلط کامل خودشان بر سد تشرین خبر داده است و در اثنای این نبردها شاهد بازشدن نبردی از شمال کوبانی از داخل مرزهای ترکیه و سوریه توسط تروریستها علیه نیروهای کرد در پل مرزی قرهقوزاخ هستیم که مقاومت کردها ادامه دارد. همچنین در راستای واردکردن ضربه مؤثر به تروریستها، شاهد حملات راکتی نیروهای ی.پ.گ به شهر اشغالی سرکانی هستیم.
همچنین طبق آخرین دادههای موجود رسانههای مختلف ترکیه مدعی دیدار غیررسمی مظلوم عبدی و جولانی با نظارت آمریکاییها در دمشق هستند. در آخرین اظهارنظر مقامات فرانسوی، امانوئل مکرون در پیامی ویژه حمایت قاطع خود از کردهای سوریه را اعلام کرده است. همچنین کردهای سوریه نیز در حال حاضر در میانه نبرد در دو جبهه نظامی و سیاسیاند؛ جبهه نظامی برای بقای مناطق خود در مقابل گروههای وابسته به دولت ترکیه در سد تشرین و پل قرهقوزاخ و جبهه سیاسی برای توافقی مهم با دولت مرکزی سوریه در دمشق که در راستای مأموریت سیاسی خود طی چندوقت گذشته با برقراری ارتباط با طرفهای منطقهای و فرامنطقهای در پی جذب حامی جهت مذاکرهای قوی با ساختار جدید سوریه هستند که از مهمترین ارتباطهای منطقهای آنها دیدار رسمی میان مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای قسد با مسعود بارزانی رئیس حزب دمکرات کردستان عراق در اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق دیدار و گفتوگو کردند که هر دو طرف نتیجه این دیدار را مثبت و در جهت تحکیم اتحاد جریانهای کردی-کردی منطقه ارزیابی کردند.
در زمینه روابط فرامنطقهای، هیأتهای اروپایی از جمله آلمان، فرانسه، آمریکا و ایتالیا به حسکه سفر کرده و با سران کرد شمال و شمال شرق سوریه دیدار کردند. هدف این سفرها جذب حمایتهای سیاسی، اقتصادی و نظامی برای مذاکره مؤثر با دمشق است، درحالی که طرفهای غربی نیز بهدنبال منافع اقتصادی و سیاسی خود در شمال سوریه هستند. در ارتباطات داخلی، گفتوگویی رسانهای میان الهام احمد، رئیس مشترک خودمختاری شمال و شمال شرق سوریه، و حسن الشیبانی، وزیر امور خارجه جدید سوریه، در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) انجام شد. حسن الشیبانی در توییتی به زبان کردی کرمانجی بر اهمیت جامعه کردی در حفظ تنوع هویتی سوریه و نیاز به ایجاد کشوری دموکراتیک و عادلانه تأکید کرد. الهام احمد نیز به این بیانیه پاسخ داد و بر اهمیت همکاری برای ایجاد سوریهای براساس عدالت و دموکراسی تأکید کرد. این گفتوگوها احتمال رسمیشدن زبان کردی در سوریه را در آینده نزدیک افزایش میدهد.
در رابطه با مسائل کردها در سوریه در ابتدا باید این را مورد بررسی قرار دهیم که نیروهای کرد در سوریه و اداره خودمختار شمال و شمال شرق سوریه، یک واقعیت میدانی و ساختار موجود سیاسی در سوریه هستند و دارای این قابلیت هستند که معادلاتی را در حد توان خود رقم بزنند اما هرچند ضعیف ولی باید این را توجه داشته باشیم که بهدلیل نداشتن یک متحد ثابت و قوی در صحنه، هر لحظه شاهد تغییر مواضع آنها هستیم اما اینکه کردهای سوریه بهشدت دنبال برقراری ارتباط با دمشق هستند، برای این است که قصد نقشآفرینی کلان و فراگیر در سطح دولت آینده درصورت تشکیل آن را دارند. در مسأله حملات هوایی ترکیه به نیروهای کرد سوریه و درگیریهای گروههای وابسته به دولت ترکیه با شبهنظامیان کرد سوریه، ترکها علاوه بر اینکه قصد دارند مناطق مختلف کردنشین و عربنشین این کشور را که تحت کنترل کردهاست اشغال کنند اما درواقع چند هدف اساسی دارند، منجمله گسترش اراضی سرزمینی خود و ایجاد یک کریدور امنیتی از دریای مدیترانه تا مرز تمرچین بهبهانه مقابله با تروریسم که این میتواند پیامی برای اشغال احتمالی شمال عراق توسط ترکیه باشد؛ البته اکنون نیز درصد قابل توجهی از خاک عراق توسط این دولت اشغال شده است. ترکیه همچنین تقویت فرصتهای اقتصادی و گردشگری خود با اشغال مناطق مذکور را نیز در برنامه دارد اما نقش آمریکا در این درگیریها و جانبداری از کردها به مسأله کسب منافع خود از میادین نفتی سوریه بازمیگردد و به اذعان منابع کردی 85 درصد از خروجی میدان نفتی العمر سهم آمریکاییها میشود؛ شمال سوریه یک نقطه مورداختلاف راهبردی میان ترکیه و آمریکا است و برخلاف دو مسأله راهبردی دیگر نظیر منطقه قفقاز جنوبی و نفوذ در کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس که در مورد آن یک وحدت نگرشی با یکدیگر دارند، در این رابطه نباید نقش فرانسه را فراموش کنیم، زیرا این کشور با توجه به پیشینه تاریخیای که در وقایع سوریه دارد و همواره چشم طمع به این کشور داشته، اکنون نیز با ارسال پیامها و اقداماتی این نوید را به کردها میدهد که میتوانند در کنار آمریکا، فرانسه را نیز شریک خود بدانند و احتمالا برای پیشبرد این اهداف خود برنامه دارند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی رزمایش مشترک ذوالفقار در گفت و گوی اختصاصی با روزنامه «جامجم» تشریح کرد
گفت وگوی اختصاصی روزنامه «جامجم» با دوتن از نمایندگان برجسته حزب الله در پارلمان لبنان
با یوسف رحیمی، درباره تلاش برای تحقق یکی از توصیههای رهبر معظم انقلاب گفتوگو کردیم