در آیین پایانی جشنواره شعر فجر عنوان شد

شعر، امپراتوری زبان فارسی ‌را گسترش داد

اختتامیه نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر، عصر پنجشنبه در تالار حافظ شیراز برگزار شد و برگزیدگان این جشنواره معرفی شدند.
اختتامیه نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر، عصر پنجشنبه در تالار حافظ شیراز برگزار شد و برگزیدگان این جشنواره معرفی شدند.
کد خبر: ۱۴۹۴۵۱۶
 
در این مراسم سیدعباس صالحی‌، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ملاحت زبان فارسی را موجب جهانی شدن شعر فارسی دانست و گفت: هنوز هم شاهد بقایای آن دوره زرین‌نگار هستیم و در عصر حاضر نیز زبان فارسی همچنان می‌تواند به تداوم شعر کمک کند. وی با بیان این‌که ایران در تاریخ و دوره‌های مختلف، فراز و نشیب‌های بسیاری داشته است، گفت: قدرت سیاسی ایران در مراحلی قدرت سخت بود اما پس ازاسلام و به‌ویژه از قرن سوم به بعد شاهد امپراتوری زبان فارسی هستیم.صالحی در ادامه با اشاره به این‌که بخش بزرگی از جهان با فهم و طعم زبان فارسی زیست کرده‌، عنوان کرد: زبان فارسی میانجی ملت‌های مختلف درافق جغرافیایی متنوع بوده است و نزدیک به ۱۰ قرن، زبان فارسی دریک اقلیم جغرافیایی تبدیل به زبان ارتباطی شد.وی با تاکید بر این‌که سهمی از نفوذ و گستره زبان فارسی مدیون شعر بوده‌، گفت: شعر نقش بسزایی در گستره امپراتوری زبان فارسی داشته است. از یک‌سو شعر و از سوی دیگر شاعرانی که هویت زبان فارسی را حفظ کردند، نقش مهمی در گسترش زبان فارسی داشتند؛ نقشی که شاعران و متونی چون شاهنامه در مطرح کردن زبان فارسی به‌عنوان یک زبان اجتماعی و تاریخی داشتند، قابل توجه است. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: زبان فارسی توانسته اتصال تاریخی و تمدنی ایجاد کند. به برکت ترنم‌های شاعرانی چون فردوسی، عطار، مولوی، سعدی و حافظ، حافظه تاریخ سرشار اززبان فارسی شده است.به‌طور کل شاعران نقشی مهم در امپراتوری هزار‌ساله زبان فارسی و غنی‌سازی آن وخلق واژگان جدید داشتند. صالحی با تصریح این‌که دو سرزمین خراسان و شیراز، پایگاه‌های اصلی شعر بوده وهستند، گفت: دریک نگاه به آینده، اختتامیه شعر فجر، آغازی برای این است که فضای سرزمین فردوسی،سرزمین عطار، سرزمین خیام و سرزمین حافظ و سعدی درپیوندی بتوانند پایگاه جدی‌تری برای شعر درگسترش‌بخشی این امپراتوری معنایی ایجاد کنند. صالحی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که غنای واژگانی شعر فارسی به کمک پویایی زبان فارسی آمده‌، گفت: این میان نقش شعر در ضبط واژگان فارسی مهم است.
     
شعر، هنر هویتی فارس 
مهدی رنجبر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز در این مراسم گفت: هنر جاری شعر از هر رودخانه‌ای در دل و جان مردم این دیار جاری‌تر است.
وی با بیان این‌که شعر در استان فارس نه فقط یک هنر بلکه هویتی بوده که قرن‌ها در این خاک جاری است، گفت: این خاک همیشه مأمن شاعران بوده است. در این روزگار که شعر تسلای جان آدمی است، فارس همچنان پرچمدار شعر است. شیراز با غزل‌هایش زنده است و این خاک، کلام را در آغوش می‌کشد. شعر باید همچنان بلندترین و کامل‌ترین صدای فارس باشد.
حسینعلی امیری، استاندار فارس نیز در این آیین گفت: شعر شکوه ادبیات است و باید این شکوه را که خوشبختانه در ایران بزرگ آمیخته به هویت ملی و تاریخی است، پاس بداریم. ماه‌های اولی که به فارس آمده بودم به مناسبت بزرگداشت ۱۵ هزار شهید والا‌مقام فارس خدمت مقام معظم رهبری بودیم که عمده فرمایش‌های ایشان معطوف به هنر، دین و حماسه بود. برند بعضی استان‌ها صنعتی بوده اما برند فارس فرهنگی است. در منطقه نیز شیراز را به‌عنوان شهری که در آن ادب و شعر رواج و رونق دارد، می‌شناسند. در ساحت‌های مختلف، هنر و شعر در شیراز می‌درخشد.
     
برنامه‌های وزیر در فارس
در جریان سفر سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به استان فارس، سه کتابخانه عمومی در شیراز، شهر صدرا و شهرک گلستان این شهرستان و دو کتابخانه سیار در شهرستان مرودشت و کازرون به بهره‌برداری رسید. نخستین کتابخانه عمومی که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد، کتابخانه امین ولایت شهر جدید صدرا بود که به‌عنوان دومین کتابخانه عمومی شهر صدرا به بهره‌برداری رسید. این کتابخانه به صورت یک پاتوق فرهنگی طراحی شده که شامل بخش‌های مختلفی از جمله مجلات جست‌وجوی اینترنتی و برنامه‌های فرهنگی شامل قالیبافی و داستانگویی برای کودکان است.کتابخانه امین ولایت دارای۸۰۰۰ جلد کتاب با زیربنای ۷۵۰ مترمربع است. این کتابخانه بخشی از مسجد و حسینیه علی‌بن ابیطالب‌(ع) شهر صدراست که توسط آستان مطهر شاهچراغ‌(ع) و اداره ‌کل کتابخانه‌های استان برای ایجاد کتابخانه واگذار شده است. دومین کتابخانه‌ای که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد، کتابخانه شهید رئیسی شهرک گلستان شیراز است. این کتابخانه عمومی دارای زیربنای یک‌هزار متر مربع است که ساختمان آن توسط شهرداری شیراز واگذار و به همت اداره ‌کل کتابخانه‌های عمومی استان فارس تجهیز شده است. این کتابخانه شامل بخش‌های مختلفی از‌جمله بخش ویژه نابینایان است.
سومین کتابخانه‌ای که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در شیراز افتتاح شد، کتابخانه الفبا بود که با مشارکت شهرداری در فرهنگسرای محمد‌بهمن بیگی شیراز بهره‌برداری شد. 

معرفی برگزیدگان بخش‌های چهارگانه

هیات داوران نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر، اسامی برگزیدگان وشایستگان تقدیر این دوره را اعلام کردند. همچنین در بخش جنبی این دوره از جشنواره، امیر نجفی برای کتاب‌آرایی مجموعه «مرگ‌سالی» از انتشارات سوره‌مهر به‌عنوان منتخب جشنواره در بخش کتاب‌آرایی معرفی شد.
 
شعر کلاسیک: 
برگزیدگان:
 «شبانماه» سروده فاطمه عارف‌نژاداز انتشارات شهرستان ادب و «کوه‌زاد» سروده قادر طراوت‌پور از انتشارات شهرستان ادب. 
شایسته تقدیر: «خون‌برگ» سروده عباس کیقبادی از انتشارات گفتمان اندیشه معاصر. 
 
شعر نو: 
برگزیدگان: 
«آن‌قدر تلخ که فراموش می‌کنی شکلات است» سروده فاطمه گیلانی از انتشارات سوره‌مهر و «زن آتش» سروده حسنا محمدزاده از نشر ایهام.
شایسته تقدیر: «تو رفته‌ای یا من؟» سروده محمدرضا روزبه از انتشارات فصل پنجم. 
 
شعر محاوره:
شایسته تقدیر:
 «چهیل» سروده سامی تحصیلداری از انتشارات دالاهو و «نَه نِه» سروده الهه رشیدی از انتشارات ریما. 
 
درباره شعر:
برگزیده: 
«شاعران در جست‌وجوی جایگاه: نگاهی دیگر به تحول شعر فارسی» به قلم مسعود جعفری‌جزی از انتشارات نیلوفر.
شایسته تقدیر: «فهلویات: پژوهشی در اشعار بازمانده از زبان ادبی مشترک عراق عجم و آذربایجان» به قلم پژمان فیروزبخش از انتشارات دکتر محمود افشار. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
ابتلای شعر به روزمرگی

دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفت‌و‌گو با «جام‌جم» تأکید کرد آیین‌نامه این رویداد ادبی نیاز به تجدیدنظر دارد

ابتلای شعر به روزمرگی

نیازمندی ها