اهداف سناریوی ترامپ علیه ایران

در مورداظهارات اخیر دونالد ترامپ و اعتراف وی به قدرتمندبودن ایران نکات زیرقابل لحاظ است:
کد خبر: ۱۴۹۲۶۴۴
نویسنده امیرعلی ابوالفتح | کارشناس مسائل آمریکا
 
۱- این‌که نتانیاهو یا برخی رسانه‌ها بگویند ایران ضعیف شده است، قطعا ملاک نیست. 
 
۲- ایران با اقدامات متعددی اثبات کرده که قوی است؛ ایران در سال‌های گذشته با حملات موشکی که آخرین آنها وعده صادق۲ بود و ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش مزه این توان موشکی را در حمله به پایگاه عین‌الاسد چشید، قدرت خود را اثبات کرده است. درواقع، در یک نگاه کلان، قدرت ملی ایران در سال‌های گذشته افزایش یافته است، البته این به معنای انکار مشکلات اقتصادی نیست اما در سال‌های گذشته از هر نقطه در منطقه خطری متوجه ملت ایران شده، به طور متناسب و در زمان مقتضی پاسخ موشکی یا پهپادی داده شده است‌؛ از حمله موشکی به مواضع داعش گرفته تا پاکستان و بعد عین‌الاسد و پایگاه صهیونیست‌ها در سرزمین‌های اشغالی و البته همه این‌ها با توان داخلی صورت گرفته است. 
 
۳- همه این‌ها به‌رغم ۴۰ سال اعمال تحریم علیه کشورمان است که نه‌تنها باعث سرنگونی نظام نشده است، بلکه دستاوردهای زیادی داشته است. در سطح سیاسی، شما شاهد انواع فتنه‌ها علیه جمهوری اسلامی بوده‌‌اید که آخرین آن اغتشاشات سال ۱۴۰۱ بود. اپوزیسیون در بدو امر مدعی بود جمهوری اسلامی برف زمستان را نمی‌بیند در حالی که الان خودش بودجه حمایتی آمریکا را از دست داد و در معرض فروپاشی است.  

۴- اگرچه نحوه و زمان‌بندی انتقال پیام ترامپ قابل تأمل است و باید آن را در محاسبات خود برای فرصت‌سازی احتمالی در نظر گرفت اما در عمل در مقابل ترامپ باید بسیار محتاط بود، چراکه آمریکا ترامپ نیست و در سیاست خارجی این کشور، رئیس‌جمهور تنها عامل مؤثر نیست. در واقع، گفتن این سخنان در حضور نتانیاهو می‌تواند حاوی این هشدار به نتانیاهو باشد که از هر نوع اقدامی که توافق مد نظر ترامپ را تخریب می‌کند، احتراز کند. با این حال، به ترامپ به‌واسطه همان تاجرمابی نمی‌توان چندان اعتماد کرد. دیدیم که با کانادا و مکزیک چه بازی‌ای می‌کند اما حتی اگر فرض کنیم ترامپ صادقانه به‌دنبال توافق هسته‌ای با ایران قوی باشد، ساختار سیاسی و انواع لابی‌های ضد ایرانی موجود در آمریکا اجازه تحقق نیت او را نخواهند داد و در نهایت او را به مسیر اشتباه خواهند کشید. 

۵- ترامپ می‌خواهد به‌طور ضمنی ادعای مکررش در مورد این‌که ایران در دوره اول او به‌واسطه فشار حداکثری و بی‌پولی ضعیف شده بود و وادادن بایدن دربرابر باعث تقویت او شد، به خورد مخاطب داخلی خود بدهد‌؛ ترامپ مدعی است که در دور اول ایران را مهار کرده است و حالا به‌واسطه سیاست‌های بایدن دست‌و‌بالش باز شده و نفت فروخته و به ادعای خودشان، جهان را به‌هم ریخته‌است. 

۶- مجددا با نگاه به داخل رئیس‌جمهور آمریکا می‌خواهد با تعریف از قوت ایران برای خود دستاوردسازی کند و مخاطبان را اقناع کند که با ایرانی قوی توافق کرده‌ایم. در واقع، از این زاویه، هرگونه ضعیف‌نمایی از ایران در نگاه ترامپ منجر‌به برانگیختن انتقادات منتقدینی علیه او خواهد بود که استدلال خواهند کرد، چرا با یک کشور ضعیف و شکست‌خورده مذاکره یا توافق کرده‌ای؟

۷- این سؤال مطرح می‌شود که اگر ترامپ صرفا به دنبال عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، چرا از برجام بیرون آمد؟ در حالی که حتی اگر الان توافق دیگری بشود، تصوری جز همین فرمت برجام با تغییرات جزئی خواهد داشت. این سؤال ما را به اینجا می‌رساند که ممکن است ترامپ از این حربه برای بازکردن باب مذاکره شروع کند و بعد بخواهد در طول مذاکره از خواسته‌های دیگر رونمایی کند. بنابراین، در مورد هرگونه مذاکرات احتمالی با چنین‌فردی هم بایست بسیار محتاط بود. 


newsQrCode
برچسب ها: ترام ایران مذاکره
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها