به گزارش جامجمآنلاین از ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز درباره اخبار منتشر شده مبنی بر پاسخ به تجاوز رژیم صهیونیستی از خاک عراق گفت: حمایت از حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی کشورها یک اصل برای ماست و الگوهای پاسخ ما به تجاوزات رژیم صهیونیستی مشخص است و از همه امکانات مادی و معنوی برای پاسخ به تجاوزات این رژیم استفاده میکنیم.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۱۴ آبانماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
سفر عراقچی به پاکستان
وی با اشاره به شهادت دو خبرنگار در هفته گذشته در غزه یاد آنها را گرامی داشت و گفت: آنها نقش بی بدیلی در ثبت نسلکشی و جنایات در غزه و لبنان ایفا کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه به تماسهای تلفنی وزیر امور خارجه با برخی همتایان در هفتهای که گذشت گفت که در این تماسها درباره آخرین تحولات منطقه و مناسبات دوجانبه گفتگو کرد.
بقایی اعلام کرد که قرار است عراقچی سفری به پاکستان داشته باشد و درباره روابط دوجانبه و تحولات منطقه با این همسایه ایران گفتگو کند.
حمایت از حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی کشورها یک اصل برای ماست
وی درباره خبرهای منتشر شده مبنی بر اینکه قرار است پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی از خاک عراق صورت گیرد، گفت: حمایت از حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی کشورها یک اصل برای ماست و در عمل ثابت کردهایم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: الگوهای پاسخ ما به تجاوزات رژیم صهیونیستی مشخص است. در عین حال طبیعی است از همه امکانات مادی و معنوی برای پاسخ به تجاوزات این رژیم استفاده میکنیم و در این خصوص از تمامی امکانات با همه قوا بهره خواهیم گرفت.
اخراجی صورت نگرفته
وی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر اخراج تعدادی از کارکنان سرکنسولگریهای ایران در آلمان (۳۲ نفر) گفت که اخراجی تا الان صورت نگرفته و در چند روز گذشته تماسهای مستمری در تهران و برلین انجام شد و روشن کردیم این اقدام دولت آلمان به هیچعنوان قابل توجیه نیست.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: واکنش آلمان در قبال موضوعی که اولاً مربوط به صلاحیت قضایی ایران است و ثانیاً درباره یک تبعه ایران است که دارای گذرنامه آلمانی است، توجیهپذیر نیست. این فرد مرتکب جنایات تروریستی متعدد شده و یک نمونه اقدام تروریستی است که در شیراز صورت گرفت و منجر به شهادت ۱۴ نفر و مجروح شدن ۲۰۰ نفر شد.
بقایی ادامه داد: طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران به این جرم رسیدگی شد. روند دادرسی بهصورت عادلانه و شفاف با حضور خانوادههای قربانیان انجام شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: جرمی که صورت گرفت، در شمار جرایم شدید است که در سطح بینالمللی به این عنوان از آن یاد میشود. طبق قوانین ما جزایش مشخص است.
وی ادامه داد: درباره حمایت از ایرانیان مقیم آلمان از همان ابتدا مجموعه جلساتی در وزارت امور خارجه و جاهای دیگر مرتبط برگزار شد که اطمینان حاصل کنیم روند ارائه خدمات کنسولی بدون مشکل ادامه خواهد یافت. تدابیری را اتخاذ کردیم که هم با تقویت سامانه برخط و تقویت نمایندگیها در مناطق همجوار خدمات کنسولی را بدون مشکل ارائه دهیم.
واکنش ما در برابر هر تجاوزی قطعی و قاطع خواهد بود
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه اگر آتشبس در غزه و لبنان رخ دهد ایران از حمله به رژیم صهیونیستی صرفنظر خواهد کرد؟ گفت: واکنش ما در برابر هر تجاوزی قطعی و قاطع خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: مشکل اصلی در حال حاضر نسلکشی در غزه و ادامه تجاوزات در لبنان است. مادامی که این وضعیت وجود دارد منطقه در معرض تشدید ناامنی و گسترش جنگ است. از همه ابتکارات در سطح منطقه و فراتر از منطقه برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی حمایت کردهایم.
همه سناریوها را بررسی کردهایم
وی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر تصمیم انگلیس برای استفاده از اسنپ بک گفت: همه سناریوهای محتمل را از مدتها قبل بررسی و درباره واکنشهای احتمالی تصمیمگیریهای لازم اتخاذ شده است. گفتهایم هیچ بهانهای برای توسل به سازوکارهای پیشبینی شده در قطعنامه ۲۲۳۱ وجود ندارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران کماکان به آنچه در برجام تعهد داده بود، پایبند است. کارهایی که ما انجام دادیم بعد از یک سال از خروج یکجانبه آمریکا و در چارچوب برجام صورت گرفت و برای بازگرداندن توازن به برجام و در پی قصور طرفهای اروپایی بود.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره ارسال بیشتر تجهیزات نظامی آمریکا در غرب آسیا گفت: حضور آمریکا در منطقه یک حضور ثباتزداست.
یکی از اصول سیاست خارجی ما این بوده که منطقه با حضور نیروهای بیگانه به ویژه آمریکا مواجه است با مشکل و تنش مواجه خواهد ماند. حضور و تقویت نظامی آمریکا در منطقه در راستای تنش زایی بیشتر است و بر عزم و اراده ما در دفاع از خود تأثیری نخواهد داشت.
وی گفت: باید کشورهای منطقه را به این نتیجه برساند که برای دفاع از امنیت و ثبات منطقه لازم است با کمک همدیگر موضوعات منطقهای را به پیش ببریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال دیگری بیان کرد: ایران هرگونه دست اندازی و تجاوز به امنیت ملی و تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی را با تمام قوا و شدیدترین وجه پاسخ خواهد داد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات کمال خرازی و اینکه آیا قرار است در دکترین هستهای ایران تغییری ایجاد شود، گفت: موضع رسمی ما در رد سلاحهای کشتار جمعی و ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران کاملاً واضح است.
بقایی افزود: در سخنرانی اخیر مقام معظم رهبری تأکید شد ما به هر چه که لازم باشد برای دفاع از ایران مجهز خواهیم شد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره ارسال پیام به ایران گفت: ما اولاً از تلاش همه کشورهای همسایه و دوست برای جلوگیری از تشدید ناامنی و نسل کشی در غزه و لبنان حمایت میکنیم.
بقایی ادامه داد: از اقدام ترکیه برای کارزار منع فروش تسلیحات به رژیم صهیونیستی حمایت میکنیم. ما این رژیم را به رسمیت نمیشناسیم و درباره آمریکا ارسال پیامها مشخص است و سفارت سوئیس این وظیفه را برعهده دارد.
بقایی درباره سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران گفت: سفر در دستورکار است و درباره تاریخ دوستان در حال گفتگو هستند و به محض قطعی شدن اطلاع رسانی خواهد شد.
وی درباره رایزنیهای غریبآبادی معاون وزیر خارجه با گروسی در وین اظهار داشت: موضوع رایزنیها مشخص است مواردی است که آژانس درباره برنامه ما مطرح کرده و در حال مشورت مستمر برای رفع ابهامات و سوءتفاهمات هستیم. سفر غریبآبادی نیز در همین راستا بود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی بیان کرد: از همه روندهایی که باعث پاسخگویی و بازخواست مقامات رژیم صهیونیستی به خاطر جنایاتش در فلسطین و لبنان شود حمایت کردیم و از ابتدای این روند مکاتباتی با دبیرخانه دیوان بینالمللی کیفری انجام شد.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره برگزاری نشستی در عربستان درباره راهکار تشکیل دو دولتی در فلسطین اظهار داشت: دفاع همه جانبه ایران و حمایت از آرمان فلسطین و حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین به عنوان تعهد و تکلیف حقوق بینالمللی و هم به عنوان یک وظیفه اخلاقی، انسانی و اسلامی امر واضحی است.
در ۴۵ سال گذشته ثابت کردهایم در حمایت از آرمان فلسطین ثابت قدم هستیم
وی بیان کرد: آنچه امروز اهمیت مدارد توقف کشتار مردم فلسطین است. در شرایطی که باریکه غزه و کرانه باختری در معرض انواع جنایات این رژیم است. تمام تلاش کشورهای منطقه و جهان باید خاتمه دادن به این وضعیت باشد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: رویکرد و تمرکز رژیم صهیونیستی بر این است که کلیت موضوع فلسطین به فراموشی سپرده شود. لازم است کشورهای اسلامی و منطقه اطمینان حاصل کنیم از توقف نسلکشی و جنایات در غزه.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره استفاده رژیم صهیونیستی از خاک عراق و پیگیریهای انجام شده در این باره بیان کرد: اخیراً دولت عراق یادداشت اعتراضی را نزد سازمان ملل ثبت و نسبت به سوءاستفاده از فضای این کشور برای اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی اعتراض کرد.
وی در پاسخ به سؤال دیگری بیان کرد:حضور نظامی آمریکا همیشه وجود داشته و افزایش آن تاثیری در عزم و اراده ما برای دفاع از کشور ایجاد نخواهد کرد.
وی درباره اذعان رئیسجمهور اوکراین مبنی بر اینکه سلاح ایران در اوکراین استفاده نشده؟ گفت: اولین بار مقامات آمریکایی در این خصوص مباحثی را مطرح کردند و بر مبنای همین ادعاهای بیاساس تحریمهایی را علیه ملت ایران وضع کردند از جمله علیه صنعت هواپیمایی کشور که استفاده کنندگان آن مردم ایران هستند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر وزیر خارجه عمان به تهران این خبر را تأیید نکرد
بقایی گفت: کانالهای ارتباطی بین ما و آمریکا از مجرای مشخص که دفتر حفاظت منافع آمریکاست وجود داشته و در مقاطع مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
وی افزود: مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در مورد موضوع هستهای بود که بعد از اتفاقات دو سه هفته اخیر عملاً معلق شد.
بقایی گفت: مردم ایران در ۴۵ سال نشان دادن فارغ از رفتوآمد دولتهای مختلف در آمریکا همیشه آماده دفاع از کیان ایران و پشیمان کردن هرگونه تعدی و تجاوز علیه حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران بودند و این عزم و اراده در ما وجود دارد و حتما تقویت خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ریاکار خواندن اروپا از سوی عراقچی اظهار داشت: بعضی از کشورهای اروپایی تامین کننده و جزو تأمین کنندگان اصلی تسلیحات برای رژیم صهیونیستی هستند. آیا این واقعاً با ادعای حقوق بشری همخوانی دارد؟
وی افزود: تعهدات مشخص حقوقی آیا این اجازه را میدهد.
کنوانسیونهای چهارگانه ژنو در یکی از بندهایش دولتها را ملزم به رعایت و اطمینان از رعایت مفاد حقوق بشردوستانه بین المللی موظیف میکند از جمله خودداری از حمله به زیرساختهای حیاتی و بیمارستانها.
بقایی ادامه داد: کشورهای تأمین کننده تسلیحات با علم به اینکه این رژیم چنین جنایاتی را صورت میدهد. آلمان یکی از این کشورهاست. آلمان تأمین کننده شماره دو سلاحها برای این رژیم است.
وی گفت: شما قضاوت کنید که این رویکرد ریاکارانه نیست.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره ربایش یک شهروند سوری توسط رژیم صهیونیستی گفت: ربایش و قتل و ترور روند کار این رژیم است.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره لبنان گفت: معتقدیم لبنانیها به شمول مقاومت خیر و صلاح خود را تشخیص میدهند و از هر کمکی برای توقف جنایات اسرائیل دریغ نخواهیم کرد.
بقایی در پاسخ به سؤال دیگری تصریح کرد: ایران ضمن احترام به حاکمیت از همه امکانات مادی و معنوی خود برای دفاع از امنیت ملی خود و تنبیه رژیم صهیونیستی استفاده خواهد کرد.
وی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: در قرن ۲۱ یک نسلکشی واقعی نه یک امر داستانی و انتزاعی در حال وقوع است و متأسفانه جامعه جهانی در این خصوص قصور واضحی برای برخورد داشته است. دلیل آن روشن است شورای امنیت به دلیل موانع آمریکا و حامیان این رژیم ایجاد کردهاند، فلج شده است.
بقایی افزود: امیدواریم در جلسهای که ۱۱ نوامبر در ریاض برگزار خواهد شد در سطح سران کشورهای اسلامی بتوانیم این موضوع را به صورت جدیتر پیگیری و کشورهای اسلامی اقدام جمعی برای توقف جنایات این رژیم اتخاذ کنند.
وی در پاسخ به سؤالی درباره ارسال پیام از آمریکا به ایران گفت: کانال پیامها بین ایران و آمریکا (سفارت سوئیس) در موقعیتهای مختلف وجود داشته و هست.
درباره محتوای پیامها مقامات ما بررسی میکنند و هر زمان لازم باشد پاسخ مقتضی میدهند
وی درباره مصوبه کنست مبنی بر توقف فعالیت آنروا گفت: این موضوعی بود که همه دنیا را هوشیار کرد و حتی برخی از حامیان رژیم صهیونیستی واکنش نشان دادند، چون فلسفه وجودی آنروا مشخص است و تلاش برای توقف فعالیت آن به معنی تکمیل طرحی است که از یک نگاه از زمان شکلگیری موجود این رژیم شروع شد و طرح یک سال اخیر برای امحای فلسطین و نسلکشی است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره کشف محموله مواد مخدر در مرز ایران و ترکیه گفت: موضوع مواد مخدر معضل برای ما و کشورهای منطقه است.
ما در همسایگی یکی از تولیدکنندگان عمده مواد مخدر هستیم. ایران در چند دهه بیشترین شهید را برای مقابله با قاچاقچیان مواد تقدیم کرده است.
وی ادامه داد: مقابله ما با قاچاق مواد مخدر جدی و همه جانبه است و لازم است با کشورهای منطقه همکاری را افزایش دهیم و ترکیه یکی از کشورهای همسایه ماست. این چیزی است که باید در چارچوب همکاریهای انتظامی و امنیتی مدنظر قرار دهیم و برای مقابله با آن تدابیر جدی را اتخاذ کنیم.
بقایی در پاسخ به سؤال دیگری اظهار داشت: ایران هرگز به دنبال جنگ با هیچ طرفی نبوده ما روشهای دیپلماتیک را در منطقه و فراتر از آن مدنظر قرار دادیم و درباره عواقب درگیریها همیشه مراقب بودیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: ما نسبت به تعهد مقامات دولت عراق برای حفظ امنیت در مرزهای مشترک ارج مینهیم.
وی افزود: در مرحله اجرا باید ایرادات هر نوع تفاهمی را شناسایی و برای اجرای ضعیف و ناکامل این تفاهمنامهها تلاش کنیم. این چیزی است که در گفتگوهای مقامات دو کشور در جریان است و به صورت مستمر در حال گفتگو هستیم برای حل هر مشکل در اجرای تفاهم که ممکن است به وجود بیاید.
بقایی در پاسخ به این سؤال که نظر ایران به کدام نامزد انتخابات ریاست جمهوری در آمریکاست؟ گفت: انتخابات آمریکا به مردم آمریکا مربوط است برای ما عمل مهم است ما رفتارهای آمریکا را مدنظر قرار داده و بر آن اساس ارزیابی خواهیم کرد. تاریخ نشان داده چندان تفاوتی بین دولتهای مختلف در آمریکا نبوده و رویکرد ضد ایرانی کمابیش در دولتهای آمریکایی وجود داشته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره ارسال پهپادها از یکی از کشورهای همسایه گفت: بیانیههای مقامهای نظامی ما روشن بوده و این مبنای قضاوت و اظهارنظر ما بیانیهها و اعلام نظرهای مقامهای نظامی است.
وی گفت که موضوع لغو روادید بین کشورهای عضو بریکس گفت که این موضوع در سطح بریکس در حال بررسی است. بریکس پتانسیلهای زیادی دارد و باید در سطوح مختلف تلاش میکنیم این ظرفیتها را شناسایی و از آن به نحو احسن برای توسعه اقتصادی کشورهای عضو استفاده کنیم.
وی همچنین گفت که مشغول رایزنی برای تعیین زمان مشخص برای امضای توافقنامه جامع راهبردی بین ایران و روسیه هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تحریم تسلیحاتی رژیم صهیونیستی گفت: از این ابتکار ترکیه استقبال کردیم. حتما از چنین ابتکارهایی حمایت میکنیم.
این دیپلمات ارشد در پاسخ به سؤالی درباره استاندارد دوگانه مصر و ترکیه درباره غزه و پهلو گرفتن کشتی اسرائیلی در بنادر ترکیه اظهار داشت: اجازه دهید درباره اخبار رسانهای که از سوی مقامات هیچ کشوری تأیید نشده براساس حدس و گمان موضع نگیریم.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره کشته شدن اتباع افغانستانی در مرز ایران و پاکستان اظهار داشت: مقامهای دولت سرپرستی بیانیهای در این خصوص صادر کردند. ما اولاً خیلی متعجب شدیم و ناخشنود از اینکه از یک چیزی که ناموجود بود چنین خبررسانی شد و برخی از خبرگزاریها و رسانهها و مقامهای افغانستان نیز این اخبار بی پایه و اساس را جدی گرفتند.
وی بیان کرد: امیدوارم همه ما از این مورد عبرت بگیریم درباره اخباری که در فضای رسانهای منتشر میشود دقت کرده و صحت و درستی این اخبار را مفروض نگیریم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت