مروری بر فعالیت‌ها و برنامه‌های دفتر برنامه ملی توسعه شهرک‌های گلخانه‌ای و شیلاتی

برنامه‌ای فناورانه برای تأمین امنیت غذایی

تولید ارقام اصلاح‌شده در راستای تأمین امنیت غذایی کشور در شرکتی دانش‌بنیان

کاشت بذر امنیت غذایی

مشخصه‌های امنیت یک جامعه پارامترهای گوناگونی دارد که در کنار هم می‌توانند امنیتی قابل اتکا و پایدار را رقم بزند. امنیت جانی، مالی و اقتصادی و همچنین امنیت غذایی از جمله این پارامترهاست. امنیت غذایی در تعریفی ساده دسترسی پایدار همه مردم جامعه به غذای کافی تلقی می‌شود.
مشخصه‌های امنیت یک جامعه پارامترهای گوناگونی دارد که در کنار هم می‌توانند امنیتی قابل اتکا و پایدار را رقم بزند. امنیت جانی، مالی و اقتصادی و همچنین امنیت غذایی از جمله این پارامترهاست. امنیت غذایی در تعریفی ساده دسترسی پایدار همه مردم جامعه به غذای کافی تلقی می‌شود.
کد خبر: ۱۴۷۸۱۸۵
نویسنده امین‌رضا کیفرگیر - خبرنگار پیشران
 
حفظ این امنیت نیازمند برنامه‌ریزی‌های دقیق و تصمیم‌گیری‌های درست و به‌موقع است. بخش عظیمی از پایه‌های امنیت غذایی کشور از مسیر واردات تأمین می‌شود که موجب خروج ارز می‌شود اما در طول دهه‌های گذشته به تدریج شرکت‌های دانش‌بنیان به این زمینه وارد شده و سعی کرده‌اند خلأهای موجود در این حوزه را پوشش دهند. شرکت «آرین خوشه پارس» یکی از همین شرکت‌هاست.

شرکت آرین خوشه پارس در سال۱۳۸۶با هدف فعالیت در صنعت بذر کشور تاسیس شده است. افشین نجفی، مدیرعامل و عضو هیأت مدیره این شرکت درباره شروع فعالیت این مجموعه به پیشران می‌گوید:«از سال۱۳۸۶تاحدود سال۱۳۸۹عمده فعالیت‌های شرکت در زمینه نظارت بر تولید مزارع بذری بود و بیشتر در قالب پیمانکار و ناظر با مؤسسه ثبت و گواهی بذر وزارت جهاد کشاورزی فعالیت می‌کردیم.» او در خصوص پا گذاشتن به مسیر تولید بذرهای اصلاح‌شده تصریح می‌کند: «در سال ۱۳۸۹ با مجموعه شرکت کشت و صنعت «جوین» آشنایی پیدا کردیم و وارد این مجموعه شدیم. سپس با انجام فعالیت‌های تحقیقاتی با هدف اصلاح ارقام در سال ۱۳۹۵ موفق شدیم اولین رقم‌ تولیدی شرکت را با نام «برکت ۳» ثبت و تجاری‌سازی کنیم و این محصول وارد فهرست ارقام گیاهی شد.»
 
توسعه ارقام تولیدی زیر سایه دانش‌
در همان سال ۱۳۹۵ که اولین رقم تولیدی شرکت آرین خوشه پارس تجاری‌سازی شد، این شرکت با ارزیابی‌های معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری به دسته شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدی پیوست و از آن زمان تاکنون همچنان شرکتی دانش‌بنیان محسوب می‌شود. نجفی در رابطه با فعالیت‌های پس از دانش‌بنیان شدن توضیح می‌دهد: «از زمانی که رقم برکت ۳ را تجاری‌سازی کرده‌ایم تاکنون موفق شده‌ایم شش رقم ذرت دیگر را با هدف تولید دانه و علوفه در گروه‌های رسیدگی مختلف، عمدتا متوسط رس تولید و تجاری‌سازی وارد فهرست ملی ارقام گیاهی کنیم. در تمام طول این مدت نیز فعالیت‌مان را با مجموعه شرکت کشت و صنعت جوین ادامه داده‌ایم.» نجفی همچنین در رابطه با سهم بازار و همچنین صادرات محصولات خود ادامه می‌دهد: «هرسال با این مجموعه حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تن از ارقامی که تجاری‌سازی و ثبت کرده‌ایم را در سطح کشور تولید می‌کنیم و برخی از این ارقام هم به کشورهای اطراف مثل افغانستان و عراق صادر شده است.»ذرت از محصولات راهبردی کشاورزی در سطح کشور است و عمده ذرت دامی نیز به صورت واردات تأمین می‌شود. از همین‌رو این دانه نقش زیادی در بحث امنیت غذایی ایفا می‌کند. کم‌‌آبی و شرایط سخت کشاورزی موجب شده تا کشاورزان به سمت استفاده از ارقام اصلاح‌شده بروند. نجفی در این رابطه توضیح می‌دهد: «به دلیل این‌که کشور در بحث آب و بارندگی در تنش‌های محیطی خیلی شدیدی قرار دارد، تیم تحقیق و توسعه ما روی ارقام متوسط رس، گروه‌های ۵۰۰ و ۶۰۰ مطالعه انجام داد تا دانه بتواند نسبت به ارقام دیر رس‌تر، در بازه زمانی کوتاه‌تری بازده بیشتری داشته باشد و همین‌طور روی برخی مشخصه‌های زراعی مثل مقاومت به علف‌کش‌های باریک برگ هم کار کردیم تا بتوان برخی از این ارقام را در سطح استان‌های شمالی کشور و در تناوب با کشت برنج به صورت دیم کشت شود.»
 
باید در سطح کلان توجه بیشتری به امنیت غذایی شود
شرکت آرین خوشه پارس از زمان ملحق شدن به شرکت‌های دانش‌بنیان همواره جزو شرکت‌های موفق حوزه خود بوده است. افشین نجفی دراین‌باره توضیح می‌دهد:«ازسال۱۳۹۵که به‌عنوان‌شرکتی دانش‌بنیان شناخته شدیم به‌طورمداوم‌مورد ارزیابی‌های‌ متعددمعاونت علمی،فناوری واقتصاددانش‌بنیان ریاست‌جمهوری قرارگرفته‌ایم وهمواره ازشرکت‌های دانش‌بنیان تولیدی بوده‌ایم.»
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها