جام جم آنلاین اصفهان؛ مهدی پازوکی در گفت و گو با خبرنگار روزنامه اطلاعات با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اساسی اقتصاد ایران، بیثباتی اقتصادی است، اظهار کرد: یکی از شاخصهای بیثباتی در اقتصاد کشور، نرخ تورم فزاینده است که باعث شده تودههای مردم صورت خود را با سیلی سرخ نگه دارند.
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از تورم باید انضباط اقتصادی را به اقتصاد ایران بازگرداند، تصریح کرد: مدتهاست اقتصاد ایران دچار بیانضباطی شده و سه حوزه عمده را در بر میگیرد که شامل بیانضباطی پولی در سیستم بانکی، بیانضباطی مالی در سند بودجه و بیانضباطی اداری است.
این کارشناس اقتصادی ایجاد انضباط پولی را وظیفه بانک مرکزی دانست و افزود: بانک مرکزی باید جلوی اضافه برداشت بانکها را بگیرد و از سوی دیگر جلوی بدهیهای معوقه - چه سیستم بانکی به بانک مرکزی و چه سیستم بانکی به دولت - گرفته شود، تا انضباط مالی صورت گیرد.
وی در ادامه با تاکید بر اهمیت ایجاد انضباط مالی در سند بودجه به عنوان یکی از راهکارهای کنترل تورم توضیح داد: دولت با توجه به محدود بودن منابع درآمدی خود، باید مخارج غیرضروری را کاهش دهد، اما شاهدیم که اتفاقات برعکسی میافتد، برای مثال بودجه سازمان صداوسیما در سال 1402 اضافه بوده و باید کاهش مییافته اما با این وجود بودجه سال آینده این سازمان سه برابر شده و از 8 هزار میلیارد به 24 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است، معنی و مفهوم این تصمیم این است که کسری قطعا کسری بودجه خواهیم داشت.
پازوکی ادامه داد: صداوسیما اگر پول ندارد چرا روزنامه چاپ میکند؟ صداوسیمایی که کارکردی مانند حزب سیاسی پیدا کرده و بسیاری از مردم آن را تحریم کردهاند و باید به جای 50 شبکه رادیویی و تلویزیونی، شبکههای خود را تبدیل به 5 شبکه باکیفیت کند، اما شاهدیم که پول بی حد و حصر به صداوسیما داده میشود، این افزایش بودجه تنها فساد را گسترش خواهد داد و کارایی را بالاتر نمیبرد.
وی اضافه کرد: تودههای مردم برای تامین نیازهای ضروری خود با مشکل مواجه هستند و دهها هزار نفر منتظر کمکهای بهزیستی و کمیته امداد هستند اما شما بودجه صدا وسیما را سه برابر میکنید؟ این طرز تفکر ضد توسعه ایران و منافع ملی است.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه اگر یک دولت توسعهخواه و طرفدار منافع ملی سرکار باشد، نیمی از این بودجههای غیرضروری را حذف میکند، افزود: وقتی به جای اینکه بودجه صداوسیما را کاهش دهید، تا سه برابر افزایش میدهید و از سوی دیگر به درآمدهای این سازمان اشراف ندارید، باعث میشود مخارج دولت بیش از درآمدهایش شود و این یعنی کسری بودجه و کسری بودجه یعنی افزایش نقدینگی، در نتیجه افزایش تورم، کاهش رشد اقتصادی و گسترش فقر.
وی با بیان اینکه مشکل اقتصاد ایران این است که به جاهایی مانند صداوسیما پول میدهیم که نباید بدهیم، بیان کرد: از سوی دیگر تصمیماتی گرفته میشود که تعجببرانگیز است مانند تصمیم دیروز مجلس که ارز ترجیحی کالاهای اساسی و دارو را نسبت به سال قبل کاهش داد که نتیجه افزایش قیمتها خواد بود و قطعا تورم نتیجه آن است.
پازوکی تصریح کرد: یکی از دلایلی که ارزش پول ملی ما کاهش یافته، بالا رفتن حجم نقدینگی است که حل آن نیاز به راهکار علمی دارد نه اینکه دولت بگیر و ببند کند چرا که این کار پاک کردن صورت مسئله است.
وی در ادامه با بیان اینکه من طرفدار حمایت از تولید داخلی و مخالف واردات کالای آماده و محصول خام هستم، اضافه کرد: اما این حمایت منطقی و علمی در جهت رشد کیفیت و افزایش بهرهوری است، چرا که معتقدم واردات باید همراه با تکنولوژی باشد تا واحدهای تولیدی ما بهرهوری خود را بالا برده و مخارج خود را کاهش دهند و در نتیجه به سود اقتصاد و منافع ملی کشور شود.
/* هاجر مقضی خبرنگار جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد