بیم و امید تله‌کابین چالابه

در روزهای اخیر زمزمه‌های احداث تله‌کابین درمنطقه حفاظت شده چالابه کرمانشاه از سوی مدیران اداره کل میراث فرهنگی استان به گوش می‌رسد. خبری که ازسال‌ها پیش همانند احداث این پروژه در طاق‌بستان، واکنش‌های متعددی از سوی مخالفان و موافقان در پی داشته و دارد.
کد خبر: ۱۴۳۹۲۴۶
نویسنده زهره کریم زاده - گروه ایران
 
طبیعت بکر چالابه که جزو مناطق حفاظت شده بیستون در استان کرمانشاه است، آن‌قدر زیبا و رویایی است که برای هرفصل سال، تصویری برای اغواگری دارد و گردشگران متعددی را مجذوب و شیفته خود می‌کند.در این سال‌ها تلاش‌های متعددی برای حفظ طبیعت بکر این منطقه از سوی مدیران و فعالان محیط زیستی شد تا این منطقه منحصر به‌فرد آسیب نبیند و در امان بماند.با این حال انتشار خبر احداث تله‌کابین در قالب پیشنهاد از سوی معاون گردشگری میراث فرهنگی استان کرمانشاه، موجب دلواپسی برخی فعالان محیط زیست و کارشناسان گردشگری شده است، چراکه بعد از این کار دیگر نمی‌توان از چالابه محافظت کرد.البته دیدگاه دیگری هم وجود دارد و براساس آن، موافقان احداث تله‌کابین براین باورند کرمانشاه به خاطر نرخ بالای بیکاری، نیازمند توسعه بیشتر طرح‌های گردشگری است و اجرای این پروژه اگر منطبق با قوانین زیست محیطی باشد نه‌فقط موجب اشتغال‌زایی می‌شود بلکه می‌تواند باعث معرفی بیشتر و بهتر این منطقه در سطح ملی و حتی جهانی شود.
     
جذب توریست و آسیب به مناطق حفاظت شده 
شیرین خوانساری از فعالان زیست محیطی کرمانشاه به نمایندگی از مخالفان اجرای پروژه تله کابین چالابه به جام‌جم می‌گوید: با توجه به پیشینه پروژه‌های مشابه با این اقدام مخالف هستیم. باید پرسید که سرانجام احداث تله کابین طاق‌بستان به کجا رسید؟ ما قبل از فعالیت این پروژه با طرح مخالفت کردیم، جلسات متعددی در استانداری برگزار شد، ولی گویا اجرای چنین طرح‌هایی برای برخی‌ها سودمند بود.وی ادامه می‌دهد: منطقه حفاظت شده بیستون، زیستگاه کل بز و گونه‌های گیاهی و جانوری بسیاری است و متاسفانه اغلب مسئولان دیدگاه پرستارانه به چنین مکانی ندارند.این فعال محیط زیست با تاکید براین‌که به اسم جذب توریست، اشتغال‌زایی و گردش اقتصادی، نباید به مناطق حفاظت شده و طبیعت بکر آسیب زد، می‌گوید: احداث تله‌کابین با تخریب زمین، تهدید زیستگاه حیات وحش، ایجاد سروصدا و پراکنده شدن حیوانات منطقه همراه خواهد بود. چنین تجمعی نیاز به پیش‌بینی فاضلاب، پسماند و مسائل دیگر دارد که این کار در محدوده طاق‌بستان صورت نگرفته و پیشرفت و وضعیت آن مبهم است.احسان احمدی نصر، کارشناس گردشگری و میراث فرهنگی کرمانشاه نیز در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: به عنوان کارشناس این حوزه معتقدم تله‌کابین به هیچ وجه نباید در طاق‌بستان ایجاد شود، چراکه ساختار تاریخی و فضای پراهمیتی مربوط به دوره ساسانی در این منطقه وجود دارد و حفظ جایگاه تاریخی آن مهم است.وی یادآور می‌شود: چالابه از مناطق حفاظت شده سه‌گانه محیط زیست است و می‌دانیم که اهداف توسعه هزاره، دو مبحث دارد اولی زیست محیطی و سپس توریسم گردی است و جهانیان این دوهدف را برای هزاره قرار داده‌اند. می‌بینیم محیط زیست در اولویت قرار دارد که حفظ آن بر همه چیز ارجح است.این کارشناس گردشگری با بیان این‌که می‌دانیم یکی از اهداف ایجاد تله‌کابین این است که هنگام صعود چشم‌اندازه ویژه و زیبایی داشته باشد، می‌گوید: صرف‌نظر از این‌که تله‌کابین چالابه این ویژگی را خواهد داشت اما آن‌قدر چشمگیر نیست که با تله‌کابین رامسر، توچال و نمک آبرود برابری کند.
     
موافقت به شرط ملاحظات زیست محیطی 
مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه با بیان این‌که اگر احداث تله‌کابین موجب توسعه گردشگری و جذب توریسم از دیگر استان‌ها شود با آن مشکلی نداریم، به جام‌جم می‌گوید: تاکنون استعلامی در این ارتباط از ما گرفته نشده و باید همکاران به منطقه بروند و مکان‌یابی کنند، چون در حاشیه منطقه حفاظت شده بیستون است و این پروژه اهمیت ویژه‌ای خواهد داشت.احد جلیلیان با تاکید بر این‌که از پروژه‌هایی که موجب آشنایی مردم با منطقه و حیات وحش و همچنین درآمدزایی شود استقبال می‌کنیم، تصریح می‌کند: اگر ملاحظات محیط‌زیستی در این طرح دیده شود ما مخالفتی نداریم. مثلا نباید زباله گردشگران در منطقه پراکنده شود و به هیچ عنوان گونه‌های گیاهی و جانوری به خطر نیفتد.

دغدغه‌های مهم‌تر از تله‌کابین 
کارشناسان معتقدند کرمانشاه موضوعات مهم‌تر از تله کابین در زمینه جذب گردشگر و سرگرمی دارد. یک شهربازی در دل این شهر وجود دارد که به صورت جزیره دارای ساحل و دریاچه است. می‌توان با فراهم کردن زیرساخت‌های یک شهربازی مدرن و فوق مدرن در این منطقه به نوعی جاذبه‌های گردشگری را پوشش داد. اتفاقی که در کمتر استانی رخ می‌دهد و حتی می‌توان به وسیله آن، غرب ایران را پوشش داد.در همین رابطه کارشناس گردشگری و میراث فرهنگی کرمانشاه با بیان این‌که معتقدم اگر مدیران استان از موضوع احداث تله‌کابین برای این شهرستان صرف‌نظر کرده و آن را به شهرستان پاوه و اورامانات منتقل کنند، جذابیت بیشتری دارد، می‌گوید: تله‌کابین جاذبه قدیمی است و برای کرمانشاه و چالابه باید دنبال ایجاد جذابیت‌های به‌روزتری باشیم.البته پیش از این وحید امیری، معاون گردشگری میراث فرهنگی استان کرمانشاه که از موافقان و پیشنهادکنندگان این طرح است، گفته بود: اجرای این پروژه در چالابه بهتر از پروژه‌های سنگینی است که ممکن است مطابق قوانین زیست محیطی نباشد. در حال حاضر تعاملات خوبی بین میراث فرهنگی و محیط زیست برای تبدیل چالابه به قطب گردشگری وجود دارد و یک سرمایه‌گذار قدرتمند پای کار آمده که امیدواریم با همکاری بین این دو سازمان بتوانیم پروژه‌های گردشگری را در چالابه ایجاد کنیم.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها