به گزارش جام جم آنلاین، سال گذشته پنجم آبان ماه بود که خبر بازگشت امید به ایران دوستداران محیطزیست و حیات وحش را خوشحال کرد. در سال ۱۴۰۰ نیز خبر ورود این درنا به مازندران هفتم آبان ماه ثبت شد. به همین دلیل با توجه به اینکه به روزهای پایانی آذر نزدیک میشویم، این نگرانی در بین دوستداران محیط زیست بیشتر میشود که شاید امید دیگر به ایران نیاید.
عباسعاشوری، پرنده شناس در پاسخ به این پرسش که آیا باید نگران تاخیر امید بود؟ به جام جم آنلاین میگوید: دلایلی را میتوان برای تاخیر امید در ورود به کشورمان در نظر گرفت. برای نمونه امسال زمستان خیلی گرمی را تجربه میکنیم که سبب شده هنوز جمعیت قابل توجهی از پرندگان زمستان گذران مانند قو و غازها وارد تالابهای کشورمان نشدهاند.
آن طور که او توضیح میدهد این احتمال نیز وجود دارد که امید شکار شده یا به شکل طبیعی مرده باشد.
برخی کارشناسان در خصوص تاخیر امید برای سفر به کشورمان نکته دیگری را مطرح میکنند؛ این احتمال وجود دارد که امید در روزهای آینده در تالابهای کشور دیده شود. عاشوری در این باره توضیح میدهد: برخی سالها بوده که امید دیرتر از همیشه وارد کشورمان شده است و در این بین حتی یکسال نیز به ایران سفر نکرده است. به همین دلیل این احتمال وجود دارد که امسال نیز امید ما و دنیا را دوباره غافلگیر کند.
نکته دیگری که در این بین برخی کارشناسان روی آن دست میگذارند، این است که امید درنای جوانی نیست و این احتمال وجود دارد که دچار مرگ طبیعی شده باشد.
عباس عاشوری در پاسخ به این پرسش که درناها چند سال عمر میکنند؟ میگوید: در طبیعت نمیتوان بحث سن را مطرح کرد. باید توجه داشت که طول عمر گونههای جانوری که در اسارت نگهداری میشود، متفاوت است، زیرا شرایط مناسبی را برای نگهداری از آنها ایجاد میکنند. برای نمونه طول عمر درناهایی که در اسارت نگهداری میشوند به بیش از ۴۰ سال نیز میرسد. این درحالی است که سن امید بیش از ۳۰ سال تخمین زده میشود.
این پرنده شناس درباره اینکه آیا این احتمال وجود دارد که امید به منطقه دیگری برای زمستان گذرانی مهاجرت کرده باشد؟ نیز میگوید: چنین مسالهای به هیچ وجه امکان پذیر نیست، زیرا امید هر سال مسیر مشخصی را برای مهاجرت انتخاب میکند.
عاشوری درباره اینکه چرا برای داشتن اطلاعات دقیقتر از محل امید کارشناسان از موقعیت یاب استفاده نکردهاند؟ نیز توضیح میدهد: با توجه به اینکه زندهگیری ممکن است به امید آسیب بزند تاکنون از موقعیتیاب استفاده نشده است.
لازم به یادآوری است که امید آخرین بازمانده جمعیت غربی درنای سیبری است که به کشورمان مهاجرت میکند. درناهای سیبری جمعیت مرکزی نیز داشتند که به هند مهاجرت میکردند. اما متاسفانه این جمعیت منقرض شده است و اکنون تنها جمعیت شرقی درناهای سیبری که به چین مهاجرت میکنند، شرایط بهتری دارند.
مهدی آیینی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم