امروز در تقویم روز جهانی تنوع زیستی نام گذاری شده است؛ «ساخت آیندهای مشترک برای همه اشکال زندگی» شعاری است که امسال برای این روز در نظر گرفته شده است. مسالهای که توجه به آن این روزها برای بسیاری کشورها در اولویت نیست، زیرا هدف بسیاری از مدیران فقط افزایش شاخصهایی مانند تولید ناخالص ملی است. برای نمونه جنگلهای آمازون را نابود میکنند تا چوب بیشتری برداشت کنند و زمین بیشتری برای کشاوزی به دست بیاورند، چنین سیاستهای ویرانگری در بسیاری از کشورهای جهان در پیش گرفته شده است. این درحالی است که بهره برداری بیش از حد از منابع طبیعی سبب نابودی زیستگاه حیات وحش میشود. تخریب زیستگاه نیز انقراض آنها را سرعت میبخشد.
حیاتوحش کشور آب میرود
70 سال پیش جمعیت قوچ ومیش، کل و بز و گورخرهای کشور یک میلیون راس برآورد می شد، اما اکنون درخوشبینانهترین حالت جمعیت این گونههای برجسته حدود 200هزار راس تخمین زده می شود. به عبارت دیگر میتوان گفت در 70 سال گذشته ما حدود 80درصد از جمعیت حیات وحش کشور خود را از دست داده ایم.
نگران کنندهتر اینکه جمعیت باقیمانده حیات وحش کشور نیز این روزها با مشکلات و خطرات زیادی رو به رو است. توسعه ناپایدار زیستگاه آنها را تکه پاره کرده است، خشکسالی سبب شده بسیاری از آنها به دلیل گرسنگی و سوءتغذیه جان بدهند. آن تعداد نیز که از این شرایط جان سالم به در ببرند هنگام مواجه با شکارچیان غیر مجاز شانس کمی برای ادامه زندگی دارند؛ هر سال حدود ۱۲۰۰ تا ۲۰۰۰ لاشه پستانداران بزرگ جثه از شکارچیان کشف میشود.
تنوع ژنی رنگ میبازد
کاهش جمعیت حیات وحش نابودی آنها را نیز سرعت بخشیده است، چراکه کاهش تنوع ژنی را به دنبال دارد. برای نمونه جمعیت گورخرایرانی کمتر از 1200 راس برآورد میشود. از این تعداد حدود 150 راس در توران و حدود هزار راس نیز در منطقه بهرام گور قرار دارند. با توجه به کاهش جمعیت آنها میتوان گفت شانس اینکه ژن و صفات مناسب به اعضای جدید گله منتقل شود خیلی اندک است.
به این ترتیب، کارشناسان معتقدند اعضای تازه گله گورخرهای ایرانی توانایی کمتری در برابر مشکلاتی مانند خشکسالی و سرما خواهند داشت.
این بحران همه گونههای شاخص حیاتوحش کشور را تهدید میکند. برای نمونه حدود 260 گوزن زرد ایرانی در اسارت نگهداری میشود و این گونه نیز به دلیل کاهش شدید جمعیت و نگهداری در اسارت در حال از دست دادن تنوع ژنی است. مسالهای که به انقراض آنها و حذفشان از طبیعت دامن میزند. این درحالی است که توسعه پایدار نیز به آتش این بحران میدمد، برای نمونه دست کم 2میلیون هکتار از مناطق چهارگانه محیطزیست کشور در اختیار معدنکاوان قرار دارد. مناطقی که باید زیستگاهی امن برای حیات وحش باشد. اما نیست.
انقراض نزدیکتر میشود
شرایط نامناسب محیط زیست کشور سبب شده بسیاری از گونههای جانوری کشور در معرض خطر انقراض باشند. گونههایی مانند یوزپلنگآسیایی، گورخر و گوزن زرد. انقراض هر روز به این گونهها نزدیکتر میشود. اما برنامههای سازمان حفاظت محیطزیست برای نجات این گونه ها از مقام حرف و وعده فراتر نمیرود.
حسن اکبری،معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیطزیست نیز قبول دارد که شرایط حیات وحش کشور مناسب نیست. آن طور که او میگوید کشورمان از لحاظ تنوع زیستی شرایط مناسبی دارد، چراکه 200 گونه پستاندار، 160 گونه دوزیست و 500 گونه پرنده در کشور وجود دارد.
او درباره گونه های جانوری کشور که در معرض خطر انقراض قرار دارند نیز میگوید:« 128 گونه جانوری و مهرهدار کشور در خطر انقراض قرار دارند.»
این درحالی است که تاکنون قدمهایی جدی برای حفظ گونههای حیاتوحش برداشته نشده است. برای نمونه بسیاری از طرحهایی که تاکنون برای نجات حیات وحش نوشته شده راه به جایی نبرده است.
اکبری دراین باره میگوید:« در سازمان حفاظت محیط زیست برای 19 گونه برنامه عمل حفاظت تهیه شده است، اما کاملا اجرایی نشده چون با کمبود اعتبار رو به رو هستیم.»
آن طور که معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیطزیست میگوید نبود اعتبار سبب شده میزان پیشرفت برنامههای عمل حفاظت حدود ١٠درصد باشد.
قانون اجرا نمیشود
خطراتی که حیات وحش کشور را تهدید میکند کم نیستند، توسعه ناپایدار، تغییر اقلیم، شکار و قاچاق برخی از این خطرات هستند.
محمدعلی یکتانیک، کارشناس حیات وحش نیز در گفتوگو با جامجم آنلاین وضعیت حیات وحش کشور را ناگوار توصیف میکند و میگوید:«شکار و قاچاق گسترده نفس حیات وحش کشور را به شماره انداخته است.»
این درحالی است که در سالهای اخیر شیوع بیماری در حیات وحش نیز افزایش پیدا کرده است، برای نمونه طاعون نشخوار کنندگان کوچک و آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان شمار زیادی از حیات وحش کشو را به کام مرگ فرستاده است.
یکتانیک ادامه میدهد:« خشکسالی نیز شرایط حیات وحش کشور را نامناسبتر کرده است و این روزها کم نیستند جانورانی که به دلیل نبود آب و خوراک جان خود را از دست میدهند.»
افزون بر این گوشتخوارانی مانند پلنگ نیز به دلیل کاهش طعمه از زیستگاههایشان خارج میشوند و این مساله به تعارض بین حیات وحش و انسان دامن میزند.
یکتانیک میافزاید:«حیاتوحش کشور در سراشیبی انقراض قرار گرفته است و برای حفظ محیطزیست کشور باید با متخلفان برخورد کرد.»
آن طور که او میگوید بخش زیادی از مشکلات حوزه محیط زیست و حیات وحش کشور با اجرای درست قانون حل میشود، چراکه تا زمانی که متخلفان حوزه محیط زیست برخورد نشود. روند تخریب محیط زیست کشور ادامه خواهد یافت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم