به گزارش جام جم آنلاین، در این نشست احسان متولیان دبیرکل مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران و دبیر اجرایی همایش، علی نمکی عضو هیات علمی دانشگاه تهران و دبیر انجمن مالی ایران و دبیر علمی همایش و محسن رنجبر معاون امور شهرداریها بانک شهر و رئیس شورای سیاستگذاری همایش نیز به عنوان سخنرانان و تشریح کنندگان برنامهها و اقدامات اولین همایش و نمایشگاه نهضت تامین مالی شهر حضور داشتند.
در ابتدای این نشست احسان متولیان دبیر کل مجمع کلانشهرهای ایران با اشاره به برگزاری همایش و نمایشگاه نهضت تامین مالی شهر بر این نکته تاکید کرد که در جریان برگزاری این همایش در ۲۱ تا ۲۴ آذر در محل برج میلاد قرار است برای اولین بار شهرداری کل تهران با دریافت پژوهشهای علمی در حوزه تامین درآمدهای مالی شهر به نقطه نظرات جدید برای مدیریت شهری برسد.
وی در ادامه به مشکلات مالی شهرداریها در دوره جدید که ناشی از عملکرد دوره گذشته بود اشاره کرد و گفت: بعد از استقرار دوره جدید مدیریت شهری کمبودهایی را در تامین منبع مالی کلانشهرها حس میکردیم کما اینکه بار بدهی قبلی هم بر روی دوش مدیران شهری نیز وجود داشت بر همین مبنا مقرر شد تا با کمک دولت راهی برای کاهش این بار مالی و تامین کمبودها پیدا کنیم.
دبیر کل مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران ادامه داد: با یک نگاه ساده میتوان به این نتیجه رسید که بودجه مدیریتی کلانشهرهای کشور کفاف نگهداشت و اجرای طرحهای شهری را نمیدهد بر همین اساس پس از مطالعات صورت گرفته مشخص شد، یکی از بهترین راهها برای تامین منابع مالی شهرها جلب مشارکت شهروندان و سرمایه گذاری آنهاست و میتوان با تکیه بر این نوع از مشارکت شهرها را بهتر اداره کرد.
متولیان با تاکید بر این مهم که برای تغییر رویکرد پیشین از مشورت اساتید حوزه اقتصاد، سرمایه و بورس استفاده کردهایم؛ بیان کرد: تصمیم گرفتهشد برای تغییر ریل تامین منابع مالی شهرداریها اقدام به برگزاری همایش و نمایشگاه با هدف آشنایی مدیران کلانشهرها در رابطه با جذب سرمایهگذاران خرد و البته کلان بکنیم و در مرحله بعدی جذب سرمایهگذار خارجی را خواهیم داشت.
دبیرکل مجمع کلانشهرهای ایران با بیان اینکه همایش و نمایشگاه نهضت تامین مالی شهر از روز ۲۳ تا ۲۵ آذرماه برگزار میشود؛ یادآور شد: بر همین اساس در روز ۲۳ آذر ماه همایشی با حضور مدیران ارشد مدیریت شهری، مسئولان بورس و نهادهای مالی برگزار میشود در این همایش به دنبال دعوت از معاون اول رئیس جمهور نیز هستیم.
وی تاکید کرد: از روز ۲۳ تا ۲۴ آذرماه نیز نمایشگاهی با حضور دستاندرکاران مالی برگزار و در حاشیه آن نیز تفاهم نامههایی بین شهرداریها با شرکتهای سرمایه گذاری و نهادهای مالی منعقد میشود.
متولیان گفت: این اتفاق برای نخستینبار در حوزه مدیریت شهری رقم میخورد و تا الان نیز تامین منابع مالی از سوی شهروندان نداشتیم اگر عنوان نهضت را برای این اقدام به کار بردیم به این دلیل است که در حوزههای مدیریت شهری از مردم میخواهیم تا در اداره شهر با مشارکت سرمایههای خرد خود کمک کنند.
وی افزود: مطالعات نشان میدهد زمانی که سرمایههای خرد در اختیار مردم باشد؛ کاری از پیش نمیرود، اما وقتی این سرمایهها تجمیع میشود؛ قابل استفاده در اجرای پروژههای شهری است.
متولیان در پاسخ به سوال مبنی بر چگونگی اجرای طرح مشارکت سرمایههای خرد از سوی شهروندان تصریح کرد: در حال حاضر شهرداریها با پول مردم اداره میشوند. همچنین از گذشته شهرداریها در اجرای پروژههای کلان خود با انتشار اوراق مشارکت و تنظیف آن در بازار سرمایه، از سوی بانک عامل مردم با خرید این اوراق در طرح به نوعی مشارکت میکردند. اما اکنون در نظر داریم این سود به جای اینکه به موسسات مالی برسد؛ به مردم برسد به عبارتی شهروندان هم از پروژه سود مالی و هم سود اجتماعی ببرند.
دبیر کل مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران بیان کرد: برخی از پروژههای شهری عام المنفعه است و از منابع شهرداریها برای پیشبرد آنها استفاده میشود. اما در سایر پروژههایی که سودآور است اگر استانداردهای لازم تهیه شود و سازمان بورس این سود آوری را تایید کند؛ میتوان آن را به عنوان فرصتهای سرمایه گذاری معرفی کرد.
وی با اشاره به مشکلاتی که پیش از این در حوزه سرمایهگذاری در کشور وجود داشت؛ گفت: متاسفانه در گذشته قانونی برای جذب سرمایه نداشتیم و شهرداریها به سرمایه گذار به عنوان پیمانکار نگاه میکردند، اما از سال گذشته با تصویب قانون درآمدهای پایدار در مجلس و تهیه و تدوین آییننامه آن، وضعیت حوزه سرمایهگذاری و جذب سرمایه بهتر شدهاند.
متولیان یادآور شد: سال ١٣٩٩ مشکلی در روند سرمایهگذاری در بورس برای مردم ایجاد شد، اما دولت سیزدهم اعتماد را به مردم بازگرداند و در تلاشیم تا با سازمان بورس تفاهمنامهای امضا کنیم که بر اساس آن یک واحد تخصصی در حوزه مدیریت شهری در بورس راهاندازی شود تا یک کانال ویژه برای طرحهای شهری شکل گیرد.
دبیرکل مجمع کلانشهرهای ایران اظهارداشت: قرار است تا پایان امسال در شهرداری تهران و سایر شهرداریها سامانه قیمت راهاندازی شود و بر اساس آن شهروندان میتوانند هزینههای شهرداری و اداره شهر را کنترل کنند.
وی گفت: یک موضوع در لایحه برنامه هفتم توسعه مطرح و مصوب شد؛ اینکه دولت هیچ بار اضافهای را به شهرداریها تحمیل نکند مگر اینکه بار مالی آن دیده شود البته شهرداریها از هیچ خدمتی به مردم فروگذار نمیکنند؛ به عنوان مثال در قانون مدیریت حوزه حمل و نقل با شهرداریها است، اما تامین وسایل حمل و نقل با دولت است، اما شهرداری برای آسایش مردم زیر بار خرید وسایل حمل و نقل هم رفته است.
وی تاکید کرد: در این روند سرمایه گذاری اعتماد مردم مسأله مهمی است که در دولت مردمی تا حد زیادی اعتماد مردم به دولت افزایش یافته است و هیچ وقت منفعت مردم را برای منفعت شهرداری رها نمیکنیم.
احسان متولیان تصریح کرد: قبول داریم که شهرداریها زبان مشترک همکاری با سرمایه گذاران را بلد نیستند و در نظر داریم در قالب نهضت تامین مالی شهر با برگزاری دورههای آموزشی به مدیران شهری آموزش دهیم.
محسن رنجبر؛ معاون امور شهرهای بانک شهر نیز در این نشست گفت: شهرداری نهادی وابسته به مردم است و ارتباط مردم و شهرداری همانند ارتباط بین ماه و ماهی است. کلمه نهضت از اینجا انتخاب شده که بتوانیم همافزایی کلان میان سرمایهگذاران و مدیریتهای شهری برای اداره شهر ایجاد کنیم.
رنجبر افزود: تجمیع سرمایههای خرد آنها را تبدیل به رودی خروشان در توسعه شهر میکند. موضوع مهم در این میان تامین مالی شهر است و ما از ظرفیت و فکرکسانی که توسعه دهنده شهر هستند؛ استفاده خواهیم کرد.
وی با تاکید بر این مهم که اگر کیفیت زندگی در شهری افزایش پیدا کند؛ در حوزههای انسانی و اجتماعی نیز پیشرفت میکند، ادامه داد: شهرداریها منابع و مصارفی دارند. در تامین منابع میتوانند از محل عوارض شهری، منابع عمومی و یا از محل فروش اموال و در نهایت دریافت تسهیلات مالی و انتشار اوراق مشارکت استفاده کنند که تمام این راهها باز هم نمیتواند مشکلات مالی کلانشهرها را حل کند.
علیرضا نمکی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در این نشست گفت: واژه نهضت به معنای برخاستن و شروع مجدد است، ما به دنبال تغییر هستیم و سعی میکنیم درک مشترکی بین حوزه مالی و اداره شهرها ایجاد کنیم.
نمکی با بیان اینکه نهادهای مالی باید درک بهتری از پویایی شهر داشته باشند، تصریح کرد: اعتقاد داریم در تامین منابع مالی ۵ رکن تاثیرگذار وجود؛ رکن اول شهرداریها، رکن دوم نهادهای مالی، رکن سوم حوزه توسعه دهندگان حرفهای هستند و نهادهای سازنده فعالی که میتوانند فعالیت کنند، رکن چهارم دولت و رکن پنجم نیز مردم است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: