بارها به همسرش گفته بود که قبل از شروع زندگی چند جلسهای مشاوره بروند اما گوش او بدهکار نبود و فکر میکرد نسبت به همه مسائل آگاهی دارد، ولی زندگی روی خوبی به آنان نشان نداد و سرانجام در پلههای دادگاه بهدنبال رهایی از یکدیگر بودند. دختر غرق این افکار بود که وارد اتاق مشاوره شد تا آخرین امضای این پرونده را هم بگیرد و برای سرنوشت جدید خود فکر چارهای کند.
لزوم شناخت افراد از یکدیگر برای آغاز یک راه پرفرازونشیب مخصوصا برای زوجهای جوان بسیار مهم است. استفاده از مشاورین پیش از ازدواج ازجمله مسائلی است که دختران و پسران جوان باید بیشتر به آن توجه کنند و آن را کماهمیت نشمارند، چراکه این موضوع بهعنوان یک ابزار قدرتمند در تشکیل خانواده و رفاه زناشویی مطرح میشود.
مشاوره پیش از ازدواج کارگشاست
شهرام وزیری، متخصص روانشناس بالینی و عضو هیاتعلمی دانشگاه درباره لزوم و اهمیت مشاوره پیش از ازدواج به جامجم میگوید: «مشاور، فرد متخصصی است که میتواند برخی از مشکلات را که بعدها به موضوعات جدی در بین زن و مرد منجر میشود تشخیص دهد و در این زمینه کارگشا باشد.» به گفته وی، برخی معتقدند که ازدواج کنید و پس ازآن رضایت ایجاد میشود؛ این شعارها درست نیست و شاید در شرایطی پاسخگو باشد اما به نسل جدید که اطلاعات مختلفی دارد واین اطلاعات را از کتابها، فیلمهای آموزشی، فضایمجازی و... بهدستمیآورد، نمیتوانیم بگوییم به مشاوره برود تابرای ازدواج راهنماییاش کند.»
بررسی ظرفیت شراکت در زندگی
وزیری با اشاره به استفاده از مشاورین فردی پیش از ازدواج میافزاید: «طبیعی است که برای زندگی و داشتن سلامت روان بهتر، منتظر ازدواج نیستیم، اما پاسخ به این سؤالات که من چه کسی هستم، از زندگی چه چیزی را میخواهم و چه اهدافی را دنبال میکنم از مواردی است که اگر از دوران نوجوانی بررسی شود، قطعا شانس من برای گرفتن تصمیم عاقلانه بیشتر و در بهتر متوجهشدن نیازها بسیار موثر است، ولی این به معنای مراجعه نکردن به مشاوره پیش از ازدواج نیست. بررسی این مورد که آیا ظرفیت شراکت در زندگی را داریم یا نه، از ضرورتهای دریافت مشاوره پیش از ازدواج است.»
بررسی بلوغ فکری برای همسرگزینی
بهصورت ذاتی استفاده از مشاوره خوب است، چراکه درحالحاضر در شرایطی هستیم که برخی افراد تفکرات نادرست و نامانوس اما زیبا را هدیه میکنند و باورهایی غلط را برای افراد رقم میزنند. وزیری با بیان این مطلب یادآور میشود: «رواج جملاتی همچون ازدواج با نیمه گمشده در جامعه بسیار رایج شده است. دو فرد نیازها، چشماندازها و علایق متفاوتی دارند اما مهم این است که بتوانند با وجود برخی از این تفاوتها خوب زندگی کنند.» از نگاه این کارشناس، اینکه مدام میگویند فرد مقابل را تغییر میدهیم تفکر غلطی است، اگر تغییری رخ میداد با این همه طلاق مواجه نبودیم. وزیری تاکید میکند: «کمترین فایده مشاوره پیش از ازدواج بررسی بلوغ فکری افراد برای همسرگزینی است یا این مورد که آیا همسر انتخابی من در راستای اهداف و ارزشهای من قرار دارد یا خیر؟ مشاوره در اینجا به زوجین کمک میکند با درنظرگرفتن عقلانیت و اصول درستفکرکردن و خارج از احساسات جرقهای و زودگذر، به این سؤالات پاسخ داده و در یک محیط امن این همکفو بودن را بررسی کنند.»
شانس کمتر طلاق با مشاوره پیش از ازدواج
این روانشناس بالینی بر این باور است: «اینکه زندگی را شروع و تغییر میکنیم یا تغییر میدهیم و عادت میکنیم و سازگار میشویم ازجمله تصورات نادرست و خطرناک پیش از ازدواج است.» عدم استفاده زوجین از مشاورههای پیش از ازدواج لزوما ایجاد یک تجربه بد را بهدنبال نخواهد داشت. شهرام وزیری با ارائه توضیحاتی در این خصوص میگوید: «اگر زوجهای جوان به راهکارهای عجیبوغریبی مثل جادو و غیبگویی متوسل نشوند و بهجای آن به مشاوره پیش از ازدواج مراجعه و به راهنماییهای علمی او تکیه کنند، قطعا شانس آنان برای طلاق کمتر است.»
وظیفه مشاوره پیش از ازدواج، بیماریابی نیست
وزیری معتقد است هوشیاری رسانهملی و سایر وسایل ارتباطاتجمعی درخصوص ضرورت مشاوره پیش از ازدواج، بسیار راهگشاست. اقداماتی که به سلامت روان و بدن جامعه مربوط میشود از مواردی است که باید بیشتر به آن پرداخت.
وی در این زمینه تصریح میکند: «رسانهها باید این را به عموم مردم توضیح بدهند که وظیفه مشاوره پیش از ازدواج بیماریابی یا تشخیص اختلال در افراد نیست، بلکه فهمیدن این موضوع است که آیا زوجین به بلوغ فکری لازم برای کنارآمدن با یکدیگر جهت تشکیل خانواده رسیدهاند یا نه؟»
خانوادهها باید به این امر توجه کنند و شرایط خود را بسنجند و ببینند آیا اطلاعات کافی برای اقداماتی که میخواهند انجام دهند دارند و اگر مطمئن نیستند، حتما باید به مشاوره مراجعه کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه ضمن بیان این موضوع میگوید: «قوه قضاییه همت بزرگی را در زمینه طلاق زوجینی که الزام حضور قاضی را دارند انجام داده و درصورت تقاضای طلاق، آنان را برای ۵ ــ ۴ جلسه به مشاوره ارجاع میدهد تا قطع امید را آن روانشناس به قاضی اعلام کند. از نظر من اگر این الزامات برای پیش از ازدواج هم در نظر گرفته شود بسیار خوب است.»
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد