در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
درست است که الان اوایل مهرماه است و شاید هنوز مشغول جلد کردن کتابهایتان هستید اما امتحانات همیشه از رگ گردن به ما نزدیکتر است.شبهای امتحانی عمدتا همه سرهایشان تا گردن در کتاب است و زیاد به خورد و خوراکشان توجهی ندارند. در حالی که خوراکیهایی هستند که خوردنشان باعث میشود مغزتان مثل ساعت کار بکند.اول از همه یادتان باشد چند ساعت قبل از خواب قهوه، چای و نوشیدنیهای گازدار ننوشید که کافئین آن باعث میشود همچون جغد، شب زندهدار شوید و صبح سر جلسه امتحان، باتری مغزتان تمام شود. در عوض قبل خواب یک لیوان شیر گرم بخورید. شاید کلیشهای به نظر بیاید اما جواب میدهد.سعی کنید برای وعده شام فست فود یا غذاهای خیلی چرب و سنگین مصرف نکنید چون آنوقت تمام انرژیتان سراغ گوارش میرود تا غذاها را هضم کند و این گونه دوباره مغزمان انرژی لازم برای کار کردن نخواهد داشت.پس یک وعده سبک و ترجیحا با پروتئین بالا بخورید تا رستگار شوید.
حتما تا به حال برایتان پیش آمده که صبحها با خستگی از خواب بیدار شوید و زنگ اول مدرسه را درحالت کما بگذرانید. مثلا وقتی معلم معادلات مهم را حل میکند شما فقط به تخت نرم و گرم تان فکر میکنید. خواب خوب شبانه که اصل ماجراست. اما خوردنیهایی هستند که میتوانند کمی شما را از احساس خوابآلودگی نجات بدهند. سعی کنید برای صبحانه خوردنیهایی با طبع گرم بخوریدکه باعث شادابی میشوند. مثل: تخممرغ به خصوص با زرده عسلی، حلوا ارده یا مرباهای مامانپز خوش طعم. در کنار این صبحانه کامل، چای شیرین صبحگاهی فراموشتان نشود که حسابی خواب از سرتان میپراند.
خیلی اوقات همه ما میخواهیم کاش فرشته نجاتی بود که درسها را به خورد مغزمان میداد و آنقدر زمان لازم نبود تا تکتک کلمات را حفظ کنیم. بعضی از خوراکیها حکم همین فرشته نجات را دارند. مثلا ماهی و غذاهای دریایی به خاطر امگا ۳ بالایی که دارند به بهبود حافظه و عملکرد مغزمان کمک میکنند. آجیلهایی مثل گردو، کشمش و مویز هم چراغ ذهنمان را روشن میکنند.
استرسها و اضطرابهای امتحانات سخت به خصوص کنکور علیهالسلام که شروع میشود، نمود جسمی هم پیدا میکند. برای خیلیها این نمود جسمی، معده حساس یا زخمی است که عمدتا هم به یادگار از روزهای دبیرستان تا آخر عمر باقی میماند. در این میان اصلاح عادات غذایی جزو واجب زندگی فرد میشود. مثلا باید بدانید اگر معده حساسی پیدا کردید به هیچ وجه از غذاهای ادویهدار نباید استفاده کنید و غذاهای خیلی ساده و کم ادویه را جایگزین کنید.یا مثلا وعدههایتان نباید سنگین باشند که معده بنده خدایتان نتواند از پسِ هضم آن بربیاید. البته که فراموش نکنید اگر معده درد طولانی داشتید حتما به متخصص مراجعه کنید.
اگر دائم حس تشنگی دارید و چنددقیقه بعد از نوشیدن آب، باز هم احساس میکنید بیسکویت ساقهطلایی خوردید و زبانتان کویرشده، احتمالا دچار کم آبی بدنی شدهاید. برای رفع تشنگی وعطش دربلندمدت پیشنهاد میکنیم دربطریتان به جای آب، شربتخاکشیر یا تخمشربتی بریزید وباخودتان به مدرسه ببرید. خوردن میوهها وسبزیجات را اصلا فراموش نکنید که بهقول خارجیها بدنتان را «هیدراته» میکند.
اگر احساس خستگی برایتان احساسی همیشگی شده است، زنگ خطر بدنتان روشن شده.حتما آزمایش خون بدهید و اگر دچار کمبود آهن بودید، خوردن غذاها و خوراکیهای حاوی آهن را جدی بگیرید. مثلا یک شب با خانواده به جگرکی بروید یا در سالادتان چند برگ اسفناج خرد کنید. شکلات تلخ هم میتواند گزینه مناسبی باشد که هم آهن دارد و هم شما را با کلاس جلوه میدهد.
اگر زمستانها آنقدر لباس میپوشید که تکان خوردن برایتان دشوار میشود یا دائما احساس خستگی و کسلی میکنید یا وقتی کسی دستتان را میگیرد از سرمای آن تعجب میکند؛ احتمالا طبع سردی داشته باشید. افرادی که طبع سرد دارند باید از غذاها و نوشیدنیهای گرم استفاده کنند. خرما و خشکبارها برایشان گزینه مناسبی است یا ادویههایی مثل فلفل قرمز و زنجبیل که طبیعت گرمی دارند باعث بالا رفتن سوخت و ساز بدن و گرم شدنشان میشود.
اگر پوستتان به آفتاب خیلی حساس است و زیاد تعریق میکنید یا بسیار پر جنب و جوش و فعال هستید؛ احتمالا طبعی گرم دارید. البته طبع گرم به دو دسته گرم و تر و گرم و خشک تقسیم میشود. اما به طور کل مواد غذایی و خوراکیهایی که خنک هستند مثل: خاکشیر، آبلیمو، سالادهای مختلف، عرق کاسنی، میوههایی مثل انار، هندوانه و… کمک میکنند تا طبع بدنتان متعادل شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: