آخرین آمارهای وزارت جهاد کشاورزی در سال۱۴۰۱ نشان میدهد میزان تولید گوشت قرمز در سراسر کشور ۹۰۰ هزار تن، میزان صادرات هزار تن، میزان عرضه گوشت قرمز ۹۴۶هزار تن، میزان تولید سرانه هر ایرانی ۱۰کیلو و ۴۷۰ گرم و میزان عرضه سرانه هر ایرانی ۱۱کیلو و ۱۳۰گرم بوده است.
در سال جاری نیز وزارت جهاد کشاورزی سیاست افزایش عرضه را با خرید تضمینی دام از عشایر و واردات گسترده گوشت قرمز را در دستور کار قرار داده است به طوری که این وزارتخانه اعلام کرده روزانه ۳۰تن گوشت گرم وکیوم گوساله وارداتی به صورت قطعهبندی در میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران و فروشگاههای زنجیرهای توزیع میشود. خرید تضمینی دام از عشایر به دستور ریاست جمهوری صورت گرفته است به طوری که سیاوش احمدی میرقائد، رئیس سازمان امور عشایری وزارت جهادکشاورزی از اختصاص ۴۰۰۰میلیارد ریال اعتبار برای خرید تضمینی گوشت قرمز تولید عشایر و کوچنشینان در کشور خبر داده است.
طی ماههای گذشته واردات گوشت قرمز به کشورمان با افزایش محسوسی روبهرو شده است به طوری که از طرفی با توجه به سفر رئیسجمهور به قاره آفریقا و ایجاد توافقنامههای تهاتری با برخی کشورها ازجمله کنیا هماکنون چندین محموله گوشت گرم گوسفندی از کنیا به ایران ارسال شده است. با این حال واردات گوشت قرمز از مبادی دیگر نیز ادامه دارد به طوری که هماکنون بیشترین محموله دام از کشور پاکستان به سمت ایران صورت میگیرد. درهمین خصوص چندی پیش علیرضا پیمانپاک، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد، علاوه بر این کشور هماکنون گوشت مورد نیاز کشور از مبادی متنوعی همچون حوزه اوراسیا و سیآیاس، شرق اروپا، استرالیا و مغولستان تامین و وارد میشود.
وی درباره وضعیت تولید و تامین کسری گوشت قرمز از محل واردات گفت: با توجه به نیاز کشور به گوشت قرمز، از آنجا که پارسال بحرانهایی در حوزه تولید بهوجود آمد، در حوزه جهاد کشاورزی برنامهریزی شد تا میزان کسری تولید کشور را بتوانیم از محل واردات بهموازات برنامهریزی برای ترمیم زنجیرههای تولید دام دنبال کنیم.
از سوی دیگر پیمانپاک با بیان این که در سه ماهه گذشته به طور متوسط روزانه حدود ۱۸۰تن گوشت گرم گوسفند و گوساله وارد شده است، افزود: در روزهای پیشرو هم میزان واردات گوشت افزایش یافته و به ۲۳۰هزار تن میرسد.
وی گفت: هماکنون در میادین میوه و ترهبار، لاشهگوسفند از قرار هر کیلوگرم ۲۸۰هزارتومان عرضه میشود که در فروشگاههای زنجیرهای به دلیل قطعهبندی و بستهبندی گوشت، قیمتها مقداری بیشتر است. پیمانپاک گفت: با این حجم از واردات امیدواریم تا اواسط آبان بازار گوشت به ثبات برسد.
قائممقام تجارت و تنظیم بازار وزیر کشاورزی افزود: تاکنون دو محموله ۱۰تنی گوشت گرم گوسفندی وارد شده است که برنامهریزی شده تا یک روز در میان از کشور کنیا واردات داشته باشیم. پیمانپاک گفت: تا اواخر آبان ۱۵۰هزار راس گوساله پایه پرواری که دو تا شش ماه برای پرواربندی زمان نیاز دارند، از پاکستان وارد میشود.
پیمانپاک اضافه کرد: قائممقام وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: اکنون قیمت هر کیلوگرم لاشه بر پایه ۲۶۰ تا ۲۷۰ هزار تومان و نرخ هر کیلوگرم گوشت ران و سردست زیر ۳۹۰هزار تومان است و سایر قطعات براساس قیمتگذاری معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی تعیین شده و به فروش میرسد.
به همین دلیل هفته گذشته وزارت جهاد کشاورزی قیمت گوشتهای تنظیم بازاری وارداتی را اعلام کرد که بر این اساس قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز، رانگوسفندی و سردست گوسفندی با ماهیچه ۳۹۰هزار تومان، گردن گوسفندی ۲۶۵ هزار تومان، راسته با استخوان گوسفندی ۳۱۰ هزار تومان، قلوهگاه گوسفندی بدون استخوان ۲۴۰ هزار تومان و مخلوط گوسفندی ۳۱۶ هزار تومان است.
با این حال اما قیمت گوشت قرمز در اواخر سال گذشته یکباره به بیش از ۵۰۰هزار تومان رسید که این امر واکنشهای زیادی را بین مردم، کارشناسان، مسئولان و بخش خصوصی ایجاد کرد به طوری که از طرفی بسیاری اعتقاد داشتند با رسیدن قیمت گوشت قرمز به ۵۰۰هزارتومان، علنا این محصول پروتئینی دیگر در سفره خانوارهای ایرانی جای ندارد. یکی از اصلی ترین سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش قیمت گوشت قرمز بازار، رویآوردن به واردات گسترده گوشت قرمز بود به طوری که آمارهای گمرک حاکی از آن است که در سال گذشته حدود ۴۸هزار و ۳۴۸ تن و ۹۲۹ کیلوگرم انواع گوشت قرمز به ارزش ۲۱۳میلیون و ۳۱۴هزار و ۲۷۰دلار وارد کشور شده که از این میزان ۴۳هزار و ۳۲۰تن و ۲۵۳کیلوگرم به ارزش ۱۸۸ میلیون و ۵۷۷هزار و ۷۱۰دلارمربوط به گوشت گاوی و ۵۰۲۸تن و ۶۷۶کیلوگرم به ارزش ۲۴ میلیون و ۷۳۶ هزار و ۵۶۰ دلار مربوط به گوشت گوسفندی بوده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت