رسانهها بهخصوص برنامههای رادیویی و تلویزیونی، همسو با سایر فعالیتها و کنشگریهای موثر به جهت حضور میلیونی هرساله زوار برای شرکت در مراسم اربعین حسینی، میتوانند از طریق ساخت برنامههای هدفمند در راستای فرصتسازی و نیز فرهنگسازی سبک زندگی ایثار و مقاومت، گامهای مؤثری برداشته تا ضمن انعکاس آنچه از حضور و اشتیاق خیل عظیم زائران هویداست به سیرت و حقیقت آن هم بپردازند.
رهبر انقلاب اربعین را رسانه پرقدرت عاشورا خواندند و فرمودند: «اهمیت اربعین اول این بود که رسانه پرقدرت عاشوراست. از روز عاشورا تا روز اربعین این چهل روز، چهل روز فرمانروایی منطق حق در میان دنیای ظلمانی حاکمیت بنیامیه و سفیانیها بود. رسانه حقیقی [یعنی] فریاد زینب کبری، فریاد حضرت سجاد؛ در کجا؟ در کوفه، در شام، در آنجایی که ظلمات محض بود؛ اینها بزرگترین رسانه بود. همینها بود که عاشورا را نگه داشت، همینها بود که عاشورا را به امروز رساند. تاریخ و ریشه این روز اربعین و ماجرای اربعین این است. آن روز اهلبیت (ع) توفانی به پا کردند با این حرکت چهل روزه؛ یک توفان به پا شد در آن اختناق عجیب. ۱۲ مهرماه ۱۳۹۸»
برنامهسازان و اصحاب رسانه با تأسی به منویات رهبری و تولید برنامههای خوشساخت که مورد نیاز عصر حاضر جامعه است بهخوبی میتوانند، سبب شوند تا زائران و حتی جاماندگان اربعین در پایان این مراسم جهانی سربلند و دست پر به دنیای روزمره خود برگردند و چهبسا نقاط هدفگذاری شده روشنی را به سمت رشد و توسعه فردی و اجتماعی خود نشان کنند.
رسانه و به ویژه صداوسیما موظف است تا خوراک فکری و روحی و همچنین فرهنگی مردم را فراهم کند، از این رو برنامهسازان که راویان حماسه حسینی هستند، کاری ارزشمند و بس خطیری را بهعهده دارند.
رسالت روایتگری محرم و صفر، بیان باطن این واقعه عظیم است که باید دقت شود تا در اصل حفظ و ابلاغ پیام، صادق بوده و سلیقهای عمل نشود تا هماره ارزشمند و موثر باشد.
زوار عتبات و به طور خاص زائران اربعین حسینی همیشه کولهباری از خاطرات پرمفهوم و پیامی رسا برای خانواده و سایر افراد جامعه به همراه دارند که میتوان به جرات بیان کرد مجموع این تجارب یک مکتب مستقل است؛ یک مشرب و مسلک با ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، اعتقادی و فرهنگی که آدمی را به سمت تعالی رهنمود مینماید و این ظرفیتی است که قیام امام حسین (ع) و نهضت عاشورای حسینی تا همیشه برپا میکند.
اربعین حسینی و شهادت اباعبدا... (ع) به منظور وجود ابعاد والایی که در تربیت امت بر اساس ارزشهای انقلابی و سیر تکوین خط کلی مکتب اهلبیت (ع) دارد، همیشه مورد توجه قرار گرفته و حتی برای وجود مقدس پیامبر اسلام (ص) و امیرالمومنین (ع) نیز مسأله شهادت امام حسین (ع) حائز اهمیت بوده، چراکه یادآوری اربعین شهادت اباعبدا... (ع) خونی تازه را در رگهای شیعیان به جریان میاندازد و به فرموده امام راحل «محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است» به همین ملحوظ رسانه پرقدرت اربعین و نیز اهمیت تبلیغ و ترویج این فرهنگ، باید از الزامات اهداف سازمان صداوسیما در ساخت و تولید برنامههای سالانه خود باشد.
برنامه تلویزیونی «جاذبه»، با تهیهکنندگی حمیدرضا صابونی و کارگردانی محمد حمیدزاده که در ایام اربعین حسینی سال۱۴۰۱ از شبکه افق نمایش داده شد، امسال نیز همزمان با شروع ماه صفر از ساعت۲۰ هرشب روی آنتن این شبکه بازپخش میشود.
برنامه جاذبه، تولید مشترک شبکه افق و مرکز رسانه سازمان تبلیغات اسلامی با اجرای حامد عسگری، شاعر و نویسنده، نشستی گفتوگو محور با حضور افرادی است که تحولی شگرف در زندگی ایشان، آن هم در مسیر اباعبدا... (ع) و اربعین حسینی رخ داده و ماجرای مملو از نور و سرور آنها با فرهنگ عاشورا عجین شده است.
جاذبه، با موضوع ارتباط معنوی و متفاوت اشخاص مختلف با اهلبیت(علیهمالسلام) ضمن ارائه محتواهای کاربردی، تلاش دارد تا همزیستی و همراهی مردمانی از دیار خودمان با حضرات معصومین (علیهمالسلام) و فرهنگ حسینی و تجارب ایشان از این معیت را با مخاطب به اشتراک بگذارد و از جمله اهداف آن نیز ارتقای معرفت و بصیرتافزایی به بیننده نسبت به اربعین و فرهنگ عاشورایی آن است.
قسمت نخست برنامه جاذبه که علیرضا صالحی آن را روایت میکند «سر و سنگ» نام دارد. فاطمه هوشینو، بانوی ژاپنی که ۲۰سال قبل مسلمان شده در قسمت دوم با عنوان «طعم گیلاس» روایتگر این بخش از جاذبه است.
«نخل ایستاده» نام سومین قسمت از برنامه جاذبه است که مجید کعبی درباره آن با حامد عسگری به گفتوگو نشسته و دانش اقباشاوی از کارگردانان ایرانی هم در چهارمین قسمت با عنوان «پای شط» از دیگر راویان این برنامه تلویزیونی خواهد بود.
«صفرنامه» عنوان سه قسمت بعدی برنامه تلویزیونی جاذبه است که روی آنتن شبکه افق میرود و قرار است روایتی متفاوت از مسیر «نجف تا کربلا» را با حضور حامد عسکری نشان دهد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با سرپرست اداره کل روابطعمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی کشور مطرح شد
فرزاد آشوبی در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد