به گزارش جام جم آنلاین، مجتبی جلال زاده، كارشناس ارشد مسائل بینالملل پیرامون سیاست خارجی دولت سیزدهم ضمن اشاره به اینكه با منطقهای روبرو هستیم كه در حال گذار به نظم جدید است گفت: همانطور كه در سپهر روابط بینالملل با فروپاشی شوروی در ۱۹۹۱ دوران گذار را برای رسیدن به نظم نوین طی میكنیم در منطقه خاورمیانه نیز این موضوع مستثنی نیست.
وی افزود: غرب آسیا طی یك قرن امنیت و تقسیمات ژئوپلیتیك تحتتأثیر قدرتهای بزرگ جهان مانند پرتغال و انگلستان بوده است و امروز آمریكا همچنان تأثیر بسزایی دارد.
كارشناس ارشد مسائل بینالملل اظهار كرد: خاورمیانه جذابیتهای گذشته را برای آمریكا ندارد و حیاطخلوت چینیها جذاب شده است و مهمترین نكته مهار چین در نظام بینالملل است.
وی ضمن تشریح ترك غرب آسیا توسط آمریكاییها افزود: همزمان با خروج آمریكا از غرب آسیا به مدیریت آشوب میپردازند به این معنا كه خاورمیانه بهواسطه شكافهای قومیتی و حضور قدرتهای بزرگ در نقاط مختلف، منطقهای بحرانزا و بحران زی است.
جلال زاده با اشاره به اینكه به اشكال مختلف آمریكا به مدیریت آشوب بزرگ میپردازند ادامه داد: امروز منطقه دارای مشخصات متفاوت است و ایران علیرغم تحریمهای اقتصادی و سیاسی توانسته انسجام داخلی و تمامیت ارضی خودش را حفظ كند و بهعنوان قدرت منطقهای ایفای نقش میكند.
وی افزود: قدرتها در بازیگران خاورمیانه دچار استحاله و تحولاتی شده است و مثلاً امروز تركیه و عربستان سعودی بهعنوان قدرت برتر در منطقه مطرح شده است؛ لذا یك آرایش و هندسه قدرت جدید در حال شكلگیری است.
كارشناس ارشد مسائل بینالملل تصریح كرد: نگاه كشورها به امنیت، نگاهی برونزا به این مقوله بوده است، بهواسطه اینكه نگاه كشورهای عرب خلیجفارس نگاه برونزا بوده است پایگاههای نظامی و نفوذ غربیها را در این حوزه شاهد هستیم.
وی افزود: باتوجهبه جمیع شرایط از جمله حضور چین و روسیه در منطقه، عدم حمایت آمریكا از متحدان و خروج آمریكا از منطقه باعث شده كشورهای خلیجفارس نتوانند به غربیها تكیه كنند و از سویی نمیتوانند امنیت درونزا داشته باشند.
جلال زاده خاطرنشان كرد: كشورهای عربی همچنان خودشان را ناسیونالیسم عرب میدانند و سالها رهبران آنها به این موضوع تكیه كردند و از سویی صهیونیستها بهعنوان توده نامتجانس و غیر همگون در منطقه خاورمیانه حضور دارند.
وی افزود: در زمینه خاورمیانه جدید كه در دولت بوش پسر تئوریزه میشود باید گفت آمریكا همواره تلاش دارد در خاورمیانه دولت ملت نمونه داشته باشد؛ یعنی دولتی را با دموكراسی فرمایشی سركار بیاورند تا آینده سایر كشورها را تحتتأثیر قرار دهد.
كارشناس ارشد مسائل بینالملل گفت: آمریكا در تداوم بحران منافع دارد و بهواسطه سیاستهایی كه دارند به كمك سعودیها القاعده و طالبان را تشكیل میدهند و انشعابات آن را در سوریه شاهدیم.
وی افزود: آمریكا گروههای مسلح تروریستی را حفظ میكند و در اینكه داعش با كمك آمریكا ایجاد و باقیمانده است شكی نیست و گروههای نیابتی برای زایش بحران ایجاد میكند.
جلال زاده بزرگترین شریك استراتژیك آمریكاییها را در غرب آسیا اسرائیلیها دانست و ادامه داد: آمریكاییها برای بقای اسرائیل ضمانت دادهاند و شاهدیم در دولت ترامپ صلح ابراهیم و عادیسازی روابط صهیونیستها با كشورهای عربی مطرح كردند.
وی افزود: صهیونیستها هیچ دوستی در غرب آسیا ندارند و نزد ملتهای مسلمان خاورمیانه بهواسطه اشغالگری و جنایت در فلسطین هیچ مقبولیت و محبوبیتی ندارند؛ ولی برخی از كشورها در سطح سران با رژیم صهیونیستی دارند.
كارشناس ارشد مسائل بینالملل تصریح كرد: صهیونیستها سیاست خودشان را پیگیری میكنند و نشان دادند اشغالگر و متجاوز هستند و در قبال داشتن سلاحهای هستهای هیچ تعهدی را نپذیرفتند و هر لحظه تمامیت خاورمیانه را تهدید میكنند و حتی تابع سیاستهای آمریكایی نیز نیستند.
وی افزود: باتوجهبه تحولات غرب آسیا نزدیكی و افزایش روابط سیاسی با عربستان میتواند آثار مثبت امنیتی و سیاسی در كل منطقه داشته باشد و بزرگترین بازنده آن صهیونیستها خواهند بود.
سیاست ایرانی یك مجله صوتی و تصویری است. سیاست ایرانی برنامهای برای علاقهمندان به سیاست است كه نگاه فراوانی به موضوعات مختلف دارد. این برنامه از چهار میز تخصصی تشكیل شده است كه هدایت آنها را اساتید و اعضای هیئتعلمی دانشگاهها نیز روزنامهنگاران باسابقه بر عهده دارند.
مصطفی صادقی سردبیری این برنامه و فریدون ماهر نیز تهیهكنندگی این برنامه را بر عهده دارند. مجله صوتی و تصویری سیاست ایرانی به مدت صد بیست دقیقه پنجشنبه هر هفته از رادیو گفت و كو پخش میشود.
شبكه گفتگو را علاوه بر امواج رادیو میتوانید از طریق گیرندههای دیجیتالی، رادیونما، اپلیكیشن ایران صدا و آدرس اینترنتی radiogoftogoo.ir نیز دریافت كنید. همچنین علاقهمندان میتوانند از طریق شماره ۰۹۰۳۹۱۳۴۷۴۴ در پیامرسانهای مجازی و سامانه پیامكی ۳۰۰۰۰۱۰۳۵ با این برنامه و دیگر برنامههای رادیو گفتوگو در ارتباط باشند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد