بازدید از معاونت صدا در ساختمان شهدای رادیو، نمایشگاه دستاوردهای رسانهملی، معاونت سیما، معاونت سیاسی، خبرگزاری صداوسیما و... برخی رخدادهای این دیدار بود که گزارشهایی از آن را منتشر کردیم. امروز با مرور این رویداد که نشان از همراهی دولت و رسانهملی دارد، با برخی مدیران، خبرنگاران، مجریان و هنرمندان حاضر در آن روز از جمله عباس محبی، ساجد قدوسیان، فضهسادات حسینی، ایمان گودرزی، فریبا باقری، حمید زینلی، زینب چخماقی، میترا لبافی، سحر قناعتی، محمدرضا باقری، آرمان غفاریان و... گفتوگو کردیم.
مواجهه رئیس جمهور با طنز انتقادی
در بخشی از آن روز رئیسجمهور از ساختمان رادیوی سازمان صداوسیما بازدید کرد و با توضیحات ارائه شده از سوی معاون صدا، در جریان برنامههای تولید شده و درحال پخش رادیو قرار گرفت. به رئیسی پیشنهاد شد همانند دیگر کشورهای دنیا، رادیو رئیسجمهور ایجاد شود که موافقت کرد. چنین شبکهای بر بستر ایرانصدا راهاندازی خواهدشد تا به عنوان کانال اطلاعرسانی دولت فعالیت کند.
رئیسی با حضور در استودیوی شماره یک صدای رسانهملی، ضمن دیدار و گفتوگو با تعدادی از گویندگان پیشکسوت، در جریان تولید برنامههای رادیویی در این بخش قرار گرفت و هنرمندان و صداپیشگان رادیو با اجرای نمایش طنز از رئیسجمهور میزبانی کردند.
ساجد قدوسیان، کارگردان برنامه شهر فرهنگ رادیو صبا که قسمتی از آن ــ برای پخش در ایام پس از محرم ــ مقابل رئیسجمهور ضبط شد، به جامجم میگوید: زمان حضورشان در استودیو کم بود؛ ولی مشتاقانه نشستند و کار را دیدند و ما هم نمایشی از جنس نمایشهای صبح جمعه و شهر فرنگ که یک نمایش نقادانه است، اجرا کردیم. حتی بخشی از عملکرد دولت در این نمایش نقد شد. آقای رئیسجمهور هم کمی خندیدند و در آخر گفتند در نمایشهایتان هر چه دلتان میخواهد میگویید و حرفها را میزنید! این که در این کارها دغدغه مردم را مطرح میسازیم، به ظاهر خوشایند رئیسجمهور بود. در ادامه از طریق «کانون ایرانیاران رادیو ایران» با یکی از ایرانیاران و دهیار دولت ارتباط گرفتیم و آقای رئیسجمهور هم با این هموطن صحبت کردند. طبعا وقتی مقام اجرایی اول کشور آمده و کار ما را میبیند، این واهمه وجود داشت چه اتفاقی میافتد به خصوص نمایشی که اجرا کردیم قدری فضای نقد داشت؛ ولی استقبالشان خیلی خوب بود و امیدی دادند که به همین مسیر ادامه دهیم.
قدوسیان ادامه میدهد: این حضور، نشانه این است که حداقل شخص رئیسجمهور به فضای نقد دولت علاقهمند است تا اگر مشکلی هست و مردم دغدغهای دارند، بتوانند از طریق رسانه قضیه را مسالمتآمیز مطرح کنند. چه بهتر است این مسیر باز باشد و برخی مدیران و کسانی که مخالف این روند هستند، بپذیرند خود رئیسجمهور موافق این جریان است. باید از طریق برنامههای طنز بتوانیم حرف مردم را به گوش دولتمردان برسانیم تا همه که در یک کشتی هستیم بتوانیم به سرمنزل مقصود برسیم.
عباس محبی، بازیگر پیشکسوت رادیو هم در این نمایش حضور داشت و به جامجم میگوید: این افتخار نصیبمان شد که رئیسجمهور به استودیو 8 تشریف بیاورند و ما هم نمایشی را که تم سیاسی ــ اجتماعی داشت، جلویشان اجرا کردیم. خیلی خشنود شدند. ما را مورد تفقد و تقدیر قرار دادند و گفتند شما حال ما را خوب کردید! نمایشتان خوب و انتقادی بود و به نکات خوبی اشاره کردید.
محبی میافزاید: نظرات ایشان را در حضور مسئولان محترم از جمله ریاست سازمان و معاونت صدا شنیدیم، ولی مجالی نشد خواستههایمان را عنوان کنیم. اما افتخار میکنیم خواستههای مردم را در قالب یک نمایش طنز به ایشان منتقل کردیم. همین برایمان کافی است. برای مطرح کردن خواستههای شخصی، صنفی و سازمانی فرصت نشد.
وی در مورد واکنش رئیسجمهور نسبت به نمایشی که اجرا کردند، میافزاید: خیلی مثبت بود. مسائل اقتصادی اشاره شده در این نمایش را تایید کردند. در برخی جاها فساد مالی موجب جلوگیری از پیشرفت میشود؛ این موضوع در نمایش مطرح شد و ایشان هم تایید کردند. گفتند این اشارههای انتقادی خیلی خوب است.
این پیشکسوت بیان میکند: چون با تیپ جانعلی در نمایش بودم، مرا بسیار مورد تفقد قرار دادند و گفتند شما لرها خیلی باحال و بامعرفتید و شخصا از مردم لرستان خیلی خوشم میآید!
فریبا باقری، یکی از گویندگان رادیوست که در روز خبرنگار در جریان بازدید سید ابراهیم رئیسی از صداوسیما حضور داشت. وی که همراه این گروه رادیویی به اجرای برنامه در این روز پرداخت، درباره این دیدار به جامجم میگوید: در دیداری که با رئیسجمهور در رادیو داشتیم، درباره اتفاقات رادیو صحبت به میان آمد و با دوستان و همکاران در اینباره با آقای رئیسی صحبت کردیم. همچنین نمایش رادیویی مقابل ایشان اجرا شد. البته زمان حضور ایشان به دلیل اینکه قرار بود به استودیوهای دیگر هم بروند، کوتاه بود و فرصت گپ زدن زیادی نداشتیم.
آرمان غفاریان، مجری هم در اینباره به جامجم میگوید: در ابتدا قرار بود رئیسجمهور فقط بازدید از مجموعه رادیو داشته باشند و قرار بر اجرا رفتن ما جلوی رئیسجمهور نبود ولی وقتی که تشریف آوردند، از ما خواستهشد برای ایشان اجرا کنیم. ما در آن زمان، مشغول تمرین برای برنامه شهر فرنگ رادیو صبا بودیم و نمایشهایمان هم معمولا با زبان طنز، نقد اجتماعی و اقتصادی انجام میشود. این بار هم بحث خانهدار شدن خانوادههای دارای سه فرزند، دلالهای بزرگ بازار، مقایسه ماشینهای داخلی و خارجی بهخصوص شباهت ۲۰۶ به خودروهای خارجی و نان و زمین دادن رایگان در ابوموسی در دل نمایش بود. سعی کردیم با زبانی شیرین و طنز گفته شود که بهترین زبان برای حل دغدغدهای ما مردم و صد البته تعامل دوطرفه بدون دلخوری است. همه ما خوشحال شدیم که توانستیم بخشی از دغدغههای مردم را که خودمان هم جزئی از این قشر هستیم به گوش نفر اول دولت برسانیم. بر این باوریم که نقد، مسیر رشد جامعه را فراهم میکند اما به شرطی که گوش شنوایی هم باشد؛ ممنون از رئیسجمهور که آن روز ما را شنیدند! برای ما جالب بود که ایشان بسیاری از هنرمندان رادیو را از روی صدایشان میشناختند.
روایت بازدید از خبرگزاری
حمید زینلی 27 سال است که در سازمان صداوسیما فعالیت میکند. او میگوید: 17 سال است که در واحد مرکزی خبر هستم و از دبیری خبر شروع کردم، بعد جانشین سردبیر شدم و الان سردبیر میز آموزش خبرگزاری صداوسیما هستم. زینلی برای جامجم حضور رئیس جمهور در این خبرگزاری را چنین روایت میکند: رئیسجمهور سر میز ما تشریف آوردند و آقای وحید مدرسزاده، خبرنگارمان درباره تیم میانی دولت صحبت و انتقاد کردند که هر موقع با مدیران میانی کار داریم یا وقت ندارند یا جوابمان را نمیدهند یا ما را سر میدوانند. رئیسجمهور کاملا به این نقد گوش دادند و توصیههایی کردند. همچنین بیان کردند که در هیات دولت میگویند که همکاری شود و تذکر میدهند. خوشبختانه فضای گفتوگو باز بود، نقد کردیم و پاسخ گرفتیم.
وی بیان میکند: ایشان از برنامهها خیلی راضی بودند و توصیههایی کردند که خبرنگاران، مسئولان سازمان و بچههای میز، چه سردبیران و چه خبرنگاران حتما مجدانه پیگیر مسائل باشند و گفتند اگر مورد یا مشکلی پیش آمد در هر لحظه و ساعت که بگویید آمادهام پیامهای شما را بشنوم و اگر باز هم نیازی باشد حتما هماهنگ میکنم و برای بازدید از سازمان میآیم تا بتوانم صحبتها، مشکلات و گرفتاریهای شما را از نزدیک بشنوم. گفتند پیگیرم و شما هم پیگیری کنید تا هر جا مشکلی بود حلش کنیم.زینلی در مورد تجربه بازدید روسای پیشین جمهور از صداوسیما هم میگوید: خاطرم هست در بازدید آقای احمدی نژاد حضور داشتم. تعاملشان خوب بود؛ ولی نه به اندازه آقای رئیسی. تعامل آقای رئیسی با بچهها خیلی صمیمی بود. انگار نه انگار رئیس جمهور هستند!
زینب چخماقی، دیگر خبرنگار خبرگزاری صداوسیما در خصوص حال و هوای این دیدار به جامجم میگوید: من در گروه فرهنگ عمومی هستم و روی قانون جوانی جمعیت کار میکنم. برایم خیلی جذاب بود که رئیسجمهور به شکلی از فعالیت صدا در این حوزه تقدیر کردند. در سه مورد از اسناد بالادستی گفتند. یکی از این سه سند قانون جوانی جمعیت بود که عملکرد صداوسیما در حوزه جوانی جمعیت را موثر دانستند. دو سال است که به شکل متمرکز در حال پیگیری بسیاری از مواد اجرا نشده و بر زمین مانده قانون هستیم. در خیلی از حوزهها از جمله تشکیل ستاد ملی جمعیت منجر به نتیجه شده و به اذعان بسیاری از فعالان این بخش و مدیران رسانهای، ستاد ملی جمعیت به دلیل پیگیریهای ما تشکیل شد.
وی ادامه میدهد: پیش از این شش ماه از ابلاغ قانون میگذشت و با این که مهمترین بند قانون جوانی جمعیت به شکلی آغاز نظارت بر عملکرد بقیه دستگاهها بود، ستادی وجود نداشت و پیگیری خبرگزاری صداوسیما موجب شد این ستاد شکل بگیرد و دبیرش معرفی شود و جلسات سه ماه یک بار به جریان بیافتد. خود این جلسات منشأ پیگیری بسیاری از عقبماندگیها در این حوزه بود و باعث شد پیگیر این قانون شدیم. خیلی از مواد را که فکر میکردیم تاثیرات بیشتری در این حوزه دارد دنبال کردیم و مردم هم بیشتر آشنا شدند. البته برای حمایت از خانواده ایرانی و سرنوشت آینده کشور در حوزه جوانی، قانون مدونی وجود دارد که به اعتراف بسیاری از فعالان این حوزه یکی از بهترین قوانین کشور و جمهوری اسلامی است؛ یعنی قانون جوانی جمعیت یکی از کاملترین و بهترین قوانین مجلس ایران بعد از انقلاب است. رئیس جمهور در صداوسیما در دو مصاحبه از این قانون اسم بردند که یکی در برنامه سیمای خانواده بود و دیگری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار حوزه ریاست جمهوری.
چخماقی عنوان میکند: کار رئیس جمهوری به نوعی قدردانی از این بود که توانستیم این مطالبه را رسانهای کنیم و مدیران و مسئولان این حوزه را پای کار بیاوریم تا جوابگو باشند. جذابترین بخش این بود که رئیسجمهور پنج ساعت مستمر بدون استراحت از بخشهای مختلف سازمان بازدید داشتند و از رادیو شروع کردند و در نهایت به خبرگزاری صداوسیما رسیدند.
وی درباره تاثیر این حضور برای خبرنگاران رسانهملی هم میگوید: به نظرم خیلی تاثیرگذار است. یعنی احساس کردیم گزارشهایمان دیده شده و راجع به حوزههای تخصصی اظهارنظر کردند. با این مشغله رئیس جمهور، فکر نمیکردیم این کارها از طرف ایشان دیده شده باشد و برایشان قابل تقدیر باشد. صحبتهایشان مشوق بسیار مهمی بود.
سحر قناعتی، خبرنگار خبرگزاری صداوسیما هم به جامجم بیان میکند: از دقایق ابتدایی صبح روزی که رئیس جمهور آمد، همه در خبرگزاری حاضر شدند و هر کسی تلاش میکرد در مرتبترین حالت ممکن باشد. تعدادی از بچهها صحبتهایی آماده کرده بودند و از رئیس جمهور مطالبههایی داشتند؛ مثلا خانم لبافی میخواست مسأله کاغذ را بگوید یا آقای حسینی بای خواستار عمل کردن مسئولان و وزرا به وعدههایی بود که میدهند یا سردبیر میز اتباع گفت که میخواهم مدارک افغانستانیها را پیگیری کنم تا بتوانم آن را به ثمر برسانم.
وی عنوان میکند: من بیشترین دغدغهام این بود که به رئیس جمهور بگویم عملکرد خبر از نگاهشان چطور بوده و برایم جالب بود این مسأله را بدانم که خروجی کار من و همکارانم چطور بوده است. رئیس جمهور، ابتدا به رادیو و بعد به برنامه سیمای خانواده و سپس به استودیو خبر۱۴ رفت. بعد از حضورشان در استودیو خبر ۱۴ آماده شدیم و جلوی آسانسور همه دوربینها را آماده کرده بودیم تا وقتی تشریف میآورند، لحظه به لحظه را شکار کنیم. وقتی با آقای خدابخشی، معاون سیاسی سازمان آمدند، بازدیدشان را از گروه میراث فرهنگی شروع کردند و بعد گروه تعاون، فرهنگ عمومی، کتاب و سپس رسانه و صداوسیما. صحبتهایی که بین خبرنگاران و رئیسجمهور میشد، خیلی برایم جالب بود مثلا رئیس جمهور بچهها را میشناخت و این برایم جالب بود و نشان میداد ایشان خیلی جدی خبر را دنبال میکند.
قناعتی میگوید: برای مثال به آقای جلوداریان گفتند وزیر ارشاد در هیأت دولت همه حواسش است که کسی واژه انگلیسی به کار نبرد یا به بچههای بینالملل گفتند شبانگاهان برنامههایتان را دنبال میکنم. وقتی رودررو مرا دیدند برخورد بسیار خوب و صمیمی داشتند و بابت گزارشهایی که تهیه میکنم، تشکر کردند. بچههای اقتصادی دغدغههایشان را گفتند و روی بحث پیگیری مجوزها خیلی تأکید کردند که اتفاق بسیار خوبی بوده است. عدهای از همکاران بچههایشان را آورده بودند، رئیس جمهور با این افراد هم خیلی صمیمی برخورد کردند. بچهها به قدری احساس راحتی میکردند که خیلی صریح و روشن دغدغههایشان را میگفتند.
این خبرنگار با اشاره به اینکه بیشترین دغدغه خبرنگاران صداوسیما، مطالبه دغدغههای مردمی بود، تصریح میکند: خبرنگارها تلاش میکردند چیزی را که مردم از آنها میپرسیدند به مقام بالاتر، انتقال دهند. آخرین مقصد رئیس جمهور در خبرگزاری صداوسیما، تحریریه جریانسازی خبرگزاری بود که متشکل از سردبیران خبرگزاری، نظارت خبرگزاری و استانهای خبرگزاری است که حلقه نهایی تحلیل و روی آنتن رفتن گزارشهاست. ایشان آنجا نشستند و یکسری از بچهها حضور داشتند و من هم بودم و ایشان بر اهمیت رسانه و اهمیت وظیفه رسانه تأکید کردند و گفتند کارهایی که تاکنون کردید، خوب است اما باید بیشتر از این، دغدغههای مردم را منعکس کنید و دستاوردهای مسئولان را ارائه دهید. در نهایت همگی عکس یادگاری گرفتیم. آمدنشان به آنجا حال و هوای خاصی داده بود. در دوران جدید صداوسیما و دوران جدید خبر که شبکه خبر، باشگاه خبرنگاران جوان و همه بخشهای سیاسی یک جا جمع شده، عالیترین مقامی که از خبرگزاری در دوره تحول بازدید کردند، ایشان بودند.
وی ادامه میدهد: اتفاق ویژهتر در نمایشگاه دستاوردهای رسانهملی افتاد. چون کارهای نمایشی را دوست دارم، دیدم آقای نقویان یک کاتالوگ یا کتاب از سریالهایی که در مراحل مختلف پیش تولید صفر یا طرح و فیلمنامه بودند، آوردند و برای رئیس جمهور میگفت و ایشان خیلی مشتاق بودند که این کارها ساخته شود. جملهای داشتند که برایم جذاب بود و گفتند هزینه کردن برای این کارها سرمایهگذاری است، زیرا میتوان انتقال محتوا داد و هم فرهنگ را به سایر کشورها برد. این بازدید پنج ساعت بود و بخش زیادی از آن در خبرگزاری صداوسیما رخ داد. به جهت ۴۴ میزی که دارد و چهار ضلع تالار شیشهای که بچههای گروههای مختلف مستقر هستند. با این حال آنقدر شیرین بود و ریتم داشت که هیچ کس خسته نشده بود و بعدا که با بچهها صحبت کردم، گفتند اتفاق خیلی خوبی بود و قطعا این که بکوشیم تا گزارشها جریان سازتر، تأثیرگذارتر و هدفمندتر باشد.
عکس یادگاری با سیمای خانواده
«امروز ماموریت ما و شما مشترک بوده و آن تقویت نهاد خانواده است. رسانهملی عضو همه خانوادههاست و نقش مهمی در فرهنگسازی دارد. در این برنامه به معرفی الگوهای موفق، تبلیغ الگوی مصرف و نمایش مطلوب سیمای خانواده ایرانی بپردازید.» این بخشهایی از صحبتهای حجتالاسلام رئیسی در برنامه سیمای خانواده است که در جریان بازدید از صداوسیما در آن حضور یافت. ایمان گودرزی، تهیهکنده برنامه سیمای خانواده این حضور را برای جامجم چنین روایت میکند: به ما اعلام شد قرار است رئیس جمهور بیاید و به عنوان مهمان یک بخش ویژه در خدمتشان باشیم. سر زمانی که گفته بودند، آمدند و برخورد کاملا دوستانه با بچهها داشتند. جو به دور از فضای خاص مدیریتی و خیلی دوستانه بود. به بچهها نگاه پدرانه داشتند. به پشتصحنه رفتند و با بچههای پشتصحنه، رژی، فنی و تصویربردار گفتوگو کردند.
وی رئیسی را آشنا با فضای برنامه سیمای خانواده عنوان میکند و میافزاید: نگاهشان حرفهای بود. گفتند خانواده یکی از پراهمیتترین مسائل است. دشمن روی این موضوع کار میکند؛ خانواده برای دولت هم از نکات مهم و اصلی است و شما باید پرقدرت، پرتوان، متنوع و بهروز کار کنید و بتوانید مطالب جدید به مردم ارائه دهید و به ازدواج و فرزندآوری تشویق کنید. همچنین در بحث مهارتهای زندگی نکاتی را گفتند تا اینها را در برنامه داشته باشیم. خاطراتی هم از موقعی که خدا بچهای به آنها داده بود با مجری برنامه مطرح کردند. حدود 15 تا 20هزار پیامک مردمی داشتیم که بیشتر دوست داشتند درباره زندگی خصوصی رئیسجمهور مطالبی پرسیده شود، یعنی چیزی که در برنامه عنوان شد مورد توجه مردم قرار گرفت.
وی ادامه میدهد: میدانیم سیمای خانواده یک برنامه قدیمی، پرمخاطب و شناخته شده بین مردم است و مخاطب خود را دارد و این را هم میدانیم که همیشه برنامه ما توسط دستگاههای نظارتی رصد و پیگیری میشود. هر روز تعداد قابل توجهی پیامک و تماس مسئولان را داریم که نکات و مطالبی را میگویند. این برنامه شناخته شده است اما هیچ وقت فکر نمیکردیم رئیسجمهور شخصا این برنامه را رصد کرده باشد و وقتی مجری از ایشان پرسید، برنامه را دیدند؟ ایشان نکاتی گفتند که برایمان خیلی جالب بود! یک اتفاق بیسابقه در تاریخ صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران رقم خورد که در یک برنامه تلویزیونی مثل سیمای خانواده، رئیسجمهور حضور داشته باشد.
این اتفاق باعث شد بچهها پرانگیزهتر شوند. در انتهای دیدار رئیسجمهور از پشت صحنه برنامه سیمای خانواده، وی گفتند یک عکس یادگاری بگیریم. فکر میکنم برای اولینبار است که عوامل یک برنامه با رئیسجمهور به این شکل عکسی را ثبت کردند.
گودرزی درباره اعمال این نکات در برنامه بیان میکند: پس از جلسه در رابطه با مطالبی درخصوص ازدواج و فرزندآوری عنوان کردند، قرار شد رویکرد و آیتمهای برنامه تغییرات اساسی بکند. نکاتشان کاملا نکات کارشناسی شده بود و کاملا دقیق مطالب را عنوان کردند. نکاتی بود که خودمان میخواستیم رویشان کار کنیم ولی نه با این شدت و حدت.
موسی و سلمان در نمایشگاه رنگارنگ سیما
در بخشی از این بازدید، رئیسى همراه با پیمان جبلى رئیس رسانه ملى طی بازدیدی که از نمایشگاه معاونت سیما داشت، شاهد روند تحولات این بخش معاونت بودند.
گزارش برنامههای شاخص: در این بازدید محسن برمهانی معاون سیما، درباره دوره تحولى سیما، برنامههاى پربیننده و شاخص این معاونت در بخشهای نمایشی و غیرنمایشی همچون «شیوه»، «موقعیت مهدی»، «حسینیه معلی»، «کلمه»، «از سرگذشت»، «بیکرانه»، «بگوبخند»، «مدرسه تلویزیونی ایران»، «پاورقی»، «ستارهساز»، «محفل» و... به رئیسجمهور گزارش داد.
میز فیلمنامه: بخشی از این بازدید به میز فیلمنامه اختصاص داشت که رئیسجمهور در جریان مجموعهفیلمنامههایی که تصویب و تایید شده است، قرار گرفت که با تامین اعتبار به مرحله تولید خواهند رسید. در این بخش، رئیس قوه مجریه شاهد فیلمنامههای آثار فاخرى همچون «پوریای ولی»، «خواجهنصیرالدین طوسی» و... بود. مهدى نقویان، رئیس سیمافیلم با ارائه متون فیلمنامه سریالهاى الف ویژه «سلمان» و «موسى(ع)» و نیز کتاب فیلمنامه و پژوهش سریال «حضرت معصومه(س)» خواستار توجه دولت به این پروژههاى ملى شد.
سریال حضرت موسی (ع): در این بازدید سیدمحمود رضوی، تهیهکننده سریال حضرت موسى(ع) به تکنیک ساخت این سریال بزرگ و تفاوت آن با تولید سنتى، اشاره کرد. رئیسجمهور نیز با تاکید بر ضرورت ساخت این سریال و علاقهمندى خود به این اثر تصریح کرد: تلاش خواهیم کرد تا بودجه مصوب مجلس را براى این سریال تامین کنیم.
سریال سلمان فارسی: رئیسجمهور در ادامه به تماشای سکانسهایی از سریال سلمان فارسی و همچنین تجهیزات فنی، لباس و... به کارگردانی داوود میرباقری نشست و حسین طاهری، تهیهکننده سریال از آخرین روند تولید جزئیاتی ارائه کرد. رئیسى وعده کرد در آینده نزدیک سری به پشت صحنه این سریال بزند.
مرکز صبا: از دیگر بخشهای معاونت سیما که مورد توجه رئیسجمهور قرار گرفت، میتوان به بازدید وى از تولیدات مرکز پویانمایی صبا اشاره کرد. در این بازدید قائممقام سیما، مدیران شبکههای یک، سه، رؤساى مرکز سیمافیلم و سیمرغ، مشاور اجرایی، مدیر دفتر و مدیر روابط عمومى معاونت سیما هم حضور داشتند. همچنین محمدحسین میثاقی، حامد سلطانی، محمدرضا باقری، المیرا شریفیمقدم و مجید یراقبافان هم از مجریان سیما حاضر در این نمایشگاه بودند که با رئیسجمهور گفتوگو کردند.
برونمرزی: رئیسی بخش برونمرزی سازمان صداوسیما را نیز از برکات سازمان و انقلاب دانست. وی گفت: علیرغم شرایطی که امپراتوری رسانهای دشمن میسازد، شما میتوانید به نام انقلاب اسلامی فریادی داشته و صدایی در منطقه برای مسلمانان منطقه و جهان و آزادگان عالم باشید. عمیقا معتقدم هزینه کردن در این بخش سرمایهگذاری است.
محمدرضا باقری - مجری: در سه دوره حضور ریاست جمهوری یعنی آقایان احمدینژاد، روحانی و رئیسی توفیق داشتم که در حین برنامهها با آنها صحبت کنم و از این جنبه برایم چندان جدید نبود؛ اما از این جهت که آقای رئیسی به سازمان آمده و در قامت مجری تلویزیون باایشان صحبت کردم و توانستم صحبتهای مردم را که روزانه بیان میکنند به ایشان منتقل کنم، خوشحال بودم و اینکه به مناسبت روز خبرنگار آمده بودند، برایم دوستداشتنی بود و قابل احترام. حسناتفاقی که این تاریخ را انتخاب کرده بودند، جای قدردانی داشت و بسیار سنجیده بود که به مناسبت روز خبرنگار تشریف آوردند. من به همراه مجریان دیگری همچون حامد سلطانی، المیرا شریفیمقدم و میثاقی در کنار غرفههایی که معاونت سیما گذاشته بودند، حاضر بودیم و فقط سلام و علیک و گفتوگو کردیم. رئیسجمهور آقای سلطانی را مورد تفقد قرار داد و خیلی از برنامه اعجوبهها تشکر کرد، مثل اینکه چند قسمت برنامه را دیده بود. احوال آقای سلطانی را پرسید، همشهری هم هستند و یک گفتوگوی خوب این شکلی داشتند.
من در مقابل رئیسجمهور از زحمات دولت تشکر کردم. دولت در بخشهای مختلف شبانه روزی کار میکند و گفتم علیرغم تمام این تلاشها و تمام پیشرفتهایی که دولت در موضوعات مختلف دارد، به دلیل مشکلات معیشتی و اقتصادی، صدای پیشرفتها بهخوبی به مردم نمیرسد؛ یعنی دیوار معیشت به قدری بلند است که هیچ صدایی از آن رد نمیشود و مردم همواره از ما میپرسند که آینده معیشت چه میشود. این را به رئیسجمهور گفتم و یک توضیح مفصل سه چهار دقیقهای دادند که معیشت برای دولت مهم است و باید دقت نظر بیشتری شود. از رسانه خواستند مسائل برای مردم تفهیم شود، مشکلات اقتصادی و دلایلش گفته شود و کارشناسان مختلف چه موافق و چه مخالف دولت، بیایند و نظر کارشناسیشان را در برنامهها بگویند؛ ولی به آنها جواب داده شود و بحث یکطرفه نشود. خانم شریفیمقدم بحث عدم حضور مدیران در سازمان را مطرح کردند و گفتند بعضا مدیران دولتی پاسخگو نیستند و آقای رئیسجمهور گفتند تکلیف آنها پاسخگویی است اما رسانهها باید سعهصدر داشته باشند و اگر مدیری در مقطعی حاضر نبود، فرصت دیگری برایش فراهم کند که بتواند پاسخگو باشد. بنای دولت بر پاسخگویی و همراهی با رسانه است. فضا یک فضای خوب بود. اینکه فکر کنیم بازدیدهای اینشکلی خیلی تشریفاتی است و باید صرفا از دولتها و رؤسایجمهور تعریف و تمجید شود نبود. من گفتم درصد بالایی از مسائل مردم مسأله معیشت است و در پیامکهای ما تعداد زیادی به موضوعات معیشتی میپردازند و بهعنوان مجری برنامهای که برای مردم برنامه اجرا میکنم، این سؤال را پرسیدم و ایشان با روی گشاده پاسخ دادند و دقتنظر هم داشتند انگار که رویش فکر کرده بودند و به نظرم دغدغه ذهنی خودشان هم بود و پاسخی ارائه دادند که از رسانهها پخش شد.
نمیدانم این حضورها انگیزه ایجاد میکند یا نه، ولی خوبیهایی دارد. یکی این است که مقام اول اجرایی کشور با روند کاری که انجام میدهیم آشنا میشود. مثلا اگر برنامهای ساخته میشود یا خبری روی آنتن میرود، میبیند که یک تحریریه پشتش است و یک فرد نیست. گوینده خبر یک نفر است اما دهها نفر پشت این فرد وجود دارند و این اتفاق رقم میخورد. از جهت آشنایی مسئولان حائز اهمیت است و از نظر خبرنگاران و عوامل کار و تولید از این حیث امیدبخش است. این مهم است که مقام اول اجرایی کشور چندین ساعت وقت میگذارد و بخشهای مختلف سازمان را میبیند، صحبت میکند، با حوصله گوش میدهد، میبیند و مینویسد و این که ارجاع میدهد حس خوبی ایجاد میکند. نمیدانم نام این حس خوب انگیزه، رضایتشغلی یا چیز دیگر است و نمیتوانم ارزشگذاری کنم اما حس خوبی بین کارکنان ایجاد میکند که این مقام مسئول با این همه گرفتاری، دغدغه و مشکل میآید. اینکه چنین فرصتی دست داد و بیواسطه مسائل را گفتم ارزشمند بود.
یک روز صددرصد کتابی
میترا لبافی - سردبیر گروه کتاب خبرگزاری صداوسیما: روز خبرنگار امسال از هر نظر متفاوت بود. هر سال تعدادی جایزه میگرفتند، عدهای خوشحال بودند و عدهای ناراحت. برای همین ما هیچوقت دل صددرصد خوشی از رسانه خودمان نداشتیم، چون اگر برنده بودیم و بازنده، درهرحال غصه میخوردیم. امسال اما فضای متفاوتی در خبرگزاری صداوسیما داشتیم. ما همه مسئولان حوزه خود را دعوت کردیم. هم محتوا بود و ضبط گفتوگوها و استخراج خبر. درواقع کار اصلی خودمان بود، هم دیدار و شادی. رئیسجمهور هم که آمده بودند و نزد گروه ما که کتاب است، بهصورت مفصل در حضور معاون سیاسی (آقای خدابخشی) و وزیر ارشاد (آقای اسماعیلی) نکتهای گفتند که بر اهمیت کار ما صحه گذاشتند، اینکه توجه به کتاب نباید در ایام نمایشگاه باشد. مطلبی که با راهاندازی گروه کتاب در طرح تحول سازمان، دنبال شده و هماکنون با پخش روزانه معرفی کتاب در بخشهای خبری انجام میشود. موضوعی که با تأکید رئیسجمهور برای ما دلگرمکننده بود. چون تاکنون بیش از 500 کتاب ایرانی به صورت مشروح، در بخشهای خبری معرفی شده است و روز خبرنگار امسال، توجه به کتاب را بیش از پیش رسمیت داد. روز خبرنگار امسال یک روز صددرصد کتابی برای خبرنگاران این حوزه بود چون مسئولان از کتاب هم گفتند.
در خبر 14 چه گذشت؟
سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان در بازدید از سازمان صداوسیما با حضور در استودیوی پخش خبر ۱۴ رسانهملی در بخشی از سخنانش گفت: رسانه بهعنوان پل ارتباطی میان مردم و مسئولان نقش مهمی در انتقال دیدگاهها و انتظارات متقابل آنان به هم دارد. رهبر معظم انقلاب جهاد تبیین را وظیفهای همگانی عنوان کردند اما رسانهها و در صدر آنها رسانهملی کانون جهاد تبیین و مرکز فکرساز و فرهنگساز کشور هستند که در مقابله با جریانسازیهای دشمن و تنویر افکارعمومی، تبیین و معرفی دستاوردها، ارزشها و سبک زندگی ایرانی ــ اسلامی نقش بسیار مهمی دارند. رئیسی با بیان اینکه دولت در میدان اقدام و عمل است و تبیین آنچه دولت انجام میدهد برعهده رسانهملی و دیگر رسانههاست، اظهار کرد: بهطورطبیعی ممکن است نقدهایی نیز به عملکرد دولت وجود داشته باشد. دولت مردمی، منتقدان را بیشناسنامه و بیهویت نمیخواند، بلکه با دلسوزی انتقادهای آنان را میشنود.
رئیسجمهور تصریح کرد: امروز دولت برای شنیدن سخنان و انتقادها، بهویژه از سوی اصحاب رسانه گوششنوا دارد و نظرات و تحلیلهای اصحابنظر و رسانهها را برای خود نعمت میداند. البته رعایت انصاف نیز اصلی مهم در بیان انتقادهاست.
رئیسی به بازدید خود از بخش رادیوی سازمان صداوسیما اشاره کرد و گفت: فضای حاکم بر رادیو فضایی انقلابی بود و نشان میداد کسانی که در رادیو و تلویزیون کار میکنند، نگاهشان متوجه مسائل مردم است.
رئیسجمهور با بیان اینکه در همه دورههای پس از انقلاب در رسانهملی گامهای خوبی روبهجلو برداشته شده است، خاطرنشان کرد: در دوره فعلی نگاه تحولی خوبی بر صداوسیما حاکم است و رسانهملی با تکیه بر این نگاه که مورد انتظار رهبر معظم انقلاب نیز هست، حرکت رو به رشد و پیشرفتی را داشته و امیدوارم بتواند به سمت قله حرکت کند.
فضهسادات حسینی، مجری خبر ساعت 14 است که در بازدید رئیسجمهور از رسانهملی با او دیدار و گفتوگو داشته است. حسینی به جامجم میگوید: برای اولین بار بود که مقامی در چنین سطحی در استودیوی خبر نشست و با ایشان گفتوگو کردیم. یکی از شیرینترین روزهای خبرنگاری زندگیام بود. وقتی آقای رئیسی آمدند یک حس خیلی خوب داشتم که مقامی در چنین سطحی میآید تا به ما خدا قوت بگویند! چون همیشه مسئولان شاکی هستند که چرا این خبر را رفتید و آن خبر را نرفتید. در واقع بیشتر مطالبه دارند تا این که بیایند و چنین حسی داشته باشیم. از یکی دو روز قبل وزرا و مسئولان عالی مختلف میآمدند و از خبرگزاری سازمان و میز تخصصی خودشان و بقیه بخشها بازدید میکردند و خدا قوت میگفتند. احساس میکردیم بعد از این همه خستگی، این کارها خستگی را از ما کنار میزند.
وی ادامه میدهد: درست است که به خاطر تکلیفمان و خدا کار میکنیم اما این که تعدادی در این سطح قدردانی میکنند حس بسیار خوبی است. من باکس ظهر آن روز یعنی از ساعت 12 تا 16 را داشتم. آن روز زودتر رفتم و از همان اول صبح قبل از این که ایشان تشریف بیاورند، همه در حال رفت و آمد بودند و افراد جدیدی که آمده بودند همگی در تکاپو بودند. شبکه خبر زنده و مرتب تمام حضور رئیسجمهور را از لحظهای که آمدند و بازدیدهایی که از معاونت صدا و مرکز همایشها داشتند، پوشش میداد. این فضای صمیمی که رئیس جمهور با همه بچهها داشتند و صحبت کردند، پنج ساعت سر پا بودند و درددلهای بچهها را شنیدند، خیلی ارزشمند بود.
حسینی بیان میکند: وقتی گزارش در حال پخش بود یکباره دیدم که ایشان همراه با وزیر ارشاد، رئیس سازمان، معاونین و سایر مسئولین آمدند و چون میدانستم گزارش پخش میشود ایستادم و با ایشان سلام علیک کردم و مثل همیشه به من و همکارانم ابراز لطف داشتند. اصلا قرار نبود درباره معیشت، کارهای رئیس جمهور و... صحبت کنیم و با ایشان در مورد فضای سازمان و بازدید حرف زدیم.
حسینی عنوان میکند: با اینکه ورود رئیس دولت به سازمان سابقه داشته، اما خودم طی این 15 سال خدمتم ندیده بودم که رئیسجمهور بیاید. این فضای دلگرمکنندهای برای بچهها بود. ایشان گفتند آمدم روز خبرنگار را به شما تبریک بگویم، بسیار صمیمانه و گرم نشستند و صحبت کردند و از بازدیدشان از سازمان گفتند.
این مجری خبر اضافه میکند: بعد از عکس رسمی دستهجمعی، خانم چخماقی به ایشان گفتند یک عکس سلفی بگیریم و بچهها یک عکس سلفی با رئیسجمهور گرفتند. وقتی قرار بود خدمت ایشان یا سایر روسای قوا برسیم، همیشه این طور بود که به خاطر جایگاهی که داشتند ما به خدمتشان میرفتیم؛ ولی عالیترین مقام اجرایی کشور این قدر رسانه برایش مهم است که میآید، بازدید میکند، میبیند و اظهارنظر میکند و به بچهها خدا قوت میگوید. یک فضای شیرین بود و این شیرینی را که در وجودم حس کردم، انرژی زیادی به من داد و هنوز هم این حس خوب همراهم هست. رئیس جمهور قبلی در هشت سال ریاست جمهوریش هیچ وقت به سازمان نیامده بود. اما آقای رئیسی بدو بدوی بچهها برای رساندن خبرها را از نزدیک دیدند. این موارد باعث میشود بخشی از سختی کار ما را درک کنند و فضای همدلی بیشتر به وجود آید.
در اینجا برخی از مهمترین رخدادهای دیدار رئیس جمهور از سازمان صداوسیما را مرور کردیم.
• ادای احترام به مقام شهدای گمنام در جوار مسجد بلال و دیدار با کارکنان و هنرمندان معاونت صدا
• بازسازی صحنههایی از فتح رادیو و تلویزیون توسط مردم در زمان انقلاب و نقشآفرینی رادیو در دوران دفاعمقدس
• تماشای ضبط یک نمایش طنز انتقادی رادیویی
• وعده افتتاح رادیو رئیسجمهور در ایرانصدا
• بازدید از نمایشگاه آخرین محصولات فناورانه، تولیدات عرضهشده و برنامههای در حال ساخت رسانهملی از جمله سریال سلمان فارسی، تولیدات مرکز پویانمایی صبا، برونمرزی، گفتوگو با مجریان و مدیران و...
• وعده بازدید از پشتصحنه سریال سلمان فارسی
• وعده تلاش جهت تامین بودجه مصوبه مجلس برای سریال حضرت موسی (ع)
• برگزاری جلسه شورای مدیران مراکز استانهای صداوسیما بهصورت ویدئوکنفرانس
• حضور در برنامه سیمای خانواده و بخش خبری ساعت۱۴ شبکه یک
• بازدید از معاونت سیما و معاونت سیاسی
• بازدید از بخشهای مختلف خبرگزاری صداوسیما و دفتر جرس (جریانسازی، رصد و سیاستگذاری)
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد