استان سیستان و بلوچستان به ویژه شهر زاهدان در روز عید غدیرخم مانند تمام نقاط کشور آماده برپایی جشن بزرگ غدیر بود و جمع زیادی از مردم این شهر چه شیعه و چه سنی در کنار هم جشن غدیر را بر پا کردند اما حادثه صبح شنبه نشان داد این اتفاق در بستر ناامنی خلق شده در پاییز سال گذشته رخ داده است زیرا برخی جریان ها و عناصر اختلاف افکن پس از حادثه ۸ مهر ۱۴۰۱ زاهدان که به شهادت تعدادی از نمازگزاران منجر شد، بلندگوهای مسجد مکی را با فرکانس ضدانقلاب همسو کردند و در همراهی با این جریان، حتی بسیاری از فتاوا و گفتههای پیشین خود را هم فراموش و نقض کردند.
ماجرا این طور آغاز شد که ساعت ۷ و ۱۵ دقیقه صبح دیروز شنبه، بعد از وقوع دو انفجار، درگیریهای مسلحانه در اطراف کلانتری ۱۶ زاهدان درحالی شروع شد که با افزایش نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی در منطقه و محاصره محدوده درگیری و انسداد مسیرهای منتهی به این منطقه، صدای تیراندازی در محدوده تا مدتی ادامه داشت اما از ظهر آرامش به شهر بازگشت و افراد مسلح در محاصره نیروهای انتظامی و امنیتی زاهدان قرار گرفتند. البته همان دیروز محدوده کلانتری ۱۶ توسط نیروهای انتظامی و امنیتی مسدود شد، به کسی اجازه تردد داده نشد و منطقه تحت محاصره نیروهای انتظامی قرار گرفت. در ابتدای وقوع حادثه، صدای دو انفجار و پس از آن صدای رگبار و تیراندازی در این محدوده شنیده شد که دو مامور فراجا هم به شهادت رسیدند؛ البته در مقابل چهار تروریست هم در جریان عملیات انتحاری به هلاکت رسیدند. سردار دوستعلی جلیلیان، فرمانده انتظامی استان سیستان و بلوچستان پیش از این گفته بود کسانی که قصد دارند امنیت و آرامش مردم را با اقدامات خود خدشهدار کنند، باید بدانند که این استان محل امنی برای آنان نیست و حافظان امنیت مقتدرانه با آنها برخورد خواهند کرد.بعد از این اتفاق اوضاع امنیتی در زاهدان تحت کنترل قرار گرفت چراکه گفته می شد این حمله با انتحار صورت گرفته اما معاون استاندار سیستان و بلوچستان این موضوع را تکذیب کرد و گفت که عامل انتحاری در کار نبوده است. معاون سیاسی امنیتی استانداری سیستان و بلوچستان این طور روایت کرده که حدود چهار فرد مسلح به کلانتری ۱۶ حمله کردند و دو نفر از نیرویهای انتظامی را به شهادت رساندند اما عامل انتحاری در کار نبوده و عوامل تروریستی از نارنجک استفاده کردند. عوامل وارد برجک شدند اما نتوانستند وارد محوطه کلانتری شوند و نهایتا حمله مسلحانه به کلانتری ۱۶ زاهدان با هلاکت تروریستها ناکام مانده است.
بعد از این اتفاق، روابط عمومی و تبلیغات قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه هم با صدور بیانیهای ضمن محکوم کردن این اقدام به بررسی ابعاد این حادثه پرداخت. دیروز مولوی عبدالحمید، امام جماعت مسجد مکی زاهدان هم حمله تروریستی به کلانتری ۱۶ این شهرستان را محکوم کرده و گفته نگرانی و برائت خویش را از هر نوع خشونت و حمله مسلحانه و هر حرکتی که باعث ناامنی باشد، اعلام میدارم.این در حالی است که برخی اقدامات او در زاهدان با نقدهای فراوانی مواجه شده است. خودداری اولیه از پذیرش تیم اعزامی از تهران به نمایندگی از رهبر انقلاب، بیتوجهی به پذیرش اشتباه و بیان قصور در زمینه حادثه ۸ مهر زاهدان و حتی محاکمه عوامل این حادثه، تهمتهای مداوم به جمهوری اسلامی در زمینههای مختلف از جمله نقض حقوق بشر و تعرض به زندانیان که در آخرین مورد به درخواست برای اعزام کارشناسان خارجی به زندانهای کشور منتهی شد و بیان انبوهی از اظهارنظرهای احساسی، بخشی از برنامه هفتگی جریان های خاص در ماههای اخیر بوده که معمولا بعد از هر نماز جمعه عدهای از مریدان آنها، سعی کردند خروجی خطبهها را با آسیب زدن به اموال عمومی و شخصی در خیابان به نمایش بگذارند.درواقع اگر این جریان ها در توصیه به مردم برای دعوت به آرامش صادق بودند، این متانت را ابتدا باید از حامیان و خطبههایش شروع میکردند؛ زمانی که بارها نمایندگان رهبر انقلاب برای پیگیری ویژه و فوری به زاهدان آمدند اما به آنها بیتوجهی کردند و بر آتش فتنه و التهاب دمیدند؛ حالا توفانی که خود کاشته را برداشت میکنند و نتیجه حرفهایشان را هم با ناامنی بیشتر استان و حتی حمله تروریستی نزدیک مسجد مکی میبینند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد