با این وصف، غرب به رغم اینكه در جریان این بحران كاملا از اوكراین حمایت میكند و مهم ترین تامین كننده تسلیحات نظامی كی یف به شمار میرود دست از تكرار اتهام زنی خود علیه جمهوری اسلامی ایران برنداشته است.
شعیب بهمن، استاد دانشگاه و كارشناس مسائل روسیه و قفقاز در گفت و گو با جامجم آنلاین در این باره گفت كه اساسا اروپا و آمریكا در طول سالهای گذشته همواره تلاش داشته از گسترش و تقویت روابط كشورهایی كه به نوعی سیاست خارجی مستقل و رویهای در تعارض با غرب دارند، جلوگیری كند.
وی خاطرنشان كرد: ایران و روسیه از مدتها پیش روابط خود را بسط داده بودند و این مساله نگرانیهایی را از افزایش قدرت این دو كشور مستقل برای غرب ایجاد كرد و به همین خاطر آنها تلاش داشتند كه مانع تراشی كنند و فشارهایی را هم وارد كردند.
بهمن با اشاره به حمایتهای غرب از اوكراین در جریان این بحران تصریح كرد: با شروع جنگ، اروپاییها و آمریكاییها این تصور و باور را داشتند كه با ورود روسیه به جنگ اوكراین این كشور با چالش مواجه خواهد شد و در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، نظامی، امنیتی و... دچار ضعف میشود و اگر كمكهای خارجی و نقش آفرینی طرفهای ثالت نباشد مسكو در جنگ دچار چالشهای جدی خواهد شد و البته غربیها تلاش كردند تا این فشارها را در بخشهای گوناگون برای روسیه تشدید كنند و از این رو، با توجه به بسط روابط تهران و مسكو، غربیها تصور میكنند كه روسیه با چالشهای كمتری مواجه خواهد شد.
این كارشناس حوزه روابط بینالملل به رفتار خصمانه غرب علیه ایران هم اشاره كرد و گفت: اروپا و آمریكا به مساله همكاری نظامی ایران و روسیه به مثابه یك اهرم فشار علیه جمهوری اسلامی نگاه میكند و به همین واسطه با برجسته كردن موضوع معاملات تسلیحاتی و فروش پهپادها به روسیه تلاش دارند عرصه جدیدی را باز كنند و با بزرگنمایی این مساله به جمهوری اسلامی فشارهای جدیدی را وارد كنند.
وی ادامه داد: به زعم غربیها تشدید این فشارها حتما در راستای مذاكرات ایران و كشورهای اروپایی از جمله گفت و گوهای هستهای تاثیر خواهد گذاشت و از سویی دیگر زمینه تحقق پروژه ایران هراسی در منطقه و جهان را فراهم خواهد آورد و به نوعی میتواند عامل بازدارندهای برای بهبود مناسبات ایران با همسایگان باشد. ابزاری كه سالها است از سوی غرب مورد استفاده قرار گرفت و برخی از كشورها منطقه بواسطه آن ناگزیر شدند برای امنیت به غرب پناه ببرند.
بهمن با بیان اینكه ماهیت بازی غرب درباره ماجرای فروش پهپادها به روسیه سیاسی است و ربطی به مباحث حقوقی ندارد گفت: اساسا هیچ قاعدهای در دنیا وجود ندارد كه كشوری را از فروش اسلحه منع كند و طبعا نهادهای بینالمللی هم نمیتوانند در این زمینه ورود كنند چون در صورت مداخله احتمالی آنها این سوال پیش میآید كه چرا این نهادها در جریان جنگ تحمیلی به مساله فروش سلاحهای شیمیایی به عراق از سوی غرب دخالتی نكردند. نهادهای بینالمللی وقتی سالها آمریكا به عربستان سلاح میفروخت تا مردم یمن را بمباران كند اقدامی انجام نداد و سوال اصلی اینجا است كه چرا الان علیه كشورهای غربی كه دارند انواع تسلیحات سبك و سنگین را به اوكراین میدهند اقدامی نمیكنند. بنابراین صرف معاملات تسلیحاتی دلیلی نمیشود كه نهادهای بینالمللی بخواهند در این قضیه ورود كنند.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد